3 efikasne metode za otkrivanje pravog stanja vašeg organizma

Ubrzan tempo života, jurnjava za novcem, zaradom i poslovnim uspehom, obaveze u stanu i oko dece ne ostavljajuju nam puno prostrora i vremena za bavljenje sopstvenim zdravljem. Ne odlazimo na redovne preglede kod lekara, pijemo lekove „na svoju ruku“, ne vežbamo redovno i hranimo se „s nogu“. Sve to ostavlja posledice i u nekom momentu dođe do zasićenja u našem organizmu. Hroničan umor i nezdrava ishrana mogu dugoročno gledano dovesti do brojnih poremećaja, kao što su psihološki problemi, stres, nesanica, gojaznost, problemi s metabolizmom… Takođe, izbegavanjem sistematskih godišnjih pregleda otpisujemo mogućnost da na vreme otkrijemo i neke veće zdravstvene probleme: kardiološke, ginekološke… Opredelite se za neku od sledećih metoda da vidite kako vaš organizam „radi“.

Analiza krvne slike

Ne kaže se bez razloga da je krvna slika ogledalo našeg zdravlja. Osim što nam biohemijska analiza krvne slike pruža uvid u opšte zdravstveno stanje našeg organizma, ona je i prvi korak u otkrivanju nekih bolesti i poremećaja. Ova metoda traje kratko, rezultati se dobijaju istog dana, a mnogi će se složiti da je bezbolna, ali pomalo neprijatna.  Izuzetno je važno ispoštovati osnovna pravila pre vađenja krvi. Da bi analiza bila verodostojna, savetuje se da pacijent ne jede ništa 6 do 12 sati pre samog vađenja, kao i da izbegava teže fizičke napore, a da se sama procedura obavi u jutarnjim časovima. Neka osnovna preporuka je da se ova  analiza radi dva puta godišnje kako biste pratili stanje u vašem organizmu i na vreme otrkili svaku promenu, a vaš izabrani lekar će preporučiti i češće pretrage ako postoji potreba. Svakako je najbitnije da tumačenje rezultata  prepustite stručnjaku, pogotovo ukoliko postoje neka odstupanja od referentnih vrednosti.

krvna slika

Kvantna medicina

U poslednje vreme sve popularnija postaje magnetno kvantna analiza tela. Ono što je prednost ovakve metode je što je potpuno bezbolna, neinvazivna i traje kratko, a rezultati koje dobijete mogu vam ukazati na eventualne probleme i poremećaje i pre nego što se oni fizički manifestuju, pa možete raditi na preventivi. Zagovornici ovakve metode će vam reći da zaboravite na vađenja krvi, zračenja i neugodna testiranja, jer ovom metodom za samo nekoliko minuta dobijate kompletnu analizu stanja vašeg organizma. Kvantna analiza, u zavisnosti od vaših finansija, može uključiti manje ili više parametara, ali neka osnovna ponuda obuhvata tumačenje 36 parametara. Tretman je namenjen kako muškarcima, tako i ženama, a analizom se dobijaju rezultati svih organa i organskih sistema u vašem telu. Sama metoda podrazumeva jednostavno držanje elektromagnetnog senzora u dlanu nekoliko minuta, a nakon tih nekoliko minuta pred vama su već rezultati ispitivanja koje mora protumačiti stručno lice.

Na osnovu rezultata nutricionista će vam sastaviti individualni plan ishrane i fizičkih aktivnosti, kao i eventualno prepisati suplemente koje treba da koristite. Samo testiranje ne zahteva neku posebnu pripremu i podrazumeva da se jedan sat pre dijagnostike suzdržite od konzumiranja hrane, a dva sata pre od alkohola, kafe i čaja, kao i da u trenutku analize nemate ništa od metala na telu.

Testovi intolerancije

Testovi intolerancije naročito su popularni kod gojaznih osoba koje hoće da smršaju, ali ne pribegavaju ovakvim testiranjima samo oni. Ovakvi testovi mogu se savetovati i onima koji imaju probleme sa astmom, ekcemima i drugim alergijskim bolestima, jer često određene namirnice mogu biti izazivač ovakvih poremećaja, a samom analizom ćete utvrditi koja to hrana ne prija vašem organizmu. Takođe, ako se često žalite na glavobolju, vrtoglavicu, imate problema s metabolizmom, nadutošću i grčevima u stomaku, osećate mučninu ili druge probleme s varenjem, vreme je da umesto uzimanja lekova povedete računa o svojoj ishrani. Često se dešava da su neke namirnice na našem svakodnevnom meniju, a da nismo ni svesni koliko naš organizam „pati“ zbog njihove konzumacije. Testovi intolerancije se obično rade na više od 100 namirnica,a rezultati se dobijaju za 7 dana.

dijeta

Posebna pažnja se obraća na gluten i laktozu, jer se većini ljudi ispostavi da imaju probleme sa varenjem laktoze u mleku, kao i da imaju intloleranciju na gluten. Lečenje podrazumeva nekoliko faza, u početnoj fazi pacijent prelazi na jedan potpuno novi način ishrane koji podrazumeva izbacivanje svih namirnica kod kojih je utvrđen neki stepen intolerancije. Takva drastična dijeta se obično sprovodi 4 nedelje koliko je potrebno za detoksikaciju organizma, a zatim se postepeno uvode namirnice kod kojih se pokazao samo mali stepen intoleranicije, dok se trajno savetuje izbegavanje onih namirnica koje za koje je utvrđen veoma visok stepen intolerancije. Sve ovo rezultira ubrzanjem metabolizma i smanjenjem telesne težine, što doprinosi opštem psihofizičkom zdravlju.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *