„Bečka škola“ – studiranje i studenstki život u Austriji

Austrija, pored toga što je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koju svako poželi da makar jednom u životu poseti, jeste i odlična studentska destinacija, ako ne i najpopularnija zbog kvaliteta visokoobrazovnog sistema i relativno niskih školarina.

Iako naši studenti neće imati potpuno besplatno školovanje i nešto će im biti drugačiji postupak upisa, jer naša zemlja nije članica Evropske Unije, ali i pored toga Austrija je uvek na prvom mestu studenata prilkom odabira za školovanje van Srbije. Godišnje školarine se kreću od 800 do 1500 evra, a cena zavisi pre svega od izabranog fakuleta i modula studiranja. Studenti su takođe u obavezi da plaćaju taksu od 19 evra po semestru za studenstki savez.

I pored navedenih troškova, život i studiranje u Austriji je isplativiji od Holandije, Velike Britanije, Švajcarske i slično. Postoji mogućnost refundiranja novca u zavisnoti od toga koji je univerzitet u pitanju kao i od uspeha studenata. Tokom studija skupljaju se ECTS bodovi, ukoliko su studenti redovni na predavanjima i dobri tokom studija i na završnim ispitima, velika je šansa da će dobiti deo novca natrag. Na vežbama i testovima skuplja se od 2 do 4 ECTS boda, a na ispitima od 6 do 16 ECTS bodova.

Prednosti studiranja u Austriji

Jedna od najvažnijih prednosti  studiranja u Austriji je to što studenti imaju apsolutno i izuzetno dobro organizovanu školsku godinu, samim tim i nastavu, što omogućuje da se dobro spreme, organizuju i odrede kada će učiti, kada će uživati u čarima Austrije, bogatom kulturnom životu i slično…  Godinu dana unapred studenti tačno znaju kada im počinju predavanja, kada imaju kolokvijume i ispite, kada im počinje raspust, kada su konsultacije…

U Austriji postoje državni univerziteti, privatni univerziteti i visoke škole strukovnih studija.

Samo neki od poznatijih univerziteta u Austriji:

 • Academy of Fine Arts Vienna
 • IMC University of Applied Sciences Krems
 • MODUL University Vienna
 • Salzburg  University of Applied Sciences
 • MCI  Management Center Innsbruck
 • International Business School
 • Johannes Kepler University Linz
 • University of  Vienna
 • University of  Music and Performing Arts Graz.

Najpopularniji studentski gradovi – Beč, Salcburg, Grac…

Čuvena „bečka škola“ dobila je epitet najtraženijeg i najpopularnijeg obrazovanja za srpske studente, pa je i najviše naših đaka koji se opredeljuju za studije u Austriji, bilo osnovne bilo master studije. Osim studiranja u Beču, aktuelni univerzitetski gradovi su Grac, Salcburg, Linc, Klagenfurt i Insbruk. A najznačajniji univerzitet je Universität Wien u Beču. 26 % od ukupnog broja studenata u Beču došlo je iz druge države, što potvrđuje koliko su austrijski univerziteti cenjeni. Prema nekim istraživanjima studiranje u Gracu je najjeftinije.

studije u inostranstvu

Upis i prijemni ispit

Pravila za upis i prijemni ispit mogu varirati od univerziteta do univerziteta, ali navodimo generalne stvari koje se uvek podrazumevaju:

 • Popunjena aplikacija, koju možete pronaći na sajtu univerziteta ili šaljete zahtev za aplikaciju studentskoj službi, nakon čega vam aplikacija stiže poštom na kućnu adresu. Treba dobro pretraživati sajt kako biste pronašli odgovarajuće adrese i broj telefona;
 • Kopija lične karte, pasoša i dokaz o državljanstvu;
 • Kopija svedočanstava iz srednje škole ako se upisuju osnovne studije, a ako se upisuju master studije onda treba kopija diplome sa osnovnih studija i master studija ukoliko je završen i master na fakultetu u Srbiji. Kada posećujete prvi put univerzitet u Austriji potrebno je poneti sva originalna dokumenta;
 • Dokaz o pravu na direktan upis, dokument koji omogućuje da studirate u inostranstvu;
 • Dokaz o pohađanju kursa nemačkog jezika i dobijenog sertifikata.  Sertifikati nemačkog jezika su OSD, Goethe ili TestDAF. Došlo je do izmene, više se ne mogu upisati studije u Austriji i da učite nemački jezik u hodu, dakle potreban je nivo A2 samo da biste se prijavili, a bez C1 ne možete da se upišete kao redovan student, ovo pravilo važi za sve državne fakultete.

Sva dokumenta potrebno je prevesti na nemački jezik, nekada i engleski jezik i overiti kod sudskog tumača ili notara. Kao što smo već napomenuli kada dolazite na upis koji se obavlja lično, morate poneti svu potrebnu dokumentaciju u originalu.

Nakon apliciranja čeka se potvrda o prijemu, potvrda se šalje elektronskim putem ili na kućnu adresu. Ukoliko se dobije pozitivan odgovor potrebno je prijaviti se u ambasadi u Beogradu kako biste dobili boravišnu vizu, bez nje se ne može ništa, a kada stignete u Austriju možete to uraditi i tamo u njihovoj ambasadi. Prijemni ispit nije svuda neophodan, Univerzitet u Beču zahteva dobro poznavanje engleskog jezika, ali ne i strogo polaganje prijemnog ispita.

Na kom su jeziku predavanja u Austriji?

Postoje univerziteti gde se nastava obavlja isključivo na nemačkom jeziku, a negde birate između nemačkog i engleskog jezika. Negde će biti dovoljan nivo B1 i B2 za nemački jezik, ali sve više se traži C2, ali ćete sve potrebne informacije videti na sajtu željenog fakulteta, jer takve specifikacije variraju od fakulteta do fakulteta. Takođe, potrebne informacije i pomoć možete dobiti i u agencijama koje studiranje u inostranstvu. Studije na engleskom jeziku dostupne su na Univerzitetu Webster i Univerzitetu Modul.

Smeštaj

Najpovoljniji smeštaj za studente jesu studentski domovi čije se cene kreću od 100 do 400 evra i to u zavisnosti od lokacije. U cenu su uključeni i režijski troškovi.  Potrebno je najmanje 5 meseci unapred da obezbedite sebi smeštaj, jer kako Austrija daje ograničen broj studentskih viza, tako postoji i ograničen broj mesta po studentskim domovima, koji su veoma traženi jer su mnogo jeftiniji od stanova ili iznajmiljivanja soba. Pored toga što su studentski domovi dosta jeftiniji dobra su i prilika za upoznavanje sa ljudima koji su isto tako došli u nešto novo i nepoznato i sigurno da im nije svejedno, makar na početku.

Studentski život u Austriji

Jedna svima nama poznata “Zašto studenti štrakuju glađu? Zato što nemaju šta da jedu.” Govori se da je u Austriji studentima veći problem hrana od ispitnog roka. Koliko se školarine smatraju povoljnim, toliko se troškovi ishrane smatraju previsokim. Prosečno se na hranu u Austriji daje oko 300 evra, a ukoliko tome pridodamo gradski prevoz i izlaske, knjige, zabavu, kulturne aktivnosti,  tj.društveni život, onda će biti potrebno 700-900 evra mesečno. Velike su brojke u pitanju, ali upravo se i ide van Srbije da bi se istovremeno učilo i radili dodatni poslovi koji nisu previše naporni, ali donose dovoljno zarade za sve troškove jednog studenta. Tako da, moguće je tokom studiranja u potpunosti iskoristiti sve prednosti koje ova divna zemlja nudi.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *