Šta su panelni radijatori?

Inovacije su sasvim normalne u svim sferama, pa tako i u oblasti grejanja. I dok su ranije bili uobičajeni isključivo tučani radijatori, kako su ih nazivali, danas se sve više za grejanje koriste norveški, to jest takozvani panelni radijatori, kao i podno grejanje, ali i drugi sistemi. 

Osnovne karakteristike norveških radijatora 

Pored toga što se mogu naći u različitim dimenzijama, panelni radijatori se smatraju odličnim izborom za grejanje, zato što su posebno isplativi

A ono što se smatra osnovnom karakteristikom ovakve vrste sistema za grejanje jeste izuzetno velika toplotna snaga. Zahvaljujući njihovoj konstrukciji, mogu se pohvaliti odličnim emitovanjem toplotne energije. Uz sve to, takozvani norveški ili panelni radijatori su prilično jednostavni za ugradnju.

Pored svega toga, njihova težina nije naročito velika, a završna obrada je tako osmišljena da utiče takođe na kvalitet grejanja. U pozitivnom smislu, naravno.

Smatra se da su panelni radijatori ili norveški, kako ih još nazivaju jedna od najboljih opcija, zato što su izuzetno fleksibilni. Mogu se podjednako dobro uklopiti u različito dizajnirane prostore, a pored svega toga finansijski su izuzetno pristupačni. 

Na tržištu postoje tri dubine panelnih radijatora, tako da se mogu uklopiti bez ikakvih problema u prostore različitih dimenzija. 

U zavisnosti od toga da li je u pitanju životni ili poslovni prostor sa većom ili manjom potrošnjom toplote, zavisiće i koji tip radijatora će biti tu montiran. 

Panelni radijatori se izrađuju od profilisanog čeličnog lima, koji je gladak, a kroz grejnu ploču protiče topla voda. Obično je to kod nekih jednostavnijih modela. Zatim se ta toplota prenosi na sobni vazduh, uz pomoć procesa toplotnog zračenja. 

Još jedna od dodatnih prednosti koju panelni radijatori nude jeste i to što se na jedan panel mogu povezati do tri konvertorske ploče sa lamelama, tako da će i grejanje biti bolje. Montaža je prilično laka i brza, što je takođe prednost ovakvog izbora grejanja. 

Svakako je preporuka da ako se odlučite na ovaj način da oplemenite svoj životni ili radni prostor, kontaktirate majstore koji će doći na lice mesta i ponuditi vam izbor, te omogućiti da procene koje dimenzije su odgovarajuće. Na osnovu toga što budu zatekli u prostoru, odnosno na osnovu zahteva klijenata, oni će proceniti i koji panelni radijatori su najbolji za taj prostor. 

Nemojte da vas zbune dimenzije, jer iako su u principu panelni radijatori manjih dimenzija, izlazna snaga na njima je izuzetno visoka. Uz to im je i konstrukcija jednostavnija. Prilično su dugotrajni, a što je najvažnije vrlo lako se mogu očistiti. 

Da li su bolji klasični ili panelni radijatori?

Iako nije dobro porediti određene proizvode, prosto zato što mnoge stare zgrade imaju samo klasične radijatore, nema nikakve sumnje da su panelni radijatori definitivno bolja opcija. 

Pored toga što se takozvani norveški radijatori mnogo lakše ugrađuju i lakše održavaju, jedna od dodatnih prednosti je i to što su mnogo isplativiji. Emituju viši nivo toplote, a nisu naročito skupi. 

Ukoliko postoji mogućnost da izvršite zamenu, odnosno ako u vašem stambenom ili u poslovnom prostoru već postoje klasični radijatori, svakako je dobro da razmislite o tome da panelni radijatori preuzmu primat, što će se i te kako pozitivno odraziti vremenom i na vaše finansije. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *