Kako NLP može da vam unapredi samopouzdanje?

Samopouzdanje nam može pomoći u mnogim aspektima života. Ipak, ono nam nekada nedostaje ili ga nemamo dovoljno kako bismo se ostvarili. Isto tako, možemo posedovati veru u sebe u nekim životnim situacijama, dok u drugim aspektima života gubimo osećaj samopouzdanja.  

Šta je samopouzdanje?

Svako od nas samopouzdanje izjednačava sa sebi bliskim pojmom i doživljava ga na osnovu svog iskustva.  Za nekoga je samopouzdanje osećaj snage i dodatne energije. Neko vidi sebe sa određenim stavom ili možda neku boju koja ga asocira na samopouzdanje. Drugima je samopuzdanje unutrašnji glas koji čuje.

Ukoliko vam nedostaje samopouzdanje zašto se ne biste upoznali sa NLP znanjima, principima na kojima se zasniva ova metodologija i tehnikama za unapređenje samopouzdanja?

Fokus na pozitivno za veće sampouzdanje

Tamo gde nam je fokus ili pažnja, tome dajemo snagu da se razvija. Svi mi ponekad pravimo greške, nekada nismo perfektno dorasli situaciji ili doživimo neuspeh.  Da bismo se osnažili i verovali više u sebe potrebno je da ne dajemo fokus samo greškama koje činimo. Kada usmerimo pažnju na nešto gde smo dobri naše samopouzdanje raste.  

Zapravo, greške i doživljeni neuspesi  su sastavni deo našeg rasta i razvoja. Na njih bi trebalo da gledamo kao na životne lekcije. Ne postoji neuspeh, već povratna informacija. Ovo je jedan od principa na kojima se bazira NLP znanje. Naučene lekcije nam služe ne da bismo odustali, već da bismo išli napred i sledeći put popravili naše ponašanje i bili mnogo bolji.

Isto tako, može nam se desiti da stalno radimo jednu stvar na isti način i da pri tome dobijamo uvek isti rezultat koji je nezadovoljavajući. Da li ste možda pomislili da je potrebno da promenite svoje ponašanje kako biste postigli uspeh? Još jedan važan NLP princip kojeg je vredno produbiti je: Ako to što radite ne dovodi do onoga što želite, radite nešto drugo.

 

Planirajte i vizualizujte uspeh

Verovatno vam se desilo da ste unapred zamišljali loš ishod nekog događaja koji vam predstoji u budućnosti. Možda je to bitna poslovna prezentacija, važan razgovor sa šefom ili javni nastup pred mnogobrojnom publikom. To može da bude i razgovor sa partnerom ili detetom ili bilo koja druga situacija, poslovna ili privatna, za koju nemate dovoljno samopouzdanja.

Počnete da vrtite film u glavi o predstojećem događaju i zamišljate loš scenari prolazeći svaki korak kao da je neuspešan. Kako se osećeate tada? Sigurno ne prijatno jer ste vašim mislima proizveli loše stanje. Zašto ne biste probali suprotno? Ako se događaj još nije desio, zašto biste izabrali da o njemu mislite na negativan način?

Zamislite najbolji mogući scenario predstojećeg događaja i prođite svaki korak i planirajte svaku aktivnost do detalja sa samopouzdanjem, zamišljajući uspešan ishod. Kada se događaj koji ste zamišljali na pozitivan način, konačno desi, vi ste se već za njega pripremili kao uspešni. Vaše telo je zapamtilo pozitivan osećaj koji ste proizveli unapred.

Um, telo i emocije su delovi istog sistema. Još jedan vredan NLP princip koji nam može promeniti pogled na svet. Promene uma dovode do promene na telu, i obrnuto.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *