Kako naći idealan poklon za bebe

Došla je prinova u vašu familiju ili je neko od vaših prijatelja postao roditelj i vi jedva čekate da vidite bebu. Bebe uvek izazivaju radost i ushićenje. Ali, kako odabrati najbolji poklon za bebu? Možete se opredeliti za jeftinije (set portikli ili čarapice), skuplje (kolica ili ljuljaška za bebe), praktične (pelene ili bodići), edukativne (igračke ili knjige) ili kreativne poklone (bebi ram za slike ili radosnica).  

Predlozi koji vam mogu olakšati izbor poklona za bebe

 

–  novac

Najmanje inovativno je da poklonite novac. Poklanjanje novca kada se prvi put vidi beba je naš stari običaj. Pravilo je da se novac tada stavi pod bebin jastuk. S obzirom da rodjenje deteta može biti značajan udar na porodični budžet davanjem novca omogućavate da roditelji sami kupe šta im je potrebno. Roditelji se mogu odlučiti i da otvore račun u banci na ime deteta i dobijeni novac skupljaju za školovanje.  

– kolica za bebe

Kolica za bebe spadaju u izuzetno koristan poklon jer se koriste godinama. Postoje multifukcionalna kolica koja se mogu korisiti kao nosiljka ili kao sedište u automobilu za bebe, koja mogu biti ležeća i sedeća. Takodje, kišobran kolica su vrlo praktična jer su laka i sklopiva. 

– ljuljaška za bebe

U ponudi je veliki izbor različitih ljuljaški i njihalica za bebe. Ljuljaške su praktične jer u njima beba može da bude sama (naravno vezana). Uz prijatnu melodiju beba se ljuljuška i zabavlja sa igračkicama koje vise a za to vreme mama može da obavi neke poslove po kući. Takodje, ljuljaška za bebe može se iskoristi i prilikom hranjenja bebe dok je ne preraste. 

– radosnica

Za radosnicu ne možemo reći da spada u obavezan aksesorajz za bebu, ali je sigurno lep poklon koji  će roditeljima pomoći da svoju sreću i radost zbog prinove zapišu u nju i kasnije zajedno sa detetom čitaju i prisećaju se prvih dana. Deca brzu rastu a mnogi dogadjaji i momenti kako lepi tako i ružni se zaboravljaju. Popunjavanjem radosnice roditelji će sačuvati mnoge lepe uspomene od zaborava.  

– edukativne igračke

 

Edukativne igračke su dobar izbor jer uz njih dete uči i razvija različite sposobnosti. Kvalitetne igračke koje razvijaju kod deteta psihomotorni razvoj, podstiču koordinaciju pokreta, razvijaju perceptivne sposobnosti, kreativnost i potrebu za istraživanjem svakako ne treba isključiti prilikom kupovine poklona iako na najranijem uzrastu beba ne može da ih koristi. Za svaki stupanj razvoja postoje igračke koje podstiču i stimulišu bebin razvoj. Vodite računa samo da ne kupite igračke koje je dete već preraslo. 

– hranilice za bebe

Vrlo brzo će doći vreme da beba može samostalno da sedi, jede na kašičicu i da joj je potrebna hranilica. Hranilice za bebe se mogu podešavati i prilagodjavati različitim stolovima i uslovima. Postoje i sklopive hranilice koje su praktične jer kada se ne koriste nezauzimaju prostor a i moguće ih je transportovati prilikom putovanja. Bilo bi poželjno da se poslužavnik sa hranilice skida i da je materijal kojim je presvučeno bebino sedište perljiv ili da može da se skine. Takodje, bitno je da hranilica bude bezbedna i da su svi pojasevi kojima se beba vezuje ispravni.  

– jastuk za dojenje

Jastuk za dojenje može biti pun pogodak za  mamu i njenu bebu. Jastuk omogućava udobnost pri dojenju od prvo dana, a kasnije kako beba počne da raste i pokušava da sedi može imati i bezbedosnu  ulogu. 

– knjiga

Mnogi možda neće odabrati knjigu kao poklon za bebu. Medjutim, knjiga bajki ili zbirka omiljenih dečijih pesama je nešto što sigurno obeleži nečije detinstvo. Za najraniji uzrast deteta postoje knjigice koje su u skladu sa razvojnim mogućnostima kao što su knjige kontrasta (crno bele ilustracije), skrivalice, prve reči, vodootporne knjige za kupanje,..

– korpa sa kozmetikom ili pelenama

Veoma praktičan poklon jer štedi budžet roditeljima. Pelene predstavljaju značajnu finansijsku stavku za roditelje. Možete se odlučiti da pakovanje pelena upakujete u lepu veliku ukrasnu kutiju u kojoj će kasnije roditelji moći da čuvaju bebine uspomene kao što su prve slike, prvi bodić, zubić, slike za ultrazvuka,… Ako želite možete napraviti skulpturu od pelene u obliku torte, vozića,.. A možete ih spakovati i u korpu od pruća ukrašenu balonima ili plišanom igračkom. Takodje, i ukrašena korpa od pruća sa kozmetikom za bebe (vlažne maramice, kreme, losion, kupka za bebe, štapići za uši,..) će obradovati roditelje.

– sedište za automobil

Auto sedišta za bebe ne spadaju u jeftine poklone. Bezbednost bebe treba da bude na prvom mestu pa kupovina sedišta za kola sigurno se mora naći na spisku neophodne bebi opreme. Izbor sedišta je veliki. Pre kupovine treba da se dobro raspitati o bezbednosnim karakteristikama sedišta. Postoje sedišta koja mogu da se koriste i duži niz godina jer su tako napravljena da postoje modifikacije kako dete raste pa se ovakva sedišta možda i najviše isplate iako su skuplja.  

– podloga za presvlačenje

Podloga za presvlačenje je veoma koristan poklon. Iako je moguće dete presvlačiti na krevetu, ova podloga se pokazala kao dobar poklon jer spašava roditelje od bolova u ledjima. 

– ogrlica za mirno dojenje

Ovaj ne mnogo veliki poklon može biti veoma koristan. Po iskustvima mnogih majki ova ogrlica im je puno pomogla prilikom dojenja jer ogrlica okupira pažnju bebe. Neke mame ova ogrlice nose i kao modni detalj. 

– handmade pokloni

Na našem tržištu sve češće se mogu naći handmade unikatni personalizovani pokloni za bebe. Po porudžbini umetnici prave jastučiće, bodiće, portikle, ilustracije, patičice,.. sa omiljenom životinjom i imenom bebe. Na vama je da odaberete umetnika i motiv koji želite. 

–  set pokloni

Dobra ideja za poklon mogu biti različiti set pokloni. Mogu se kombinovati bodić i plišana igračka, kapica i ćebence, peškir sa kapuljačom i papučice, set od nekoliko portikli ili bodića,.. Prilikom kupovine garderobe treba voditi računa da ona bude pamučna jer su bebe osetljive. 

Poklone koje treba izbegavati

Sprovedeno je istraživanje sa novopečenim roditeljima koje je imalo za cilj da ispita koje poklone  smatraju korisnim a koji mogu biti promašaj. Po tom istaraživanju treba izbegavati sledeće poklone: vino (alkohol nije dozvoljen mamama), glomazne njihalice koje zauzimaju mnogo prostora, obične plišana igračke koje neodgovaraju uzrastu novorodjenčeta već samo skupljaju prašinu, garderoba koja je presvečana i nepraktična za prve mesece života bebe, garderobu od sintetičkih materijala kao i garderobu sa šljokicama koja zahteva pranje na ruke. 

Pakovanje poklona za bebe

Za koji god poklon da se odlučite odvojite malo vremena i da taj poklon lepo upakujete. Mnoge radnje već u svojoj ponudi imaju besplatno pakovanje koje će vaš poklon učiniti još više čarobnim. Uz pomoć ukrasnih traka, balona i ukrasnog papira sa bebećim, nežnim motivima ono što darujute 

će doprineti svečanosti i radosti trenutka rodjenja još jednog novog živog bića. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *