Vitamini koji dobar imunitet znače

Opšte je poznato da je za dobar imunitet izuzetno bitan unos određenih vitamina i minerala kako bi organizam bio dovoljno jak da se izbori sa virusima i bakterijama. Gotovo da ne postoji virusna ili bakterijska infekcija u kojoj lekar pacijentu ne prepiše povećan unos određenih vitamina. Vitaminska terapija je nešto što je u poslednje vreme neizbežno, naročito od kako se pojavio virus kovid 19. 

Koji su zapravo vitamini najzaslužniji za dobro zdravlje?

C vitamin

Mesto broj jedan, naravno, zauzima vitamin C, koji je jedan od najvažnijih za snažan imuni sistem. Njegova upotreba je neizostavna kod svakog gripa i prehlade, kao i kod virusnih infekcija. Ce vitamin omogućuje da simptomi infekcije kraće traju, da budu blaži, a ujedno jača organizam i čini da se što brže izbori sa infekcijom. Brojne namirnice obiluju ovim vitaminom, a treba razbiti i mit u kom se ce vitmin izjednačava sa limunom i citrusima. Naravno, to voće obiluje ce vitaminom, ali treba uzeti i obzir da se on nalazi i u namirnicama kao što su paprika, zeleno povrće (brokoli, spanać, prokelj…), jagode, kivi, bobičasto voće. Naravno, farmaceutska industrija nudi i brojne suplemente vitamina C, kao što su tablete, šumeće tablete, vitamin C u prahu…

D vitamin

Vitamin D, kao i ce vitamin, B 12 vitamin i uopšte svi vitamini koji jačaju imunitet, jedan je od najvažnijih vitamina koji se unosi još od rođenja. Unos vitamina se preporučuje od najranijih dana, posebno u zimskom periodu, kada nema dovoljno sunca koje je direktno odgovorno za lučenje vitamina D u organizmu. Od namirnica koje obiluju ovim vitaminom, ističu se prevashodno mleko i mlečni proizvodi, kao i riba, naročito ona masnija.

B 12 vitamin

B 12 vitamin, kao i uopšte svi B vitamini, odnosno kompleks B vitamina, takođe je izuzetno važan za izgradnju jakog imuniteta. Uglavnom se nalazi u namirnicama koje su životinjskog porekla (mleko, jaja, meso, iznutrice, riba i određeni morski plodovi…). B12 vitamin je izuzetno važan kada je u pitanju nervni sistem, jer je zaslužan za stvaranje zaštitnog omotača oko svakog nerva u organizmu. Takođe, ovaj vitamin je ključan kod stvaranja energije iz masti i ugljenih hidrata, kao i u sprečavanju nastanka anemije. U apotekama su izrazito zastupljeni preparati koji podrazumevaju kompleks B vitamina, s tim što se B 12 vitamin može naći izdvojeno u formi tableta.

A vitamin

Vitamin A je jedan od vitamina koji je poželjno uzimati putem hrane, a hrana koja obiluje ovim vitaminom jeste hrana biljnog i životinjskog porekla, pre svega šargarepa, zatim jagode, a takođe i jaja i meso, kao kada je u pitanju B 12 vitamin. Iako se o vitaminu A ne priča toliko često, on je ključan za imuni sistem, odnosno za digestivni trakt, u kome se i nalazi najveći deo imunog tkiva.  

Naravno, značajnu ulogu u stvaranju i održavanju jakog imuniteta nemaju samo dobro poznati vitamini. Brojne stvari pozitivno utiču na imunitet, kao što je fizička aktivnost, smanjenje stresa, boravak na čistom vazduhu, zdrav san, zatim izbegavanje konzumiranja alkoholnih pića i cigareta, slatkiša i nezdrave hrane uopšte. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *