Šta sve hrana za pse mora da poseduje kako bi pas bio zdrav?

Jedno od velikih pitanja kada imate ljubimca, kao što je to pas, jeste kako da bude zdrav i kako da sami učinite što više kako ne bi imao nikakvih problema, niti smetnji u svom normalnom funkcionisanju.

Naravno, vlasnik je onaj koji većinu toga mora da uradi i da se pobrine za brojne stvari, kao što su redovniji pregledi kod veterinara, neki pregledi koje možete uraditi i sami kod kuće, redovno vakcinisanje, čišćenje od parazita, buva i krpelja ukoliko vaš pas može da dođe u dodir sa njima, a tu je svakako i sama hrana za pse, koja je u velikom broju slučajeva odgovorna za neke smetnje kada nije adekvatna.

Pre nego uopšte počnemo priču o hrani za pse, uz nju je bitno da svom psu obezbedite tokom celog dana čistu i svežu vodu, koja mora da mu je uvek dostupna, da ne bi došlo do dehidriranja, što često može da se dogodi kod veoma aktivnih pasa koji duže vreme ne konzumiraju tečnost.

Šta hrana za pse mora da poseduje?

Nebitno da li koristite hranu za pse koju kupujete u nekom marketu ili pet shop-u ili se većinom odlučujete da svom psu spremate hranu kod kuće, ona mora da sadrži neke sastojke koji su mu svakodnevno potrebni.

Jedna od važnih stvari koju je potrebno znati, jeste da hrana za pse mora da bude većinski mesna, jer je psu meso potrebno skoro svakog dana. Ukoliko spremate sami hranu, bitno je znati da hranu ne treba prekuvati i previše termički obraditi, već meso ostaviti na pola živo, kako bi pas dobio sve što mu je potrebno za organizam preko takve hrane za pse.

Jedna od dobrih preporuka jeste da svom psu dajete jednom nedeljno svežu juneću kost kojom će ojačati svoje zube, ali i jačati kosti, budući da kosti imaju dosta hrskavice koja odlazi u organizam. Pored toga, nebitno da li se radi o spremljenoj ili kupljenoj, gotovoj hrani za pse, najvažnije jeste da kroz svaki obrok vaš pas dobije dovoljnu količinu belančevina, masti, ugljenih hidrata, proteina, minerala i vitamina, jer će na taj način njegov organizam moći brže i bolje da se razvija, te neće nastajati brojni zdravstveni problemi koje nekvalitetna hrana za pse može da uzrokuje. Osim toga, hrana za pse se razlikuje i po potrebama svakog psa, pa tako postoji nekoliko kategorija hrane za pse.

Jedna od najvažnijih kategorija, kako barem većina proizvođača hrane za pse navodi, a i mnogi veterinari, jeste njihov uzrast. Na osnovu toga, hrana za pse se deli na junior, adult i senior hranu za pse, shodno tome da li se radi o štencima, odraslim jedinkama ili starijim psima, jer se u odnosu na to u kojem dobu se nalaze menjaju i zahtevi njihovog organizma koje je potrebno ispuniti.

Uz to, hrana za pse se razlikuje i prema tome koje je rase pas, zbog čega na tržištu postoje tačno odvojene vrste hrane prema njihovoj rasi i samo njima su namenjeni, ali se tada uglavnom radi o zaista visokokvalitetnoj hrani za pse, premijum kvaliteta.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *