Saveti za efikasno i brzo učenje

Bliži se ispitni rok i vama već nije dobro kada pogledate raspored ispita, knjige na stolu i gradivo koje bi trebalo da naučite što pre kako biste na ispit izašli spremni i samouvereni. Kako se datum ispita približava, već počinjete da se pitate da li postoji nešto kao što je brzo učenje, odnosno, pitate se kako da pređete što više gradiva za što kraće vreme, ali naravno, da sve od toga znate perfektno. Da li je to moguće?

Pre svega, brzo učenje je individualna stvar. Nekom učenje ide lakše, nekom teže, a sve zavisi i od samog gradiva. Ipak, ovo ne znači da nećete uspeti da naučite sve za optimalno vreme i da vaše učenje neće biti efektno, a rezultati dobri. Upravo zato smo za vas i pripremili nekoliko saveta za efikasno i brzo učenje koji će vam sigurno pomoći da se bolje organizujete, steknete disciplinu i radnu naviku, ali i ostvarite bolje rezultate.

Napravite plan učenja

Možda niste neko ko voli da planira, ali ako želite da brzo i efikasno učite, plan vam je neophodan. Zapišite koliko imate ispita, koliko gradiva treba da naučite za svaki ispit, zapišite datume ispita odnosno rokove do kad treba sve da naučite, a kada sve to popišete, napravite i plan učenja.

Probajte ovako: najpre celokupno gradivo detaljno i fokusirano iščitajte, podvucite najvažnije, pogledajte sve propratne slike i grafikone, udubite se i shvatite suštinu gradiva koje treba da naučite.

Sada imate kostur. U sledećoj turi učenja podvučeno ponovo čitajte i ponavljajte, a u završnoj turi sledi obnavljanje. Obnavljanje je ključno za sticanje znanja i dugo pamćenje gradiva. Sve ovo rasporedite po danima, ravnomerno, kako se ne biste preforsirali.

Odredite „radno vreme“

S obzirom na to da ćete u odnosu na to koliko dana do ispita imate rasporediti broj strana koji ćete dnevno prelaziti, odredite i svoje „radno vreme“ to jest koliko sati dnevno ćete učiti i u kom delu dana. Savetuje se da učite preko dana kada ste sveži i odmorni, jer noć nekako nije predviđena za učenje, makar ne biološki. U odnosu na ovo, teže gradivo uvek prelazite kada ste odmorni i sveži, a lakše ostavite za kraj „radnog vremena“.

Pripremite kutak za učenje

Prostorija u kojoj učite bi trebalo da bude svetla i dobro provetrena. Na stolu držite samo najpotrebnije stvari za učenje, ništa suvišno što bi vam skretalo pažnju. Savetuje se i učenje za stolom kako biste održavali budnost i lakše se koncentrisali.

Pravite pauze tokom učenja

Ukoliko ste isplanirali da u toku dana pređete veći deo gradiva, obavezno pravite pauze da biste se osvežili i povratili koncentraciju. Dok učite slobodno popijte kafu ili čaj ukoliko vam je potreban kofein, a voda ili sveže ceđeni sokovi se takođe preporučuju za podsticanje koncentracije i svežine uma. Nekoliko kockica crne čokolade će vam takođe pomoći za efikasno i brzo učenje.

Nagradite sebe za ostvarene rezultate

Kako učenje ne biste smatrali mučenjem, za svaki uspešan dan i ispunjen plan rada nagradite sebe nečim što vam prija i što vas raduje. To može da bude odlazak u šetnju, odlazak u bioskop ili viđanje sa društvom. Kupovina je takođe opcija! Na ovaj način ćete sigurno imati motivaciju za učenje, a upavo je to ono što je najvažnije za postizanje dobrih rezultata.

Procitajte još puno korisnih saveta na našem sajtu koji će vam pomoći da rešite svakodnevne probleme.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *