Koliko košta uređenje kupatila po meri?

Kada se upustite u avanturu zvanu sređivanje stana ili bar jedne prostorije u stanu, prvo na šta se pomisli jeste koliko će to sve da košta. Svima je dobro poznato da građevinski poslovi moraju da budu precizni, da majstori moraji biti od poverenja, ali i da svi ti radovi po kući mogu mnogo više da koštaju nego što je planirano. Uvek nešto iznova mora da se doradi, često nedostaje još malo materijala, a nekada bi valjalo zameniti i neki komad nameštaja kada se sve već sređuje.

Posebna priča je kada se adaptira kupatilo. Uređenje stana a posebno kupatila može da košta, a nije ni čudo što se adaptacija ovog dela stana smatra jednom od najskupljih građevinskih radova. Nije ovde samo reč o ceni po kojoj angažujete majstore da rade, već kada se sabere cena majstora, materijala, ali i zahtevi koje vlasnici imaju, sve to nije nimalo jeftino.

Svakako, treba obratiti na pažnju na vrstu troškova. Na jednoj strani su troškovi nabavke materijala, a na drugoj je njihova ugradnja ili bolje rečeno cena majstora. Naravno, nekoliko faktora utiče na ukupnu cenu, kao na primer kvadratura kupatia, ugradnja i zamena određene sanitarije, ali i izbor materijala i pločica i slično. Da biste odabrali sve za kupatilo, najbolje je da se posavetujete sa majstorima, naravno ako su ljudi od poverenja kako biste uštedeli bar koju hiljadu dinara.

Ako pak niste sigurni koje pločice da izaberete i kojeg proizvođača, onda se uputite u radnje koje prodaju sve za kupatila. Upravo od zaposlenih u radnji možete dobiti korisne informacije, a često i preporuku kada birate određeni materijal.

Šta vam je potrebno za kupatila po meri

Danas je izbor nameštaja po meri ne samo popularno, već je i praktično rešenje. Naime, često su dečije sobe i kupatila pored standardnih dimenzija, pa se zbog toga nabavlja nameštaj po meri. Takođe, danas je moguće nabaviti sve za kupatilo po meri, ali imajte na umu da je nameštaj po meri na ceni. Ne samo zbog svoje popularnosti, već zbog svoje funkcionalnosti.

Ako adaptirate staro kupatilo, pitanje je koji su radovi potrebni. Naime, osim što je neophodno izbaciti staru sanitariju, često je i skidanje starih pločica zahtev vlasnika stana. U takvim situacijama cena radova zavisi ne samo od veličine kupatila, već i od svih drugih faktora kao što je skidanje cevi, ali i uklanjanje šuta i drugog otpada.

Ako je potrebna hidroizolacija, ukoliko je nephodno ugraditi novu vodovodnu instalaciju, ali i ako treba doraditi elektroinstalaciju cena radova je viša. Sve zavisi od materijala kojim se obavlja hiroizolacija, za doradu elektroinstalacije važan je obim posla, a prilikom izrade vodovodne instalacije cena varira od toga koliko ima priključnih mesta.

Cena ugradnje pločica se kreće po metru kvadratnom, pa što je kupatilo veće, to će i cena biti viša. Plus treba napomenuti da se u cenu ugradnje ne uračunava materijal koji je potreban za njihovu ugradnju, a to su pločice i lepak za koje je potrebno posebno izdvojiti novac. Posebno se plaća krečenje kupatila, a uz to neophodno je ugraditi sanitariju čija postavka se pojedinačno naplaćuje.

U svakom slučaju, ako baš niste sigurni kakvo idejno rešenje želite, posavetujte se sa stručnjakom koji će vam tačno reći koliko će vas adaptiranje, ali i sve za kupatila što je potrebno koštati.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *