Sve što treba da znate o polaganju za motore

Mnogi dečaci sanjaju da postanu pakleni motociklisti. Neki čak postaju i članovi moto udruženja, pa posećuju brojne manifestacije i druže se sa zaljubljenicima u motore i iz drugih zemalja. Neobična je to ljubav koja se gaji prema motociklu. Omiljeni dvotočkaš postaje glavna tema u svakoj priči, a onda se i spekuliše o mogućem sticanju vozačke dozvole. Smišljaju se planovi kako bi se kupio jedan motor, ali novi zakon o bezbednosti saobraćaja doneo je brojne izmene. .

Kada je A kategorija u pitanju, trebalo bi da znate da sa 15 godina već je moguće da vozite časove i da steknete pravo za polaganje. U pitanju su motocikli koji imaju 125 m3, a sve što vam je potrebno jesu lična karta i važeće lekarsko uverenje. Teorija se polaže nakon što završite obuku, a sa navršenih 16 godina moći ćete i da polažete praktični deo.

Kako se jačina i snaga motora povećava, tako se povećava i granica godina. Trebalo bi da znate da A kategorija ima malo drugačije vežbe na poligonu. Osim vežbi koje podrazumevaju pravac i zaustavljanje, izvode se i vežbe kočenja i zaustavljanja, a trebalo bi znati da se ocenjuje i spretnos u vežbi slalom, kao i vožnja po putanju u obliku broja 8. Pa krenimo redom.

A kategorija često je san ne samo momaka, već i neke devojke pokazuju afinitete prema motorima. Da biste bili uspešni u vožnji, bez obzira jeste li muško ili žensko, važna je obazrivost i spretnost, ali A kategorija podrazumeva i polaganje praktičnog i teorijskog dela.

Mnogi kažu da je teorijski deo olako da spremiti, ali da je praksa malo teža. Međutim da biste podjednako dobro i uspešno obavili i teorijski i praktični deo, predlažemo vam da slušate savete predstavnika auto-škola, jer oni će vam ukazati na moguće nepredviđene situacije, na najčešće greške prethodnih kandidata, ali i na prihvatljiva rešenja iz mnogih situacija koje mogu da budu prelomne tokom ocenjivanja komisije.

Praktični deo polaganja za A kategoriju

Da biste uspešno savladali praktični deo, trebalo bi da se pobrinete ne samo za vožnju po određenoj trasi, već i za poligonske vežbe. U odnosu na ostale kategorije, A kategorija zahteva i neke posebne vežbe poput vožnje po putanji u obliku “osmice” kao i slalom vežbe. E sada, krenimo redom. Slalom vožnja podrazumeva snalaženje kandidata koji mora da obiđe bar sedam saobraćajnih kupa bez zaustavljanja i bez dodirivanja podloge nogom.

Čini se neizvodljivo, ali zapamtite, sve je stvar vežbe. Baš kao što je slučaj sa vožnjom u obliku osmice. Trasa koja je u obliku broja osam trebalo bi da se obiđe dva puta, ali tako da kandidat ne dodiruje podlogu i da se ne zaustavlja. Pored ovih malo komplikovanijih vežbi, treba znati da postoje i standardne vežbe kočenja i zaustavljanja, tako da se sve boduje.

Nekome je polygon veoma stresan, pa se na polaganjima često čuje “ma samo da prođem polygon, lako ći za ostalo”. Nije da nema istine u ovoj tvrdnji, ali i vožnja po gradu sa sobom nosi mnogo zapleta, jer nikada ne znate šta od drugih učenika možete očekivati. Zato pažljivo, smireno i fokusirajte se na cilj, a to je položena A kategorija! Srećno!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *