Kako razlikovati i ukloniti sitne nesavršenosti na koži

Koža je naš najveći organ, a zbog svoje specifične zaštitne uloge i izloženosti, podložna je različitim promenama. Najdominantniji su svakako spoljni uticaji kojima smo svakodnevno izloženi, genetske predispozicije nad kojima nemamo kontrolu, ali i stil života i navike koje praktikujemo. Često kažemo da je koža odraz unutrašnjeg stanja, pa tako može biti pokazatelj određenih zdravstvenih problema.

Bez obzira na nivo higijene i nege koju sprovodimo, svako od nas se može pre ili kasnije suočiti sa određenim promenama na koži, koje mogu uneti zabrinutost i nesigurnost povodom sopstvenog izgleda. Iako su u najvećem slučaju ove promene bezazlene, važno je razlikovati ih, pratiti njihov izgled, a po potrebi ih ukloniti.

U nastavku pročitajte neke od smernica koje mogu biti korisne prilikom prepoznavanja i razlikovanja ovih sitnih nesavršenosti, a savet stručnjaka će ipak biti presudan za preduzimanje konkretnijih koraka. 

Mladeži i važnost praćenja

Mladeži su široko rasprostranjene pigmentovane lezije na koži, a mogu biti različitog oblika i veličine. Zbog svoje sličnosti sa belezima, ljudi ne mogu prepoznati o kojoj kožnoj promeni je reč, stoga je veoma važno konsultovati se sa stručnjakom. Što se tiče samih mladeža, ponekada imaju sklonost da se pretvore u maligni melanom, zato je neophodno obratiti pažnju na njegove promene – oblik, boju, teksturu i veličinu.

Takođe, treba izbegavati direktno izlaganje suncu, a kada to činite, obavezno nanesite deblji sloj kreme sa visokim faktorom zaštite. Ukoliko primetite bilo kakve promene, odmah se javite dermatologu kako bi preduzeo dalje korake i uklonio sve evenutalne rizike ako postoje.

Rasprostranjenost bradavica

Ove izrasline na koži ne predstavljaju rizik po čovekovo zdravlje, ali predstavljaju rasprostranjen estetski problem, pogotovo kada se nalaze na vidljivom mestu. Najlešće se pojavljuju u predelu vrata, ruku, lica i prepona, a nastaju kao posledica delovanja humanog papiloma virusa (HPV). Stres i pad imuniteta glavni su krivci za nastanak bradavica, a kada se jednom pojave, donose nesigurnost i nezadovoljstvo povodom fizičkog izgleda.

Estetska medicina pronašla je efikasno rešenje za uklanjanje bradavica, pa je tako metoda radio-talasa postala široko rasprostranjena zbog visokog procenta izlečenja i neinvazivnosti. Ukoliko želite da se rešite ovih upornih izraslina na koži, posavetujte se sa stručnjakom i prepustite mu ceo postupak. Izbegavajte samostalno uklanjenje i lečenje u kućnim uslovima, jer ona nisu dovoljno efikasna, niti bezbedna.

Mladeži

Uporne akne

Iako nas akne najčešće asociraju na pubertetski period, ova neprijatna pojava može da se javi u bilo kom dobu, a pogađa i muški i ženski pol. Nastaju kao posledica prekomernog lučenja sebuma i zapušenih pora, pa se tako javljaju karakteristični upalni procesi, najčešće u predelu lica, vrata, grudi i leđa. Ova neprijatna pojava je frustrirajuća za mnoge, jer narušava naš izgled i zahteva maksimalnu doslednost u lečenju.

Genetska predispozicija, hormonski disbalans, stres i neadekvatna nega kože jesu neki od najčešćih okidača za pojavu akni. Danas postoji mnogo efikasnih tretmana akni, a u zavisnosti od njihove rasprostranjenosti i ozbiljnosti, stručnjak će odrediti najadekvatniju terapiju i dalji plan lečenja. Važno je napomenuti da svaki tip akni može biti kontrolisan i uspešno lečen, ali zahteva posvećenost i pažljivu negu.

Belezi i njihove karakteristike

Ove kožne promene se često poistovećuju sa mladežima, ali se zapravo u velikoj meri razlikuju od njih. Predstavljaju urođenu promenu na koži, a isto kao i mladeži, mogu se javiti u različitim veličinama, oblicima i boji. Razlikujemo crvene i pigmentne belege, a dermatolog će detaljnim pregledom utvrditi o kakvom tačno tipu belega je reč. Neki od njih mogu vremenom nestati, dok drugi ostaju trajno na koži. Retko se tretiraju jer ne predstavljaju nikakav rizik po zdravlje čoveka, ali zato mogu uneti nesigurnost ukoliko se nalaze na vidljivom delu kože. Ukoliko poželite da uklonite beleg sa vaše kože, neophodno je posavetovati se sa stručnjakom koji će odrediti odgovarajući tretman.

Prisustvo različitih nepravilnosti na koži je normalna pojava i ne predstavlja razlog za strah i paniku. Ove neželjene pojave su najčešće bezopasne i nisu rizične po zdravlje, ali zato predstavljaju estetski problem zbog koga često bivamo nesigurni i nezadovoljni. U svakom slučaju, važno je pratiti svaku pojavu na koži, a ukoliko želimo da se rešimo ovih sitnih nesavršenosti, tu su različite efikasne metode koje će našu kožu ponovo učiniti blistavom i besprekornom.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *