Da li izdavati stanove tokom pandemije?

Pandemija koja vlada celim svetom je ostavila trag na mnoge živote. Kako fizički, mentalno tako i finansijski. Mnogi su izgubili posao, morali da zatvore svoje firme i radnje i da žive od svojih ušteđevina. Da li je i kako je pandemija uticala na izdavanje stanova i da li uopšte treba izdavati stan u ovakvoj situaciji?

Izdavanje stanova

Nekima je izdavanje stanova osnovni i jedini prihod. Mnogi od izdavanja stana žive i hrane porodicu pa je vrlo teško reći da li prestati sa izdavanjem stanova ili ne. Mnogi su nakon objave vanrednog stanja odlučili da ipak ne izdaju svoje stanove. Mnogi su odlučili da ne potražuju stanove u kojima će živeti. Ipak, kada se vanredno stanje završili mnogi su odlučili da je tada vreme da i oni opet počnu da izdaju svoje stanove. Mnogi zakupodavci su iskoristili ovu ’’priliku’’ da dignu kiriju svojih stanova. Dakle, sve se vratilo na onako kako je bilo pre, sa malim izmenama. 

 

Obavezna uniforma

Ono što je obazno kada zakupodavac želi da izda stan, a zakupac da iznajmi jesu maske. Dakle, maske moraju da nose svi koji dolaze u kontakt sa drugim ljudima. Ako zakupodavac pokazuje stan zakupcu često može da se desi da od zakupca traži da nosi i rukavice zbog dodirivanja zidova, nameštaja i vrata. Takođe, pored obavezne ’’uniforme’’ bitno je da zakupodavac i zakupac budu udaljeni više od dva metra jedni od drugih. Mere opreza su u ovakvoj situaciji vrlo bitne i mogu da sačuvaju mnogo života. Naravno, ako zakupac iznajmi stan od zakupodavca on će verovatno pre ulaska u isti dobro sve očistiti i dezinfekcionim sredstvom oribati kako bi bio siguran da je sve čisto. 

 

Izdavanje stana u Beogradu

Pošto je Beograd glavni grad Srbije očekivano je da u njemu bude najviše zaraženih. Tako je i bilo. Zbog toga su mnogi koji su želeli da se dosele u Beograd odustajali od te opcije. Mnogi studenti su odjavljivali svoje stanove i vraćali se u gradove i sela odakle su došli u Beograd na studije. Tako su mnogi zakupodavci ispaštali i gubi svoj mesečni prihod od izdavanja stanova. Kada je vanredno stanje prestalo i kada su se studenti vratili na studije, a ljudi počeli da se vraćaju u Beograd onda je i ponovo zaživela kategorija na oglasnicima izdavanje stanova Beograd. Mnogi zakupodavci koji su izgubili taj prihod tokom meseci vanrednog stanja su sada opet izdali svoje stanove. Dakle, zakupodavci koji su se dvoumili da li da izdaju stan u Beogradu ili ne sada to mogu da urade uz samo malo više opreza nego inače. 

Zbog virusa Kovid-19 su mnogi prestali sa svojim svakodnevnim obavezama i zatvorili se u svoje domeve, ali polako svi shvatamo da ni to nije rešenja. Država i svet i dalje moraju da funkcionišu ako planiramo da opstanemo, samo treba da se to radi sa mnogo više opreza nego što smo navikli. Nošenje maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava je sada deo naše nove normale i polako se navikavamo na nju. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *