Vreme je za kupovinu rančeva za školu!

Rančevi za školu su jedna od najvažnijih stavki za kupovinu pri opremanju svakog đaka. Oni koji su se susretali sa ovakvom nabavkom znaju koliko je teško odabrati kvalitetan školski ranac.

Da bi ranac za školu bio odgovarajući treba da ispuni 3 glavna uslova:

  • Da pruža dobru podršku pri nošenju i opterećenju leđa
  • Da je funkcionalan
  • Da je estetski lep i odgovara uzrastu đaka

Rančevi za školu moraju pomoći pravilnom držanju kičme

Đak prvak u proseku nosi i do 9 kg u školskoj torbi! Toliko bi opteretilo i odraslog čoveka. Što su deca starija ta težina se još više povećava pa je neophodno da ranac pomaže da se kičma drži u pravilnom položaju.

Najlošija varijanta rančeva za školu je ona koja se „obesi“ na leđa i tera dete da se povija napred, savija ramena i krivi kičmu. Leđa torbe treba da budu od čvrstog materijala, anatomskog i obloženog za prijatno nošenje. Pored leđa, dobro bi bilo i da dno ranca ima jaču konstrukciju pa kada se ubace knjige on neće da promeni svoj oblik.

Leđa se krive i ako kaiševi na rančevima za školu nisu adekvatni. Oni moraju da budu široki, obloženi, ali i da ne spadaju sa ramena deteta, u suprotnom će ono nesvesno da se savija napred da bi torba ostala na mestu.

Najbolje varijante su one koje imaju razmaknute kaiše na uglovima rančeva za školu i oblik kutije, čvrste bez obzira šta se stavi u njega. Ipak, ovakvi rančevi za školu su sami po sebi teži od klasičnih pa je važno proceniti da li dete takvu torbu može i da nosi.

Koliko je važna funkcionalnost ranca?

Ako se kupi ranac koji ima malo pregrada i džepova odmah će biti jasno koliko je važno da je ranac bio funkcionalni i lakši za organizaciju.

Idealno bi bilo da je unutrašnjost podeljena ili na pregrade ili da ima makar dva zasebna šnira. Na ovaj način se brojne sveske i knjige lakše sortiraju, lakše pakuju i ređe se dešava da se nešto zaboravi da se stavi.

Pored unutrašnjosti dobro bi bilo da rančevi za školu imaju i nekoliko spoljnih džepova, a pre svega dva džepa sa strane i makar jedan do dva velika džepa sa šnirevima napred.

Deca imaju puno pribora, pernicu, kutiju za užinu, dodatne bojice, maramice, svoju flašicu za vodu…dodatni džepovi omogućavaju da se takve stvari lepo sortiraju, ne dotiču udžbenike i sveske, a đacima olakšaju svakodnevno uzimanje i vraćanje.

Estetika i bezbednost rančeva za školu

Važno je da rančevi za školu imaju sisteme za bolju vidljivost đaka u saobraćaju tzv. „mačije oči“. Ovakve stvari su bitne za sve rančeve za školu, nije važno da li je dete 1. razred Osnovne škole ili 4. razred Srednje škole. Ono ne narušava izgled torbi, a može da čini onu ogromnu razliku za sekundu bržeg reagovanja vozača u saobraćaju kada se đaci kreću po mraku.

Tek nakon svih ovih stvari sledi biranje boje i dizajna. Roditelji bi trebali da odaberu najkvalitetnije rančeve za školu i da daju detetu da među njima odabere najlepši i da tako zajedno obave kupovinu.

Sada je pravo vreme da se u knjižarama ili on-line potraži najbolja oprema za školu. 1.septembar je blizu, vreme je za kupovinu!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *