Prolećno sređivanje dvorišta: koje cveće je najbolji izbor?

Pravo je vreme da malo zasučete svoje rukave i da pripremite dvorište kako za proleće, tako i za letnje dane koji nam uskoro predstoje. Na prvom mestu, pre odabira cveća koje će ove godine krasiti vaše dvorište, potrebno je da uklonite sav korov koji se gomilao tokom zime, da se malo preradi zemlja za cveće, oporavite i obnovite travu nakon svega šta je preživela tokom hladnih meseci. A onda je vreme i da pripremite manje ili veće leje koje će se ukrasiti najlepšim i šarenim cvećem. Kada birate biljke, najbolje je da to budu one koje su izdržljivije, da traju što duže, pa evo nekoliko dobrih predloga za vas.

Posetite obližnji rasadnik

Pre svega, ukoliko želite da ulepšate soje dvorište, a volite cveće, onda pravac rasadnik. U nekom od obližnjih rasadnika ćete pronaći biljke koje će vam najviše odgovarati, imaćete ogroman izbor pred sobom, a osim toga, u rasadnicima ćete uvek dobiti prave i potrebne savete za održavanje baštenskog cveća.

Cinija

Cinija ili šarena cvetnica jedna je od biljaka koje možete videti u najvećem broju u svim dvorištima i baštama. Razlog tome jeste što ovo cveće ne zahteva veliku pažnju, jer uspeva čak i na zemlji koja nije prethodno obrađena i nahranjena, a potrebno joj je malo sunca i vode. Najčešće se sadi tokom aprila, a već u toku maja pojavljuju se prvi cvetovi koji cvetaju sve do mrazeva. Uz to, imaju i patuljaste, ali i visoke vrste, pa se tako mogu lepo i lako kombinovati sa drugim biljkama. Cvetovi su različiti, žute, narandžaste, roze, ali i crvene i bež boje.

Goruća ljubav

Koliko je lepo i zanimljivo ime ovog cveta, toliko je lep i zanimljiv i on sam. Goruća ljubav potiče iz Perua i Meksika, ali odlično uspeva svuda uz malo vode i sunca, dok joj ne smetaju ni nešto mračniji delovi dvorišta. Dug period cvetanja čini je odličnom biljkom za dvorišta, a zbog toga što rastu i patuljaste i veće vrste, odlične su za ivičnjake dvorišta, za uokviravanje staza i stazica u baštama. Rastu u manjim formama žbunja sa sitnim, punim cvetovima koji mogu biti u ljubičastoj, plavoj, roze ili beloj boji.

Salvija

Salvija je veoma popularna u dekorisanju bašti i dvorišta. Drugačije je nazivaju i ukrasnom žalfijom, budući da sama biljka jako podseća na žalfiju, ali sa jačin i većim cvetovima pri vrhovima. Cveta sve od maja, pa do prvih mrazeva, što je čini popularnom. Cvetovi salvije mogu biti jednobojni ili dvobojni, kada su još lepše, a uglavnom su crvene, roze, ljubičaste ili bele boje. Još jedna stavka je čini odličnom za odabir, a to je da ne morate stalno da je zalivate, već je dovoljno i jednom nedeljno.

Lantana

Poput Goreće ljubavi i Lantana potiče iz krajeva Latinske Amerike, gde raste slobodno u tropskim šumama. Usled uslova u kojima raste bez ikakve nege, veoma je postojana i održiva svuda, pa je odličan cvet i za vašu baštu. Najlepši deo ovog cveta je upravo cvet, koji menja svoju boju prilikom opadanja i izrastanja novog cveta na istom mestu, pa se čini da svaki put imate novu zasađenu biljku u svom dvorištu, zbog čega i zovu ovu biljku Raznobojnom lepoticom.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *