Trikovi koji će vas motivisati da krenete u teretanu

U današnjem brzom tempu života, često zaboravljamo koliko je važno brinuti se o svom zdravlju. Redovna fizička aktivnost i odlazak u teretanu mogu biti ključni faktori za održavanje dobrog zdravlja i kondicije. 

Ako ste se već neko vreme premišljali da krenete u teretanu, evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da pronađete motivaciju i započnete svoju fitness rutinu. Nema više odlaganja i pronalaženja izgovora!

Krenite lagano – priprema za dobar start

Kada želimo da se upustimo u nešto novo, da izađemo iz ustaljene rutine, važno je da počnemo lagano i ne budemo preambiciozni kako ne bismo brzo demotivisali sami sebe.

Da biste udobno i efikasno trenirali, važno je da se opremite odgovarajućom opremom. 

Tu su pre svega patike sa dobrom amortizacijom, potporom i stabilnošću, kao i one koje imaju dobar grip na traci kako ne bi došlo do klizanja. Takođe, helanke sa trakama za stopala ukoliko trenirate jogu ili pilates, jer vam za tu vrstu treninga nisu potrebne patike, bokserske rukavice i zaštita za ruke za ovaj intenzivan kardio sport.

Ulaganje u dobru opremu treba da vam bude prioritet kako vas odeća za trening ne bi žuljala i ometala vas dok radite trening.

Koji su vaši ciljevi? Zbog čega trenirate?

Prvi korak ka motivaciji je postavljanje ciljeva. Razmislite o tome šta želite postići odlaskom u teretanu

Da li želite izgubiti nekoliko kilograma, poraditi na svojoj fleksibilnosti, dobiti mišićnu masu ili jednostavno poboljšati svoje zdravlje? Kada imate jasno definisane ciljeve, lakše je pronaći motivaciju za redovno vežbanje.

Zatim pronađite trening koji vam odgovara.

Nisu svi isti, pa tako ne postoji univerzalna vrsta treninga koja će se svima svideti. Isprobajte različite vrste treninga kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara. 

Možda će vam biti zabavno pohađati grupne treninge poput pilatesa ili zumbe, ili možda preferirate individualni trening sa ličnim trenerom. 

Vrlo je važno da vam trening prija i da vam za početak ne bude previše naporno. Dozvolite telu da se postepeno prilagodi novitetima.

U društvu je lakše

Ako vam je nelagodno da (za početak) idete sami u teretanu – nađite trening partnera!

Vežbanje u paru može biti veoma motivišuće. Pronađite prijatelja, člana porodice ili kolegu sa kojim ćete ići u teretanu. 

Imati nekoga s kim ćete deliti iskustvo i podržavati se međusobno može biti od velike pomoći. Osim toga, imaćete i dodatnu odgovornost da ne odustanete od vežbanja, pogotovu što ste obećali drugoj osobi, ne samo sebi.

Planirajte unapred

Da biste održali doslednost u odlasku u teretanu, važno je da planirate unapred. Napravite raspored treniranja za svaku nedelju i držite se tog rasporeda. 

Pokušajte da ne pomerate i ne otkazujete treninge, već druge planove prilagodite toj obavezi. Na taj način će vežbanje postati deo vaše svakodnevice i nećete imati izgovore za preskakanje treninga.

Nagrađujte sebe

Vrlo je važno da već na samom početku ne budete strogi prema sebi i da primećujete sitne pomake!

Nagradite sebe nakon svakog uspešno odrađenog treninga. To može biti nešto jednostavno kao što je opuštajuća kupka, tretman za lice ili omiljeni obrok. Kada sebi pružite nagradu, osećaćete se zadovoljnije i motivisanije da nastavite sa redovnim vežbanjem.

Pratite svoj napredak

Vodite evidenciju o svojim trening sesijama i napretku koji ostvarujete. Možete beležiti koliko kilograma podižete, koliko kilometara trčite ili koliko vremena provodite u teretani.

Kada vidite koliko ste napredovali, bićete motivisani da nastavite raditi na sebi.

Uživajte u procesu

Najvažnije je da uživate u procesu. Vežbanje ne treba da bude obaveza, već nešto što radite iz ljubavi prema svom telu i zdravlju. 

Nemojte postavljati previsoke ciljeve sebi već svoju kondiciju i trenutno stanje prilagodite treninzima.

Povremeno pomerajte svoje granice izdržljivosti.

Nađite osobe koje će vam svojim načinom života, izgledom i posvećenosti vezbanju i načinu ishrane biti inspiracija. To može biti drugarica, poznata ličnost, lični trener ili neko četvrti. 

Sa tom osobom ne treba da se poredite i nezdravo takmičite, jer to može izazvati negativne efekte na način na koji posmatrate sebe i kakav je vaš odnos prema telu.

Ljubav i prihvatanje svog izgleda treba da bude prisutno i onda kad smatrate da niste u svom ,,najboljem izdanju’’.

Pronađite treninge i aktivnosti koje vam donose radost i zadovoljstvo, i ne zaboravite sebe pohvaliti za svaki mali uspeh.

Krenuti u teretanu može biti izazovno, ali kada pronađete motivaciju i uživate u procesu, rezultati će biti vredni truda. 

Zapamtite da je redovna fizička aktivnost ključna za održavanje zdravlja i kondicije. Ne čekajte više, već krenite danas i pružite svom telu ono što zaslužuje!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *