Kako da uštedite energiju ove zime ako se grejete na struju

Januar i februar su najhladniji meseci u godini. Shodno tome u tom periodu i trošimo najviše električne energije kako bi zagrejali naš dom ili poslovni prostor. Ipak, postoje načini pomoću kojih možete uštedeti struju i smanjiti vaš račun za grejanje.

Novi ekonomični uređaji, njihova pravilna upotreba, ulaganje u izolaciju i stolariju ali i racionalno ponašanje kad je u pitanju zagrevanje prostora su osnovni preduslov za jeftinije grejanje na struju. Evo nekoliko predloga kako da uštedite na grejanju a da pritom uživate u toplini doma ili kancelarije.

Razmislite da zamenite vaše staro i neefikasno grejno telo novim

TA peći, stari električni kotlovi i radijatori bez mogućnosti podešavanja rada su samo neki od velikih potrošača električne energije u vašem domu. Ono što je najbolje i što bi trebalo uraditi što pre je da ih zamenite novim, modernijim i ekonomičnijim uređajima. 

Novi moderni električni kotlovi za etažno grejanje imaju potpuno automatizovan i skoro nečujan rad i troše manje energije za zagrevanje stanova. Moguće ih je upariti sa sobnim termostatom kojim možete upravljati manuelno ili daljinski, putem mobilne aplikacije i početi sa zagrevanjem stana pola sata pre nego u njega uđete. Na taj način ćete uštedeti električnu energiju i automatski smanjiti račun za struju.

Mnogi misle da nije moguće grejati se na klime koje leti koristimo za rashlađivanje. To, međutim, nije tačno. Novi inverter klima uredjaji su izrađeni tako da mogu da rade kada se spoljašnje temperature spuste i do -20oC za razliku od klasičnih klima koje rade samo do -5oC. Pored toga, inverter klime imaju potpuno drugačiji način rada. Kompresor koji se nalazi unutar aparata samo u početku radi punim kapacitetom, dok kasnije, kako se približava temperaturi koju ste zadali, radi smanjenim kapacitetom. Kada inverter klima dostigne zadatu temperaturu ona je samo održava, a kompresor radi na minimalnom modu. Na taj način možete uštedeti i više od 30% električne energije.

Takođe jedno od rešenja mogu biti i panelni radijatori (ili norveški kako ih neki nazivaju). Postavljanjem ovog tipa radijatora možete uštedeti čak i do 50% električne energije u odnosu na klasične TA peći. 

Šta još možete učiniti da smanjite račun za struju?

Evo još nekoliko promena koje možete uneti u vaš dom kako bi bio topliji i kako bi vam bilo potrebno manje električne energije za njegovo zagrevanje.

Uključujte uređaje kada je jeftina tarifa

Cena struje u višoj i nižoj tarifi može se razlikovati i do četiri puta, pa ukoliko ste u mogućnosti podesite vaša grejna tela da akumuliraju energiju i zagreju prosotriju kada je niža, jefitnija tarifa. Pored toga, obratite pažnju da drugi kućni uređaji ne koriste previše energije kako bi izbegli odlazak u zone veće potrošnje struje u kojima je i električna energija skuplja. 

Postavite termoizolaciju

Maksimalno izolujte kuću, odnosno prostorije koje zagrevate. Kada je u pitanju odliv toplote, čak 25% se gubi kroz plafon. Ovo se lako može rešiti postavljanjem tabli stiropora. Relativno je jeftin a možete ga pronaći u različitim dezenima tako da može biti i dekorativni element u vašem domu. Osim toga, ne samo da ćete zimi uštedeti struju kada se grejete već ćete i leti manje upotrebljavati klima uređaj kada rashlađujete prostoriju.

Priverite da li stolarija dobro dihtuje

Obratite pažnju na to da li prozori i vrata dobro zaptivaju. Ako vam između zidova i prozora odlazi topao a ulazi hladan vazduh onda zagrevanje prstorije može biti Sizifov posao. Zapušite sve neželjene praznine oko stolarije i videćete kako ćete mnogo lakše i brže zagrejati prostoriju. Za ovu namenu možete koristiti silikonske pene ili zaptivne trake koje su relativno jeftine a koje vam mogu završiti posao.

Ne zaklanjajte grejno telo krevetima i foteljama 

Kako biste na najefikasniji način koristili vaše grejno telo, odnosno da vam ono daje najviše toplote za energiju koju koristi, odmaknite sofe i fotelje od njega. Ne zaklanjajte ga i ne prekrivajte. Ne sušite veš na radijatorima, oni za to nisu napravljeni. Osim toga možda ćete povećati vlažnost vazduha u prostoriji i time stvoriti vlagu i buđ.

Za ovu namenu, postoje posebni rebrasti radijatori koji se mogu povezati na toplotnu mrežu i u isto vreme sušiti vaše peškire i zagrevati prostoriju.

Sve ovo će vam pomoći da smanjite potrošnju električne energije za zagrevanje vašeg doma a time smanjite i račun koji će vam doći na kraju svakog meseca. Investirajte u nove uređaje, stolariju i izolaciju, ponašajte se racionalno i zagrevajte prostorije samo onoliko koliko vam je potrebno i videćete koliko ćete uštedeti. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *