Tipovi brusilica i njihova namena

Brusilice predstavljaju alat koji u profesionalne svrhe obavlja ogroman posao, dok u domaćinstvima olakšava da se određene stvari urade i da samostalno obavite mnogo toga bez pomoći majstora ili nekoga drugoga. Da su brusilice veoma moćan i savršen alat govori i činjenica da se prilikom otvaranja radionica uvek nalazi među prvima na spisku opremanja potrebnom, osnovnom opremom.

Brusilice se koriste za brušenje, poliranje i sečenje najrazličitijih materijala. To mogu biti drvo, različiti metali, keramika, staklo, a od samog tipa, tj. vrste brusilice i njene snage zavisi koja će se i kada upotrebiti. Na tržištu postoje dva tipa, električne i aku brusilice. Koji tip se bira zavisi od vaših potreba, da li će to biti sa kablom, za napajanje električnom energijom ili je odgovarajuća bežična, sa baterijom na punjenje, koja omogućava lakše funkcionisanje prilikom rada. Međutim, van toga, mnogo bitnije je odabrati pravi tip brusilice, jer od toga zavisi i njena namena.

Ugaona brusilica

Najčešći tip brusilice jeste ugaona. Ona se najčešće nalazi u radionicama, kao i u kućnim uslovima. Radi se o slabijim do veoma jakih brusilica, predviđenih za grublje radove brušenja, poliranja i sečenja. Točak se nalazi pod pravim uglom u odnosu na telo aparata, a uz postojeće dodatke ona omogućava obavljanje najrazličitijih poslova. Iz tog razloga, ugaone brusilice su najzastupljenije u proizvodnji i građevinarstvu.

Čeona brusilica

Poput ugaonih i čeone brusilice imaju široku primenu, pa se zato pored njih često nalaze u posedovanju majstora, ali još više kućnim radionicama. Radi se o relativno malom ručnom alatu uz pomoć kojeg je moguće obavljati širok spekta poslova. Od brušenja i poliranja, preko sečenja, zaobljivanja ćoškova različitih materijala, pa do oštrenja sečiva i drugih vrsta radova. Ono što ih u najvećoj meri razlikuje od ugaonih jeste manja snaga, ali dosta veća preciznost, zbog čega se rad sa ove dve vrste brusilica redovno i kombinuje.

Stone brusilice

Dok su ugaone brusilice ručni alat, često većih dimenzija, a čeone manjih, obe pripadaju alatima koji se drže u toku rada. Za razliku od njih, stone brusilice se pričvršćuju za određenu podlogu, a to je najčešće radioničarski sto koji je predviđen za popravke i radove koji su za stonu brusilicu predviđeni. One poseduju dva diska ili točka, različitih veličina zrna, predviđenih za brušenje i oblikovanje. U okviru njih mogu se postaviti i dodaci koji se koriste za čišćenje i poliranje radnih predmeta. Ovaj tip brusilice je deo profesionalnog alata i skoro nikada se ne nalazi u kućnim radionicama, kao što je to slučaj sa prethodna dva tipa brusilica.

Tračne brusilice

Tračne brusilice se u najvećoj meri koriste u obradi metala koji poseduje premazane abrazije. Pored toga, njihova upotreba je bitna kod završnih obrada, uklanjanja ivica, za oštrenje sečiva, kao i uklanjanje određenih materijala.

Suvo-mokre brusilice

Suvo-mokre brusilice su veoma važne u obradi, poliranju i brušenju kamena i pločica, tj. keramike. Tokom rada voda hladi radnu površinu, kao i sam alat, što obezbeđuje bolju preciznost tokom rada, a najpre sprečava pucanje i nanošenje štete kako alatu, tako i radnoj površini koja se tretira.

Podne brusilice

Podne brusilice su predviđene za rad na velikim površinama, posebno u stambenim i poslovnim prostorima velikih kvadratura. Predstavljaju abrazivni alat koji se koristi prilikom brušenja betonskih površina, drvenih površina, ali se upotrebljavaju i za čišćenje pločica i fuga na njima. Podne brusilice poseduju diskove koji se rotiraju i na taj način uklanjanju površinske, suvišne materijale.

Brusilice su, kao što se dalo vidte, alat sa veoma širokom upotrebom. Uz njihovu pomoć se može obrađivati metal, može se brusiti, polirati, seći, u zavisnosti od potrebe u datom trenutku, kao i drvo. Zbog toga se bez njih u procesu obrade stolarije danas posao ne bi mogao zamisliti. Brusilice su tu i za štrenje ivica alata, za poliranje najrazličitijih površina, a svoju primenu nalaze i u poslovima van ovih.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.