Da li treba smestiti starije u dom za stare?

Često se postavlja dilema da li treba roditelje smestiti u dom za stare. Neki smatraju da je dom za stare dobro rešenje za sve koji nemaju vremena za svoje roditelje, jer moderno evropsko vreme učinilo je svoje. Od 9 do 17 časova radno je vreme mnogih firmi, ali šta drugo učiniti osim prilagoditi se kapitalizmu.

Nekada trpi porodica, nekada društveni život, ali da biste se dobro organizovali važno je napraviti prioritete. Naime, mnogi se odlučuju da svoje roditelje smeste u dom za stare. Ali vrlo je važno u dogovoru sa svojim starima odlučite kako i šta je najbolje za sve vas. Naime, mnogi stariji najčešće se u početku protive odlasku u dom, a kad ih već smestite u dom za stare, trebalo bi da znaju neke osnovne stvari.

Prednosti života u domu za stare

Život u domu ima mnogo prednosti. Pre svega, u svakom trenutku u domu za stare stanari imaju nadzor i negu. Stručni medicinski nadzor podrazumeva brigu svih starijih i redovno primanje terapije, tako da svi koji se još uvek dvoume da li treba starije smestiti u ovu ustanovu, svako treba da zna da bake i deke pored redovnih aktivnosti imaju i brojne dodatne aktivnosti.

dom-za-stare

Pored šetnje, organizuju se i druge aktivnosti, dodatne aktivnosti koje pomažu starijima da razvijaju motoriku i koje pomažu da se proces staranja uspori.

Jedno je sigurno, u domu za stare zagarantovana je neka aktivnost, stariji imaju priliku da nauče da štrikaju, da heklaju ili da se bave izradom nekih umetničkih dela. Oni koji su vitalniji imaju priliku da pomažu u pripremanju hrane, a pojedini mogu da se se pridruže nekoj od sekcija, poput slikarske sekcije. U Beogradu u Domu omladine održana je tribina o značaju kreativnih i rekreativnih aktivnosti za stare o čemi možete pročitati više na ovom linku.

Stručnjaci smatraju da su neke dodatne aktivnosti u starosti vrlo važne za usporavanje starenja, jer se tako deke i bake dodatno angažuju i svoju pažnju i energiju usmeravaju ka pripremanju mnogih ukrasnih predmeta, ali i cvetnih aranžmana.

Dom za stare – tabu tema

Čini se da su u Srbiji domovi za stare i dalje tabu tema. Da li ste imali priliku da porazgovarate sa nekim starijim koji je bio izričit u vezi saovom vrstom smeštaja? Iako ima onih koji po svaku cenu ne žele da odu u dom za stare, mnogi se sami odlučuju da ostatak života provedu u ovoj ustanovi. Tako se,recimo, u domove najpre smeštaju lica koja u dogovoru sa decom žele da im olakšaju, a ima i onih koji u dom za stare odlaze zato što su udovci ili udovice pa više ne mogu sami o sebi da brinu.U svakom slučaju, ako se dvoumite oko zbrinjavanja svojih starijih, promislite o tome zajedno sa njima.

Dogovor resave sve, pa ako vidite da su i vaši roditelji saglasni, onda je odluka doneta. Ako pak ne možete da nađete zajednički jezik, onda pokušajte da pronađete alternative. Morate da razumete i svoje roditelje koji se bune protiv domova za stare, jer prema tvrdnjama stručnjaka smeštanjem u dom za stare, roditelji se najpre osećaju odbačeno, a zatim i uvređeno, jer ne sagledavaju prednosti, već se odmah na prvo mesto stavljaju njihova osećanja, pa tek osećanja svoje dece.

Pročiteajte još korisnih saveta na našem sajtu koji će vam pomoći u rešavanju svakodnevnih problema.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *