Sve što treba da znate o krunicama za zube

Osmeh je, pored nekih drugih važnih crta naše ličnosti, i te kako naš zaštitni znak. Po njemu nas mnogi raspoznaju, neki naš osmeh vole više, neki mu se dive i voleli bi da imaju osmeh baš kao što je naš. Naravno da ne možemo osmeh da vežemo samo za čisto bele i perfektne zube, mnogo je tu drugih faktora i jasno je da smo najlepši onda kada se najbolje osećamo, kada zračimo i kada smo istinski srećni.

Primetićete da oni koji nisu zadovoljni svojim zubima, često izbegavaju da se smeju u javnosti, izbegavaju širok osmeh i onda svi primete da nešto nije u redu. Primete pre svega nezadovoljstvo. Možda se to i vama dogodilo. Ukoliko ste spremni da promenite svoj život i rešite se izvora svog nezadovoljstva, onda pre svega savetujemo da krenete od zdravlja. Ovde mislimo na opšte zdravlje, ali i zdravlje zuba.

Želite čuveni holivudski osmeh? Zdravi zubi su 80% holivudskog osmeha, a ostalih 20% čini vaša pozitivna energija. Danas govorimo o krunicama za zube, koje u potpunosti mogu promeniti izgled vaših zuba, a samim tim i osmeha.

Kako je protetika napredovala

Stomatologija je značajno napredovala, a i dalje postoji prostor za nadogradnju i prostor za poboljšanje, što je prema našem mišljenju fenomenalno. Pre nego što se dotaknemo same teme, treba pojasniti nekoliko osnovnih stvari, tačnije treba pojasniti šta tačno danas čini protetiku i čemu ona doprinosi, jer se i protetika vremenom razvijala i veoma je napredovala. Totalne proteze, kao i metalo-keramički mostovi su ono što je nekada bila protetika. Cilj tadašnje protetike jeste bio da se pacijentu omogući da normalno jede, odnosno da normalno zvaće i prosto da normalno funkcioniše, dok se naravno o estetici nije previše vodilo računa. Danas je to mnogo drugačije, pa se osim funkcionalnosti, pažnja posvećuje i estetici.

krunice za zube

Tri prednosti savremene protetike

Savremena estetika je zadržala ono najbitnije, a to je omogućavanje pacijentu da nakon protetskog rada normalno funkcioniše, tačnije da bez problema žvaće.

Estetika je vrlo važna prednost savremene protetike. Naime, danas nakon protetskog rada zubi pacijenta, pored toga što su funkcionalni, izgledaju savršeno i prirodno. To pacijenti cene, jer znaju koliko je važno očuvati svoj prirodni izgled, pogotovu kada je naš osmeh u pitanju, po kojem nas i prepoznaju.

Treća prednost savremene protetike se odnosi na sam proces izrade. Naime, zubi su danas pod mnogo manjim opterećenjem i stomatolozi se trude da ih što više očuvaju tokom procesa.

Šta protetika danas podrazumeva?

Protetika uključuje mnogo više od krunica za zube, a ovde navodimmo sve njene elemente, kako biste možda prepoznali šta je vama najpotrebnije. Ipak treba odmah reći da vi možete da pretpostavite šta je vama potrebno, ali dok se ne konsultujete sa vašim stomatologom i dok ne odete na pregled, to nikada ne možete znati. Elem savremena protetika pored krunica (navlaka) za zube, uključuje i: fasete, krunice sa implantima, mostove za zube, parcijalne proteze, zatim totalne proteze za zube i totalne proteze na implantima.

Šta su krunice za zube i kome su one potrebne 

Krunice za zube su fiksni nastavci, tačnije protetska nadoknada koja se koristi u slučajevima kada dođe do oštećenja ili potpunog gubitka zuba. Dakle, krunice za zube doprinose da zubi izgledaju kao nekada, i da uz to izgledaju prirodno, pored toga što mu vraćaju osnovnu funkciju i što ga ojačavaju. 

Kome su potrebne krunice za zube?

Već samim pregledom vaš stomatolog može da pretpostavi da li su vam je potrebna krunica ili ne. Ipak, treba da znate u kojim slučajevima se preporučuju krunice (navlake) za zube:

  • kada su zubi oštećeni karijesom i kada su veoma slabi,
  • kada su zubi polomljeni ili oštećeni, odnosno potrošeni,
  • kada se velike plombe nalaze na slabim zubima, onda se ugrađuju krunice kako bi se sprečio rizik lomljenja zuba,
  • krunicama za zube se nadograđuju zubni implanti,
  • krunice za zube se koriste i zbog estetike, čak i kada je sve u redu sa zubima. 

Šta je pretprotetska priprema?

Naravno da će vam stomatolog pre svega uraditi osnovni pregled i ustanoviće da li su vam potrebne navlake za zube ili je vaš problem bolje rešavati na neki drugi način. Nakon toga, kreće proces, koji uključuje i pretprotetsku pripremu, jer ne može se odmah tek tako pristupiti radovima. Dakle, pre nego što se krene sa uopšte protetskim radovima, treba popraviti zube, sanirati karijes, treba izlečiti neke zube, podrazumeva se i ugradnja kočića ukoliko je izvađen živac iz nekog zuba, a takođe se podrazumeva i parodontološka priprema.

Vrste krunica za zube

Postoje dve vrste navlaka za zube, a to su metalo-keramičke krunice i bezmetalne krunice. I te kako postoji razlika između ovih navlaka, ali to ne znači da su generalno jedne bolje od drugih. Naime, zavisi od slučaja do slučaja, tačnije od stanja svakog pacijenta kome će koje više odgovarati. Evo u čemu su razlike:

Metalo-keramičke krunice za zube

Metalo-keramičke krunice za zube imaju svoju dugu istoriju i nekada, tačnije do skoro, su se samo one i koristile. Pokazale su se kao veoma dobre i odrađivale su svoju funkciju fenomenalno.

Dakle, one su sastavljene od slojeva keramike, kao i od metala, ali od vrlo tankog sloja. Slojevi keramike su u beloj, odnosno boji zuba. Kao što smo već napomenuli ove navlake za zube su i te kako pouzdane, međutim imaju jednu manu. U pitanju je estetski problem, jer upravo taj metal ne dozvoljava da krunica ima boju kao prirodni zub i zbog toga se u poslednje vreme mnogi odlučuju za bezmetalne krunice za zube.

Bezmetalne krunice 

Bezmetalne krunice su izbor mnogih, upravo zbog estetike. Naime, uglavnom se bezmetalne krunice prave od cirkonijuma, a on omogućava postizanje potpuno prirodne boje zuba, te niko ne može da proceni da li se radi o navlaci za zube ili prirodnom zubu. I pored savršene estetske prednosti, bezmetalne krunice se prave od materijala koji su veoma izdržljivi i koji su neuništivi. Pored cirkonijuma, materijali od kojih se ove krunice prave su disilkatna keramika, kao i staklo keramika.

navlake za zube

Proces ugradnje krunice (navlake) za zube

Naravno da nas uvek zanima kako će to izgledati iza zatvorenih vrata stomatološke ordinacije i da li će nas boleti i da li će biti neprijatno. Koji god da je zahvat u pitanju ne mora da znači da će biti neprijatno ukoliko odaberete profesionalnu ordinaciju, koja i te kako vodi računa o potrebama pacijenata. Objasnićemo proces u nekoliko koraka:

  • Lokalna anestezija i brušenje zuba, kako bi se zub doveo u stanje da na njega može lepo da legne navlaka za zube; 
  • Sledi uzimanje otisaka; 
  • Postavljanje privremenih kruna, zbog estetskih razloga, dok prave navlake za zube ne stignu; 
  • Nakon izrade krunice za zube, sledi njihovo postavljanje. 

Cene krunica za zube

Naravno, jedno od vrlo važnih pitanja jeste i sama cena krunica za zube. Cene se razlikuju u zavisnosti od toga koje tačno krunice za zube birate i imajte u vidu da su bezmetalne krunice skuplje. Cene naravno malo i variraju od ordinacije do ordinacije. Elem, metalo-keramička krunica može koštati oko 100 evra, dok se cene bezmetalne krunice kreću od 150 evra do 200 evra.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *