Kako da brzo i efikasno očistite kupatilo

Koju prostoriju u kući najmanje volite čistiti? Sigurni smo da biste ste rekli kupatilo. Ribanje tuševa, kade, toaleta i svih ostalih površina zahteva vreme i dosta truda. To je posao koji niko ne želi da radi, ali na kraju, to rade svi. Jednostavno je neizbežno, bilo da živite sa svojim cimerom, partnerom ili sami.

Ako se pitate kako da očistite svoje kupatilo brzo i efikasno, odgovor je jednostavan – vrlo lako! Uz pomoć nekoliko trikova i predmeta koje imate u kući, poput limuna, izbeljivača i četke, možete vratiti svom kupatilu nekadašnji sjaj. Ne verujete? Isprobajte sami.

Koristite limun i sirće protiv fleka

Bez obzira na to da li želite da očistite mrlje od vode na tušu i umivaoniku ili vam je cilj da se zauvek rešite neprijatnih mirisa iz slivnika – limun će vam pomoći. Sve što trebate jeste da protrljate fleke limunom i one će odmah nestati.

Sirće je još jedno sredstvo koje imate u kući, a može vam osigurati čisto, lepo i funkcionalno kupatilo. Jednom kada isprobate ovaj trik, zaboravićete na prljavu mlaznicu tuša. Dok uređujete delove kupatila, biće dovoljno da uklonite glavu tuša i ostavite je da odstoji u zaštićenoj plastičnoj kesi punoj sirćeta. Kad budete spremni da ga očistite, sirće će razgraditi svu prljavštinu, čineći vaš posao lakšim.

Fuge očistite sodom bikarbonom

plocice-tus-kupatilo

Prljavština se lako može uvući u male pukotine između pločica popunjene fug-masom i učiniti zidove u kupatilu tako neuglednim. Da biste im vratili prvobitnu boju očistite ih pastom koju ćete sami napraviti. Pomešajte 3/4 šoljice sode bikarbone i 1/4 šoljice izbeljivača, nanesite na pločice i prostor između njih. Ostavite da odstoji 30 minuta, a potom uklonite četkom ili krpom i dobro isperite vodom. Biće kao nove!

Kako da mermer bude bez mrlja

Ako su bilo koje površine u vašem kupatilu napravljene od mermera, budite sigurni da će izbeljivač očistiti sve vrste fleka. Natopite papirni ubrus izbeljivačem te ostavite preko noći na umrljanom mestu, ali tako da pokrijete ubrus čašom ili činijom. Fleke bi morale nestati do jutra.

Napomena: Obavezno ovo prvo testirajte na nekom neprimetnom području za slučaj da izbeljivač napravi oštećenja na vašem mermeru.

Besprekorno čista kada

Ne morate provesti sate u ribanju kade da bi ona zablistala poput one iz prodajnog salona. Umesto toga, poslužite se ovim jednostavnim trikom. Kombinujte 1/2 šolje sirćeta, 1 šolju alkohola i 1/4 šolje vode. Potom napunite svoju kadu vodom do vrha, dodajte smešu i ostavite da odstoji 15 minuta. Iako ovaj trik zahteva minimalan napor, vaša kada će izgledati kao da ju je oribao profesionalac. Da ne pominjemo slobodno vreme koje ćete dobiti da pogledate omiljenu seriju umesto dugog ribanja i trljanja.

WC školjka koja blista

Soda bikarbona će i u ovom slučaju učiniti čuda. Dovoljno je da sipate šoljicu sode u wc školjku i sačekate nekoliko minuta. Potom iščetkajte i pustite vodu. Ukoliko još vidite fleke, pokušajte da ih očistite abrazivnom stranom vlažnog sunđera. Ona je dovoljno nežna da ne ošteti vaše sanitarije, a taman gruba da ukloni mrlje od kamenca.

vc-solja-blista

Većina mikroba lebdi u vazduhu, pa je poželjno da zatvorite poklopac kad isperete školjku. Koristite i ventilator, jer će on usisati bakterije pre nego što se slegnu. Ako već ne čuvate četkice za zube i kontaktna sočiva u ormariću za lekove, možda biste želeli da započnete odmah s tim.

Četku za wc šolju najbolje ćete očistiti izbeljivačem. Sipajte ga preko čekinja, ostavite da odstoji neko vreme, a potom dobro isperite pod mlazom tople vode. U posudu u kojoj četka stoji sipajte sapunice i vode i ostavite četku tako.

Par trikova: Vaš toalet će biti besprekorno čist ako u njega sipate jednu četvrtinu šolje tečnosti za ispiranje usta. Ostavite pola sata da deluje, pa potom očistite starom četkicom za zube i isperite. Slične efekte postići ćete i ako u wc školjku ispraznite limenku koka kole i ostavite pola sata do sat da deluje.

Sirće i soda bikarbona su dobri i za lavabo

Da li ste znali da je lavabo i odvod u lavabou najveći izvor bakterija u kupatilu, računajući čak i wc šolju? Najbolje će biti da slavine brišete maramicama za jednokratnu upotrebu, jer uvek postoji opasnost da se bakterije krpom prenesu na druge površine koje čistite. Sirćetnom vodom možete ukloniti sve fleke od kamenca. Ako pomešate sirće i sodu bikarbonu, nećete više imati problema sa začepljenim odvodom, a još manje sa neugodnim mirisima.

Sapun i izbeljivač za tuš-zavesu

Zavesu za kadu možete oprati i u mašini tako što ćete staviti i nekoliko starih peškira u bubanj. Oni će delovati kao sredstvo za čišćenje i riešiti ostatke sapuna i plesni.

Postoji još jedan lak način da vaša tuš-zavesa bude kao nova. U bočicu sa raspršivačem naspite 450 gr izbeljivača i dve kašike tečnosti za pranje posuđa, pa poprskajte prljave zavese za tuširanje. Obavezno ostavite da odstoje nekoliko minuta pre ispiranja.

Ukoliko pratite ove korisne savete, čišćenje kupatila možda i dalje neće biti vaša omiljena obaveza na svetu, ali će postati mnogo lakše i brže obavljati je.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *