Dodatni poslovi koji uvećavaju znanja i veštine

U današnje vreme skoro svi su u potrazi za nekim dodatnim poslovima koji se obavljaju „part time“ ili po potrebi, a koji donose neku dodatnu zaradu i honorare. Međutim, jedna od čestih grešaka koja se pravi prilikom traženja ovakvih poslova je ta što se oni posmatraju isključivo kao izvor te dodatne zarade, te često nikako drugačije. Kada se uzme sve u obzir, mogu se pronaći brojni poslovi koji nisu samo dobro plaćeni za neko kratko vreme, ili donose tačno onu zaradu koja vam je potrebna, već koji vas uče nekim novim znanjima i veštinama, koje mogu da vam pomognu u vašem postojećem poslovanju, ali u napredovanju u velikoj meri.

Takvih poslova je dosta, posebno kada ste u možda studentskim danima, pa postoji i više vremena za usvajanje novih znanja, a neki od njih su sledeći.

Kreativno pisanje

Ukoliko volite da pišete, onda je sigurno da na neki način možete to i da unovčite, a da pri svemu tome ne utrošite ogromno vreme ili da vam to bude jedini posao koji radite. Postoje brojni sajtovi, magazini, kako online, tako i štampana izdanja, koja traže osobe za honorarni rad za određene rubrike. To ne moraju da budu jedino rubrike koje vas zanimaju, već i neke sasvim druge rubrike, koje su vam možda čak i sasvim nepoznate, jer ćete tako proširiti svoja znanja i informisanost. Uz sve to, iz dana u dan ćete uvećavati svoje potencijale i mogućnosti u samom pisanju, što je velika i bitna referenca u radnim biografijama ukoliko imate neke srodne pretencije kada je ta profesija u pitanju.

Prevodilačke agencije

Prevodilačke agencije najpre zahtevaju visoku stručnost i ogromno obrazovanje, zbog čega u prevodilackim agencijama uvek rade osobe koje provereno sve to i poseduju. Međutim, kako je u svim firmama i kompanijama često potrebna poneka usputna pomoć, tako se i u njima može pronaći izvor dodatne zarade.

Rad u prevodilackim agencijama ipak ne bi rebalo gledati samo kroz to, već i kao priliku da uz obrazovane ljude možda usavršite znanje nekog jezika, te da se informišete o nekim drugim delatnostima njenog rada, budući da su prevodilacke agencije najčešće profilisane tako da se bave određenim prevodima, odnosno, prevodom određenih vrsta tekstova, ne svega.

Admistrativni poslovi

Ne morate biti samo neko ko završava ekonomske nauke, nauke i škole srodne toj, da biste radili neke administrativne i birokratijske poslove. Ovo je često jedan od honorarnih poslova koji biraju studenti, najraličitijih fakulteta, a koji im osim novca, donose i brojna znanja kada je na primer vođenje knjiga u pitanju, rada sa fakturama, ili nekim drugim stvarima sa kojima se administrativni radnici susreću svakodnevno.

Rad u nevladinim organizacijama

 Iako se nevladine organizacije najčešće povezuju sa volontiranjem i neplaćenim praksama, to zapravo i nije sasvim istina. Rad je najčešće na volonterskoj bazi, ali projekti koji se osmišljavaju i sprovode su uvek plaćeni i finansijski obezbeđeni, pa su dobar izvor honorarne zarade. No, rad u njima je ipak mnogo važniji zbor radnog iskustva u raznim sektorima, predvođenju, u sticanju sposobnosti samostalnog i timskog rada, te svega onoga što je potrebno za dobar i kvalitetan rad u bilo kom drugom sistemu.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *