4 stvari koje su vam potrebne za uzgoj povrća

Ukoliko želimo da živimo zdravo, i da se mi i naši bližnji funkcionišemo i razvijamo se što je pravilnije i bolje moguće, onda bi jedna od najvažnijh stvari kojima bismo se morali pozabaviti trebalo da bude ishrana, dok bi posebnu pažnju trebalo posvetiti biološkom uticaju i značaju povrća. Mala je verovatnoća da će povrće kupljeno na pijaci ili u prodavnici imati isti miris i ukus kao ono koje smo upravo sveže ubrali i servirali, da ćemo biti jednako bezbrižni po pitanju njegovog kvaliteta i samo procesa gajenja, dok će osećaj zadovoljstva dok jedemo nešto što smo sami uzgojili samo povećati uživanje u ukusnom obroku.  Sam proces uzgoja, iako će sigurno iziskivati vaše vreme i trud, ne mora biti previše naporan i težak, posebno ako ga doživljavate kao hobi, pa ćete uz samo par sati rada nedeljno moći da održavate svoju baštu. Baštu možete smestiti bilo gde, na terasi, ukoliko živite u zgradi i ako je terasa  dovoljno velika, u  delu dvorišta ako živite u kući a već imate dovoljno mesta za parkiranje automobila, ili možete slediti globalni trend, koji postaje sve masovniji iz godine u godinu,  i napraviti urbanu baštu na krovu zgrade.

Neophodna oprema za uzgajanje povrća

Ukoliko spadate u one koji misle da će veliki deo posla moći da odrade ručno ili da će moći da se snađu i improvizuju u trenutku  kada naiđu na prepreku, zapravo ćete samo dodatno produžiti vreme koje vam je potrebno da završte određeni segment peocesa, a nije isključeno ni da ćete ga učiniti i dodatno težim. Pravi alat je neophodan, i ako ga ne budete imali na raspolaganju, neizbežno ćete se, u bar jednoj od faza uzgajanja, suočiti sa problemom koji nećete moći da prevaziđete. U neophodnu opremu spadaju motike, grabulje,  lopata ili lopatica, velike i male makaze, vodootporne rukavice i baštensko crevo. Osim ovoga, trebaće vam i kombinezon ili mantil, šešir za zaštitu od sunca i nepromočive čizme. 

Kako izabrati pravo baštensko crevo

Prilikom izbora baštenskog creva, a svakako pre odlaska u kupovinu, potrebno je ustanovite koji tip creva najbolje odgovara vaši potrebama, jer ne postoji univerzalno crevo za zalivanje. Ono što bi trebalo da imate u  vidu prilikom izbora su lokacija i veličina bašte, kao i terena na kom se bašta nalazi. 

Jedna od najpovoljnijih izbora za manje bašte ili bašte na terasama su vinil creva, koja takođe predstavljaju i najpovoljniju opciju. Ova creva su veoma lagana i savitljiva ali nisu namejan za čestu upotrebu jer se, zbog toga što su tanja mogu izobličiti i izgubiti na izdržljivosti. 

Rastegljiva baštenska creva su čest izbor mnogih baštovana, pre svega jer se šira kada su napunjena vodom i skupljaju nako što se voda isključi, zbog čega im je potrebno manje prostora priilikom odlaganja. Pored toga, ona se sama dreniraju, pa ih nije potrebno prazniti, manje se uvijaju i zapetljavaju o odnosu na druga creva.

Baštenska creva sa mini armaturom od poliestera imaju više slojeva što ih, sve zajedno,  čini izdržljivijim i fleksibilnijim, produžava im vek trajanja i sprečava taloženje algi unutar njih.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.