Pogledajte u kojoj nedelji trudnoće bi trebalo da počnete da se pripremate za porođaj

Trudnoća je posebno iskustvo za svaku ženu. Neke žene drugo stanje bukvalno ni ne osete, dok druge osete čitav spektar simptoma, a neke i tegoba. Ono što im je zajedničko je to da i jedne i druge, što trudnoća više odmiče, žele da se sve što brže završi. Razlog za to je što je većini žena, što trudnoća više odmiče, sve teže da se normalno kreću i obavljaju svakodneve obaveze. Najčešće više ne mogu same da vežu pertle, ništa od garderobe im više ne pristaje, a mnoge kroz šalu ističu da im nedostaje da vide svoja stopala. Zbog toga jedva čekaju 37mu nedelju. A evo šta vas čeka u ovim nedeljama trudnoće

Šta označava ulazak u 37mu nedelju trudnoće?

Trideset i sedma nedelja trudnoće označava ulazak u rani termin, odnosno u deveti mesec. To znači da je od tada moguće da se bilo kada bezbedno porodite. Smatraće se da je Vaša beba rođena „u terminu“. 

Ukoliko ste trudni sa blizancima, najverovatnije ćete se poroditi još pre 37me nedelje, a ako niste, onda ste jedna od retkih žena koja je uspela da iznese blizanačku trudnoću do kraja. Ovo je zapravo dobra stvar jer, koliko god Vama bilo neudobno, znajte da je za Vaše bebe najbolje da što duže ostanu kod Vas kako bi se što bolje razvile. 

Kako se majka oseća u ovom periodu?

Ulazak u 37mu nedelju trudnoće se odprilike poklapa sa početkom određenih simptoma karakterističnih za kraj drugog stanja. U ovom periodu majke su često mnogo natečene i teško im je da pronađu odgovarajući položaj u kom bi mogle da se odmore. 

Od 37me do 38 nedelje trudnoće najčešće ispada sluzni čep – sluz ili sekret braonkaste ili crvene boje. Ovo nije znak za paniku, već normalna stvar, tako da, ako Vam je prva trudnoća, nemojte da brinete. Ukoliko krvarenje traje duže, obavezno se obratite lekaru. Sada se mogu osetiti i pojačane kontrakcije, to su takozvana Brakston Hiksobe kontrakcije. One se često nazivaju i lažnim kontrakcijama jer se žene često uplaše da im je počeo porođaj pa jure u bolnicu.

Beba u ovom periodu

Trideset i sedma nedelja trudnoće označava ulazak u deveti mesec, odnosno pun termin za porođaj, što znači da je beba spremna da izađe u svakom trenutku. Beba je sada teško oko 2,8 kilograma i dugačka oko 48 centimetara. Svi organi su joj lepo razvijeni i već sada nema dovoljno mesta u stomaku i teže joj je da se namesti. Majka često može osetiti jak udarac iznutra i to je obično znak da beba pokušava da nađe dobar položaj.

Počnite polako sa pripremom za porođaj

Kada ste već „izgurali“ skoro do kraja, vreme je da obavite neke osnovne pripreme. U 37moj nedelji trudnoće bi trebalo da proverite fasciklu sa svim analizama i uputima i eventualno pripremite još nešto za šta znate da Vam je potrebno. U ovom periodu bi trebalo da posetite ginekologa. Najbolje bi bilo da sada nabavite uput za porodilište, ako ste odlučili gde ćete se poroditi.

Od 37 do 38 nedelje trudnoće je već vreme da spakujete torbu za porodilište i da pripremite i bebine stvari. Ako već niste, polako sastavite krevetac i naučite kako se montira auto sedište. Ako se osećate dovoljno dobro i inače kuvate za porodicu, možete da zamrznete neki višak, kako biste kasnije, kada dođe beba, imali spremne obroke.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *