Kako se neguje dracena?

Često čujemo da su dracene vrlo jednostavne biljke, idealne za početnike u gajenju sobnog bilja, ali postoji nekoliko stvari koje morate zapamtiti kada se brinete i o najmanje zahtevnim biljnim vrstama. U ovom članku ćemo razraditi neke bitne aspekte brige o draceni, kako ne biste napravili greške koje bi mogle da ubiju vašu biljku.

Postoji mnogo vrsta dracena i ne izgledaju sve kao Dracaena Marginata, vrsta koja se najčešće gaji kao dekorativna sobna biljka na našem području. Različite vrste dracena izgledom mogu prilično gujarati jedna od druge, ali sve su veoma slične u pogledu zahteva za negu. Hajde da vidimo koliko će vode, svetlosti i đubriva trebati vašoj biljci za optimalan rast i razvoj:

Koliko je vode potrebno draceni?

Kada je u pitanju zalivanje, dracena bi mogla biti jedna od najlakših biljaka koje možete zamisliti. Kada uporedimo potrebe za vodom, veoma je slična sukulentima (kaktusima). Dracenama je potrebno vrlo malo vode, a previše vode će im zapravo naškoditi. 

Pustite da se zemlja osuši između zalivanja. Kada zalivate biljku, uradite to temeljno. Međutim, pazite da višak vode ne ostane u saksiji. Saksija sa rupama za drenažu je idealna u ovoj situaciji, ali ako ste zasadili biljku u saksiju bez rupica, samo je malo manje zalivajte.

U sezoni rasta, proleće i leto, dracenu treba zalivati svake 2-4 nedelje, u zavisnosti od nivoa vlage u zemljištu. U mesecima mirovanja, trebalo bi da zalivate dracenu svake 4 nedelje. 

Koliko je svetlosti potrebno draceni?

Ako u vašem domu nema mnogo prirodnog svetla, ova biljka će vam savršeno odgovarati, jer spada u sobne biljke koje vole tamu. Dracena ne može biti na direktnoj sunčevoj svetlosti, pa se pobrinite da pronađete osenčeno, ali svetlo mesto. Tehnički, ove biljke će se dobro snaći i na tamnijim mestima, ali tada će rasti prema svetlosti. Da biste osigurali da vaša dracena raste što je moguće ravnije, uverite se da joj dajete dovoljno svetla ili redovno rotirajte biljku.

Tokom zimskih meseci, kada sunce nije tako snažno, sasvim je u redu da je stavite bliže prozoru. Kada proleće počne i sunce postane jače, vratite biljku na senovitije mesto.

Kakvo zemljište pogoduje draceni?

Dracene su biljke koje vole da budu na suvom – prilično su osetljive na prekomerno zalivanje, pa je važno da pronađete zemljište koje dobro odvodi vodu. Zemljište koje zadržava previše vode može naštetiti biljci i izazvati trulež korena. Mešavina baštenske zemlje i zemlje za saksije je dobra za dracene.

Đubrenje dracene

Dracene su veoma sporo rastuće biljke, kako u letnjim tako i u zimskim mesecima. Zbog toga im je potrebno vrlo malo đubriva. Ako želite da dodate malo đubriva, dobra je ideja da to radite svakih 6-8 nedelja. Na ovaj način ne dajete previše, ali i dalje pomažete biljci da raste bolje.

Kada se presađuje dracena?

Kao što smo spomenuli, Dracene rastu veoma sporo. To znači da ćete retko morati da presađujete biljku – u proseku na svake 2-3 godine. Pošto postoji toliko vremena između presađivanja ove biljke, dobro je proveriti zemljište jednom godišnje. Ako je tlo previše zbijeno, dodavanje sveže mešavine zemlje je odličan izbor.

Kako se razmnožava dracena?

Razmnožavanje dracene je veoma lako. Svi listovi rastu iz krajeva stabljika. Sve što treba da uradite je da isečete stabljiku oko 10cm ispod listova na vrhu i vratite je u zemlju. Ovo stablo će početi da pušta korenje. U isto vreme, sada izložena stabljika na matičnoj biljci će početi da pušta nove listove, a na kraju i stabljike. Biljke mogu rasti sporo, ali razmnožavanjem možete vrlo brzo dobiti nove.

Da li je dracena podložna štetočinama i bolestima?

Dracena je prirodno prilično dobro zaštićena od štetočina i bolesti, ali to ne znači da se štetočine i bolesti neće pojaviti. Kada je biljka predugo previše suva, podložna je brašnastim bubama i grinjama. Da biste to sprečili, dobra je ideja da biljku zamaglite svakodnevno, kako biste joj podigli vlažnost.

Kada imate posla sa brašnastim bubama, najlakše ih je ubiti alkoholom. To možete učiniti tako što ćete ih ubiti tupferom vate koji je natopljen medicinskim alkoholom.

Ako biljku postavite u prostoriju sa lošom cirkulacijom vazduha, na listovima će se pojaviti crne mrlje. Ovo stanje bi moglo biti problematično. Ako ne nestane samo od sebe, način da ga se rešite je odsecanje svih listova. Držite biljku u većoj prostoriji, kao što je dnevna soba, gde ljudi borave puno vremena i gde redovno ulazi svež vazduh spolja.

Dracene su divne biljke i generalno se lako brinuti o njima. Međutim, kao i sa svakom biljkom, postoji nekoliko trikova koji bi mogli učiniti brigu o ovim biljkama još lakšom, a koje smo vam predstavili u ovom tekstu. Najbitnija stvar koju morate imati na umu kada se brinete o ovim biljkama je da se uverite da su imale vremena da se osuše između zalivanja i da ih ne stavljate na direktnu sunčevu svetlost.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.