Kako da dete stvori jak imunitet

Ako roditelje dece koja idu u vrtić ili školu pitate kada je sezona virusa, prehlada, bakterijskih i respiratornih infekcija, većina bi vam verovatno rekla – uvek. Koliko samo ljudi poznajete koji se žale na to da su im deca stalno bolesna, da moraju da odsustvuju iz škole i vrtića, što povlači i bolovanja i izostajanje sa posla tih roditelja. I ponekad se čini da je to začarani krug – naročito kada je dvoje ili više dece u porodici – dok jedan prezdravi, drugi se razboli. U tim trenucima roditelji bi preduzeli sve što je u njihovoj moći da deci ojačaju imunitet da mogu da zdravi preguraju bar neki duži period. Šta zapravo mogu da urade?

Pre svega, zdrav način života

Iako se čini da lekari za sve preporučuju zdrav način života, to nije bez razloga. Od toga kakve su nam životne navike dosta zavisi i to kakvo će nam zdravlje biti – bez obzira na uzrast. One se formiraju u detinjstvu, naravno, i spadaju u neku vrstu vaspitanja u kome je očuvanje zdravlja na posebnom mestu. U najmlađem uzrastu važne su tri stvari: pravilna ishrana, fizička aktivnost i dovoljno odmora. Kad se ovako navede, shvatimo da je to važno i za svako živo biće. Zdrava hrana kod dece podrazumeva ishranu u kojoj su zastupljene namirnice poput voća, povrća, žitarica, mlečnih proizvoda i mesa. Dakle, jedna izbalansirana ishrana, bez slatkiša, zaslađenih sokova i grickalica. Mnogi roditelji će na ovo uzdahnuti i pitati se kako da to i ostvare. Zato je potrebno od rođenja stvarati zdrave navike. Svakodnevni odmor i dovoljno sna neophodni su za pravilan rast i razvoj, a u ovoj priči jedino fizička aktivnost predstavlja lakši deo priče.

Kada sve to ne pomaže, obično se uključiju suplementi kao što je sirup za imunitet za decu

Sledeće oružje koje roditelji koriste kada je imunitet u pitanju jesu suplementi. Danas ih i mnogi lekari prepisuju, nekad kao preventivu, a nekad kao pomoć u lečenju zdravstvenoh tegoba. Sirup za imunitet za decu je možda i jedan od najtraženijih stvari u apotekama. Pedijatri ga prepisuju pre udarnih sezona virusa i gripa u jesen i u proleće, i to da se piju neko vreme preventivno kako bi se imunitet ojačao i odbio prve viruse. Takođe i kada se dete već razboli, kao dodatak toj terapiji, naročito kada su antibiotici uključeni i kada je organizam oslabljen.

I na kraju, magični začin – ljubav

Mnoga istraživanja govore o tome da na imunitet ljudi, a naročito dece utiče i to koliko su srećni. Setimo se rečenice koju smo svi nekada čuli “Nemoj da plačeš i da se sekiraš, razbolećeš se”. Sreća je nešto što na imunitet utiče mnogo, a pokazivanje ljubavi utiče na to da se oseća srećno i onaj ko ljubav daje i onaj ko je pruža. Zato je savet psihologa da se sa decom što više smejemo, grlimo i uživamo. Kad je dete srećno (ali ne u smislu da mu dozvoljavamo da radi šta hoće), onda će biti i zdravo, što je put i do toga da postane srećan i zdrav čovek. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *