Lasersko skidanje dioptrije – kako izgledaju intervencija i postoperativni tok

Iako je tehnologija maksimalno napredovala, a sa njom i medicina, jasno je da gotovo ništa ne može da utiče na potpuno eliminisanje našeg straha kada su razni zahvati i operacije u pitanju.

Posebnu nepoznanicu i strah izazivaju savremene operacije na oku, kako one estetske, kao što je podizanje kapaka, tako i one koje se rade u cilju rešavanja nekog problema, poput operacije katarakte ili skidanja dioptrije.

U poslednje vreme sve se češće radi lasersko skidanje dioptrije i to je sasvim normalno i poželjno. Nakon ove intervencije, koja je sve dostupnija, život se ljudima u potpunosti menja na bolje. Pored toga što je potrebno izdvojiti nešto veću sumu novca, ljude koji žele da idu na lasersko skidanje dioptrije najviše brine činjenica kako će izgledati ta operacija.

Zato ćemo u ovom tekstu pokušati da vam približimo kako ova intervencija izgleda i da vam pokažemo da nemate razloga za brigu.

Anestezija, ali u vidu kapi

Svakako da pre nego što se pacijent odluči na skidanje dioptrije laserom, on odlazi na pregled na kome će se utvrditi da li je on pogodan kantidat za to. Tek kada se to utvrdi onda se zakazuje operacija. Ono što ćete prvo uraditi kada dođete u ordinaciju, jeste da ćete sesti, da ćete se odmoriti i da ćete svakako popričati sa stručnim licem, koje će vam objasniti proceduru do detalja, odnosno sve ono što treba da znate.

Prvi korak je anestezija. Međutim, nemojte da brinete jer se ne radi o klasičnoj anesteziji koja podrazumeva iglu. Naime, u pitanju su samo kapi, koje će pomoći da vi u tom delu u kome će se intervencija raditi ništa ne osetite. Ono što je važno napomenuti jeste da u većini slučajeva prilikom ove intervencije pacijenti ostaju budni. Tako da, vi ćete biti svesni svega što se dešava, čak ćete osećati i različite mirise u vazduhu, ali nećete osetiti nikakav bol, niti neku drugu vrstu neprijatnosti.

Laser

Nakon što anestezija krene da deluje, vaši kapci će biti fiksirani od strane stručnog lica. Nema potrebe da brinete da li ćete trepnuti ili nećete, jer se to neće dogoditi, na sve se ranije mislilo. Laser samo prelazi preko vašeg oka i uklanja dioptriju. To je proces koji se broji su sekundama. Možda će vama to delovati prilično dugo, međutim, to zaista traje do 3 sekunude po oko. Nemojte se začuditi ukoliko vam kažemo da sama operacija traje svega 10 minuta. To jeste dug period za onog ko se plaši, ali kada sve opcije uzmete u obzir shvatite da je to minimalno vreme koje možete provesti na nekoj intervenciji.

Postoperativni tok – kapi za oči i meka sočiva

Nakon operacije biće potrebno da se pridržavate svih pravila. Prvo je najvažnije da redovno koristite kapi, a vrlo verovatno će biti potrebno da koristite i meka sočiva. To sada sve naravno zavisi od toga koji tip operacije ste radili. Tako da je u ovom slučaju jako važno da sva pitanja, čak i ona za koja mislite da su nebitna, postavite stručnom licu, medicinskom radniku, kako bi vas detaljno uputio kako treba odogovrno da se ponašate nakon operacije.

Ono što je opšte poznato to je da prvi dan nakon operacije morate da ležite, a nekoliko dana nakon operacije takođe treba da mirujete i idealno bi bilo da što više vremena provodite u ležećem položaju. Ovi dani će biti pravi odmor za vas. Vrlo je važno da ne bi trebalo neko vreme da se šminkate nakon laserskog skidanja dioptrije.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *