Visok krvni pritisak: šta ukazuje da ga imate?

Simptomi nekada mogu da budu merilo i pokazatelj kada su određene bolesti u pitanju. Nekada i nije baš tako, jer nekada čak i kod najvećih bolesti simptomi mogu da izostanu, što je naravno loše. Nekada je čak i kasno za bilo koju vrstu izlečenja, kada se jave simptomi. Zato, živeti što zdravije i ispravnije je ključ svega i osnova života. Koliko kog možete klonite se stresa i loše hrane, šećera i grickalica, ali i loših ljudi. Ipak, nekada u životu zaboravimo na sebe, pa se prepustimo porocima, a pod porocima podrazumevamo čak i one na izgled besmislene, kao što su na primer slatkiši, a zatim i one malo ozbiljnije alkohol i cigarete na primer ili one najstrašnije naroktike. Visok krvni pritisak obično prate neki simptomi, evo koji su najčešći, a izaziva ga upravo ovo o čemu smo govorili:

Stalni umor i česte glavobolje

Kada se stalno osećate umornim, čak i kada ne radite ništa, kada nemate čak ni volju da radite nešto, ponekad čak osećate i neku dozu zbunjenosti onda to može da navede lekare da posumnjaju da imate visok krvni pritisak. Takođe, ako i pored svega ovoga imate i učestale glavobolje, onda to takođe može da bude znak da i vi patite od visokog krvnog pritiska. Dakle, pre nego što sami donesete zaključak da zaista i patite od visokog krvnog pritiska, treba da se javite lekaru i da porazgovarate sa njim, odnosno da uradite analize. Ovi simptomi mogu da budu i posledica drugih bolesti ili samo nekih blažih ambnormalnih stanja, ali ipak za svaki slučaj treba proveriti.

Problemi sa disanjem i neuobičajeno lupanje srca

Problemi sa disanjem mogu takođe da ukažu na to da imate visok krvni pritisak. Lupanje srca na neobičan način, preskakanje i slično može takođe da ukaže na visok krvni pritisak. Na primer, to vam je onda kada osetite da vam srce lupa, jer realno mi to ni ne osećamo, jer ne obraćamo pažnju. Ali, u trenutku kada osetimo to lupanje,osetimo nešto čudno, onda to može da znači i vam je visok krvni pritisak.

Krv u urinu

Svaki problem sa urinom, može da ukazuje na neku ozbiljnu bolest. Da, mogu da budu infekcije, ali obično nisu, ako se ovo dešava često i ako ne prestaje. Kada primetite krv tamo gde ne treba da je bude, onda morate da razgovarate sa doktorom, morate da radite analize i može na kraju da se ispostavi da je nešto sasvim bezazleno, a može i da se ispostavi da imate visok krvni pritisak, koji morate da lečite.

Kako da sami proverite?

Merenjem pritiska naravno, ali to je samo da vi budete svesni da nešto nije u redu. Dakle, ako merač za pritisak pokaže pritisak iznad 140/90 to je onda znak da imate visok krvni pritisak. Naravno da nekada neko ne mora da oseća da ima problem sa pritiskom, ali da mu na aparatu budu ispisane ove cifre. Stvar je u tome što nekada može da nam skoči pritisak i to je normalno, ali ako su vam svakog dana kada proveravate pritisak ove cifre ispisane na ekranu, onda to ne ukazuje na dobro stanje vašeg organizma.

Izvor: Baltikjunior.com

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *