Da li vredi popravljati mašine za veš?

 

Da li vaša mašina za veš radi? Da li je vredno popraviti je ili je vreme da krenete u kupovinu nove?

Često je više nego frustrirajuće kada se veš mašina pokvari. I ko uopšte želi da se bavi ovim problemom?

Srećom, nisu svi problemi sa mašinama za pranje veša pokazatelji da je aparat pri kraju radnog veka. Zapravo, mnoga izdanja zahtevaju samo brzu popravku. I evo još jedne dobre vesti. Možete sprečiti da se mašina za pranje veša potpuno pokvari ukoliko primetite  nekoliko uobičajenih ponašanja koja mogu da joj skrate život. Dakle, ako vaša mašina za pranje veša ima nekoliko problematičnih simptoma, vreme je da pozovete stručnjaka.

Ako je mnogo više problema, verovatno bi trebalo da započnete kupovinu nove mašine za veš.

Ako ispušta glasne i prekomerne zvukove…

Da li zvuči bubanj mašine za veš kao da je neko doslovno tuče? Ako redovno čujete glasne zvukove, to je loš znak. To bi moglo biti zbog problema sa motorom ili čak bubnjem. Zato je najbolje da stručnjak proveri ove oblasti kako bi utvrdio da li se mogu popraviti. Ipak, pre nego što krenete u kupovinu, proverite da li mašine za veš i drugi kućni aparati traju 10 godina ili više

Ako koristi previše ili premalo vode…

Primećujete li ostatke vode u bubnju, čak i nakon centrifuge? Da li nivo vode izgleda nisko, čak i za veća opterećenja? Ili vam veš mašina curi? To su pokazatelji mnogo većeg problema.

Za podloške to može značiti da voda ne odlazi, bubanj se ne puni vodom ili se negde pojavilo neko curanje. Problemi koji nastanu zbog vode su definitivno znak da morate da razgovarate sa tehničarom.

Ako čišćenje vaše odeće nije baš najbolje…

Ako vam odeća ne postane tako čista kao nekada, vaša mašina je možda na izdisaju. Da li treba da pokrećete isto opterećenje tokom više ciklusa? Ne bi trebalo i ne bi trebalo uklanjati ovaj problem, jer je veliki. Ako je potrebno više od jednog ciklusa da bi uređaj efikasno radio, možda postoji dublji problem koji nećete moći prepoznati dok mašinu ne pokrenete da radi duže vreme.

Ako su ačuni za komunalne usluge naglo porasli…

Ako su vam računi za komunalne usluge iznenada veći nego nekada, bez ikakvog dobrog razloga, krivac bi mogla biti pokvarena veš mašina. I ovo je nešto sa čim biste odmah trebali da se pozabavite. Iako se odlaganje popravke uređaja može učiniti najboljim načinom za uštedu novca, ipak se to samo čini. Ali ako su vam računi za vodu ili električnu energiju posebno visoki, to bi mogao biti pokazatelj da uređaj ne radi ispravno i da ga ne vredi popravljati. Zaključak je sledeći. Pokvarene mašine za veš mogu vremenom isprazniti vaš bankovni račun, dok će vas kupovina nove koštati unapred, ali vam dugoročno može uštedeti novac. I uopšte, neke uređaje je zapravo jeftinije zameniti nego popraviti.

Ako stalno preopterećujete mašinu…

Iako je razlog zašto se aparat pokvari često potpuno van vaše kontrole, često kvar može biti i vaša krivica. Iako je u redu da da povremeno ugurate još jedan peškir u već pun bubanj, loša ideja je redovno pakovanje tone stvari kako biste izbegli višestruko pranje. Ne preopterećujte mašinu, jer se tako opterećuje motor, a to dalje može dovesti do njegovog bržeg trošenja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *