Dečija soba – kako opremiti prostor za igru i učenje?

Najzanimljiviji deo gotovo svakog doma upravo je dečija soba. Živopisni dezeni, neobični oblici i žive boje rezervisani su za zabavni i podsticajni izgled kutaka za decu, u kojima ona rado obavljaju sve svoje aktivnosti.

Kako bi soba za dete bila prostor kojem se ono uvek rado vraća, u kojem je produktivno i u kom se može razonoditi u slobodno vreme, potrebno je misliti na nekoliko elemenata prilikom uređivanja to prostora, a evo i kojih.

#1 Kvalitetno osvetljenje za bolju produktivnost deteta

Jedan od najvažnijih preduslova za uspeh dece u obavljanju školskih obaveza jeste ambijent u kome uče. On treba da bude takav da ona mogu bez poteškoća da se koncentrišu i urade sve što se od njih traži u razumnom roku.

Poželjno je da radni sto bude na osvetljenom mestu, kako bi dnevna svetlost mogla da se iskoristi maksimalno i ne meša sa veštačkim svetlom. Za potrebe učenja u večernim satima treba obezbediti dobro osvetljenje, u kakvo spadaju nadgradne plafonske svetiljke, koja mogu biti odličan saveznik običnim plafonjerama i lusterima.

#2 Fleksibilan nameštaj je velika prednost svake dečije sobe

Svaki roditelj zna koliko se brzo dečije potrebe menjaju u periodu njihovog odrastanja. Nije ni praktično ni moguće svaki put menjati kompletan enterijer kako bi zadovoljio nove zahteve deteta.

decja-soba-zeleno-roze-belo

Samo jedan primer toga jeste komad nameštaja koji se, sa dodatkom dušeka, može koristiti kao krevetac dok je dete malo, a kasnije, kada odraste i krenu školske obaveze, može koristiti kao radni sto. Izvadi se dušek i jedna strana ograde i eto idealnog prostora za nove radne poduhvate ili zabavu kroz pravljenje nečega za stolom, bojenje, igranje igrica i slično.

#3 Kutak za igru je itekako dobrodošao

Čak i kada je reč o veoma malim sobama za decu, moguće je obezbediti prostor za zabavu. Na primer, može se napraviti krevet na sprat, a ispod njega može biti slobodan prostor za omiljene aktivnosti deteta.

#4 Fioka i polica nikada previše

Deca imaju uglavnom pregršt svojih knjiga, igračaka i drugih predmeta kojima treba naći mesto, tako da ne stvaraju haos i ne čine da soba izgleda pretrpano. Kada ima dovoljno mesta, takav scenario ćete sigurno izbeći.

Prostor predviđen za knjige, olovke, bojice i slično treba da bude nadomak radnog stola, kako dete ne bi svaki put ustajalo da uzme šta mu treba, gubeći vreme i koncentraciju.

Ne zaboravite da police možete i sami napraviti i postaviti i, ukoliko imate samo malo mašte, na najbolji način učiniti prostor praktičnim i lepim, bez trošenja većih sredstava.

#5 Neka deo sobe kreiraju mališani prema svojim željama i potrebama

Deca obično uživaju u nekom vidu kreativnosti, bilo da je to crtanje, slikanje, pevanje, sviranje i slično. Treba im omogućiti da prostor za svoje hobije osmisle sami, neka to bude samo njihov prostor da se izraze, ma kako vama izgledale njihove ideje.

To može biti deo namenjen izlaganju pobedničkih medalja, plakata, zatim izlaganju dečijih crteža, kačenju postera omiljenih glumaca ili likova iz crtanih filmova, serija i slično. 

#6 Upotrebite inovativnost da vratite svežinu nameštaju

Kako god uredili dečiju sobu, nerealno je očekivati da dete ne koristi sve njene kapacitete, kako ne bi narušilo pažljvo dizajniran i odabran nameštaj. Traženje od dece da obazrivo koriste svaki kutak svoje sobe uticaće nepovoljno na njihov osećaj slobode i opuštenosti u tom prostoru, što verovatno nijednom roditelju nije cilj.

Umesto toga, opustite se i dopustite detetu da se i ono tako oseća, a kada primetite oštećenja na stvarima, upotrebite kreativnost i zajedno sa detetom nacrtajte nešto zanimljivo preko onoga što smatrate nereprezentativnim, ili prosto zalepite neke zabavne nalepnice – imaće isti efekat.

#7 Neka dete odabere boje i dezene

S obzirom na to da je dečija soba prostor u kom ono provodi najviše svog slobodnog vremena, treba obratiti pažnju na njegove želje. Ukoliko ste sami odabrali nameštaj kako bi prostor bio što bolje iskorišćen, prepustite detetu da odabere u kojoj boji želi da mu bude soba, kakvu dekoraciju želi na zidu i slično.

Takođe, neka dete odabere i druge detalje, kao što je to da li želi da ima tepih, gomilu jastučića, koji dezen posteljine želi, kao i bilo koje druge dodatke enterijeru i prihvatite opciju za koju se dete odluči.

#8 Obezbedite zaštitu od sunca u sobi

Deca vole sunčano vreme jer je to za njih prilika da provedu nezaboravan dan napolju. Međutim, vrlo je iscrpljujuće ako su stalno izložena suncu u sobi, dok uče, igraju se ili spavaju. Zato prozori treba da imaju mogućnost da zamrače prostoriju uz pomoć venecijanera, roletni ili na neki drugi način.

Kvalitetan dušek za spavanje, na kome se dete može dobro odmoriti, prostran radni sto, udobna radna stolica, dovoljno veliki ormar samo su neke od brojnih stavki na koje takođe treba da obratite pažnju prilikom uređivanja dečije sobe. Uložite napor da napravite najbolji prostor za svoje dete, a zauzvrat ćete dobiti veselog i vrednog školarca!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *