Šta sve podrazumeva renoviranje životnog prostora

Ukoliko ste od onih kojih se spremaju da renoviraju svoj životni prostor, bilo da je to stan ili kuća, ne brinite, jer to znači da ćete tim potezom uneti neku novu, pozitivnu energiju u vaš dom. Iako radovi znaju biti iscrpljujući, i čini se da im nema kraja, ovaj korak znači da se spremate za neki novi početak, koji je lepši, bolji i mnogo kvalitetniji. Kada se govori o životnom prostoru, treba da nas obuzme neka nežna i najtoplija emocija. Posmatrajte proces renoviranja kao stvaranje doma u kome će nastati najlepše uspomene vaše porodice.

Pre planiranja izgleda samog prostora, sa svojim ukućanima porazgovarajte o potrebama svakog od njih. Tako ćete uočiti funkciju koju taj renovirani prostor treba da ispuni, kako bi svi bili zadovoljni. Ako živite sami, onda je potrebno da sami sa sobom raščistite šta su vam prioriteti u novom domu. Razmislite šta je to bez čega nikako ne biste mogli da funkcionišete. Naravno, za ispunjenje većih želja, potrebno je da taj prostor ima dosta kvadrata, ali i mali prostori se itekako mogu dobro iskoristiti, pogotovu ako je raspored prostorija dobro osmišljen.

Očekivanja od svake prostorije 

Na samom početku sebi i ukućanima postavite veoma važno pitanje, a to je šta očekujete od novog prostora? Da li vaša deca mogu da dele sobu, ili su im ipak potrebne odvojene sobe? Da li želite malu ili prostranu kuhinju, sa dosta radnog prostora? Da li želite da kuhinja i trpezarija budu spojene sa dnevnom sobom, ili da to budu skroz zasebne prostorije? Da li u kupatilu postaviti kadu ili tuš kabinu?

Naravno, kao što je već napisano, kvadratura je ta koja diktira mnoga pravila, ali to donekle čini i vaš životni stil. Mnoge nedostatke trenutnog doma, tokom renoviranja možete pretvoriti u prelepe delove u kojima ćete uživati. Tako nedostaci postaju prednost. Često se funkcionalnost i estetika ne mogu spojiti, pa se zapitajte šta biste od ova dva radije žrtvovali. Zatim pređite na iscrtavanje planova kako biste sve želeli da izgleda.

Stil koji želite u enterijeru

Često se vizija životnog prostora menja, ali svakako prilikom renoviranja morate imati neke osnovne ideje o stilu koji želite da preovladava u vašem enterijeru. Da li želite da vaš životni prostor bude klasičan, moderan, boho ili minimalistički? Isto je važno da razmislite i o paleti boja koje želite u svom domu. Koje su to osnovne boje ili njihovi tonovi koji će preovladavati u vašem domu? U ovome će vam pomoći orijentacija doma i njegova osvetljenost. Birajte jedan do dva osnovna tona, a na njih nadovezujte ostale boje. Na ovaj način ćete izbeći preteranu šarenilost doma, koja lako može skliznuti u totalni nesklad.

Šta podrazumevaju grubi radovi?

Budžet je taj koji određuje šta se sve može renovirati. Spisak grubih radova obuhvata:

 1. Rušenje i demontažu zidova, podova, keramike, sanitarija, kao i uklanjanje šuta,
 2. Zidarski i tesarski radovi,
 3. Betonski radovi,
 4. Radovi koji obuhvataju elektro instalacije, kao i instalacije kanalizacije i vodovoda,
 5. Izrada plafona i gipsanih zidova,
 6. Radovi koji obuhvataju hidroizolaciju i termoizolaciju,
 7. Keramičarski radovi,
 8. Radovi u izradi podnih obloga,
 9. Bravarski radovi,
 10. Stolarski radovi,
 11. Molerski radovi.

Spoljašnja stolarija je važna stavka 

Kada već renovirate svoj dom, obavezno zamenite i stolariju. Stara stolarija dovodi do gubitka toplote u prostorijama, i samim tim povećava troškove za grejanje. Veliki je izbor, od PVC, aluminijumske, drvene, ili varijanta drvo – aluminijum. Najčešći izbor je PVC, i to dvokrilni i trokrilni PVC prozori. Oni se obično postavljaju u spavaćim i dnevnim sobama. 

Pored dvokrilnih i trokrilnih PVC prozora, moguće je ugraditi i jednokrilne, kao i četvorokrilne prozore. Mnoge firme, uz kupljenu stolariju kod njih, nude gratis montažu, što je zaista velika prednost. Prilikom renoviranja, svaka ušteda je i više nego dobrodošla. Dvokrilni i trokrilni PVC prozori se razlikuju ne samo po broju krila, već i po tome što su krila kod trokrilnih obično različite veličine. Srednje krilo je po pravilu uže, ali svakako sva tri krila mogu biti jednaka, ukoliko vi to želite.

Fini radovi kao početak kraja

Nakon grubih radova, koji donose mnogo nereda i prašine, sledi onaj lakši i lepši deo procesa renoviranja. Ono što sledi je postavljanje električne galanterije, kao što su utičnice i prekidači, a zatim i postavljanje rasvete u vašem novom domu. Montaža novih sanitarija može se svrstati u fine radove, a potom sledi najlepši deo a to je dekoracija. Gruba procena majstora je da radovi traju onoliko dana, koliko stan ima kvadrata. To naravno ne mora biti tačno, ukoliko su vaši majstori kvalitetni i pritom brzi.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *