Kako da povežete računar sa televizorom?

Povezivanje računara sa televizorom je jako dobra i korisna stvar jer vam u velikoj meri može olakšati svakodnevne omiljene aktivnosti kao što su gledanje filmova, igranje igrica, razgovaranje preko Skajpa, a ova opcija je korisna i za poslovne ljude koji, na primer, svoje prezentacije žele da „izvedu“ na najbolji mogući način. Jednom rečju, povezivanje računara sa televizorom je dobra opcija u svim situacijama kada vam je potrebno da određenu aktivnost obavite na većem ekranu, sa boljom rezolucijom i kvalitetnijom slikom, uz pun zvuk ukoliko je potrebno. Ukoliko mislite da je ovo nemoguće, onda vam verovatno nedostaje samo jedna stvar – HDMI kablovi.

HDMI kablovi – i računar i TV su povezani očas posla!

Ukoliko je potrebno da računar ili čak mobilni telefon ili tablet povežete sa televizorom, biće vam potrebni samo HDMI kablovi za TV. Reč je o kablovima koji su slični USB kablovima, a služe za povezivanje audio ili video uređaja sa ciljem da se prenese digitalni signal. Postoji više vrsta HDMI kablova. Sedam je verzija iako se ne koriste sve jer su neke sada već zastarele. Ono što je bitno da vi znate jeste to da neki HDMI kablovi prenose samo sliku što je sasvim u redu za neke aktivnosti, dok neki HDMI kablovi prenose i sliku i ton što je od velike važnosti za aktivnosti u kojima je zvuk jako bitan.

HDMI kablovi su jako laki za korišćenje, baš kao i USB kablovi. Jednostavno jedan kraj uključite u svoj računar ili mobilni uređaj, a drugi u televizor i to je to! Baš kao i u slučaj USB-a, ovde je reč o najjednostavnijem fizičkom povezivanju uz pomoć jednog kabla.

HDMI kablovi su odlično rešenje za povezivanje audio i vizuelnih uređaja jer su zapravo jedina stvar koja vam je potrebna. Za udobno i lako korišćenje potreban vam je samo jedan kabl i ništa više – tako je prosto i jednostavno! Korišćenje je takođe lako, kao što smo vam već spomenuli, a još jedna prednost je svakako i ta da su HDMI kablovi izuzetno jeftini i povoljni, a u zavisnosti od svojih potreba odaberite verziju koja će vam najviše odgovarati.

Kako se prenose slika i zvuk?

Kao što smo već spomenuli, neki HDMI kablovi prenose samo sliku, a neki i sliku i zvuk. Savetujemo vam da svakako odaberete napredniju vrstu, onu koja prenosi i sliku i zvuk, jer nikada ne znate kada ćete i za šta sve koristiti HDMI kablove, odnosno, iz kojih razloga ćete povezivati svoje uređaje sa televizorom.

Kada povežete računar sa televizorom, može se desiti da televizor ne prikazuje ono što je potrebno i što želite, ali u tom slučaju je samo potrebno da promenite podešavanja i na daljinskom upravljaču pritisnete dugme „source“. Ukoliko se slika i dalje ne pojavljuje, može se desiti da je problem u rezoluciji, odnosno, da računar ima rezluciju koja je prevelika za televizor i koju on ne podržava. Povezivanje računara i TV-a je sigurno stvar koju možete uraditi sami, samo smanjite rezoluciju i prilagodite je rezoluciji televizora kako biste dobili željenu sliku.

Kada je reč o zvuku, neki HDMI kablovi prenose i zvuk i to obično automatski, odmah po povezivanju sa računarom. Ukoliko pak nešto ne štima, proverite podešavanja koristeći opciju „sound and audio devices“.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *