Koji su najbolji rančevi za prvake

Mnogi roditelji se pitaju kako da odaberu najbolj ranac za svog djaka prvaka. Ranac će dete koristiti nekoliko godina i gotovo svakodnevno i važno je da bude dobar da bi se dete pravilno razvijalo.

Zašto je važno da rančevi za djecu budu kvalitetni

S obzirom da je uvek bolje raditi na prevenciji nego posle lečiti i ublažavati simptome kada već dodje do bolesti, deformacije ili oštećenja. Zbog pravilnog razvoja deteta i kičme važno je raditi na prevenciji. Kada je reč o prevenciji, rancevi za djecu igraju značajnu ulogu U okviru prevencije pored izbora kvalietnih ranceva  za djecu važna je svakodnevna fizička aktivnost detata i što manje vremena da dete provodi sedeći pred televizorom, kompjuterom ili tabletom. Takodje je važno kod deteta razvijati zdrave navike i generalno zdrav stil života (zdrava ishrana, boravak u prirodi, redovna fizička aktivnost,,..).

Ako se ne vodi računa može doći do različitih deformiteta kičme deteta. Najčešći deformitet je skolioza. Pod skoliozom se podrazumeva krivljenje kičmenog stuba u lateralnoj ravni.  To krivljenje može biti na levu ili desnu stranu u obliku slova C ili na obe strane kičme u obliku slova S. Najčešće se terapija sastoji od različitih vežbi. Redovnim i pravilnim vežbanjem se blaži oblici  mogu ispraviti. Teži oblici obično zahtevaju nošenje specijalnih midera ili operaciju. 

Drugi česti deformitet koji se javlja kod dece je kifoza. Tada se kičmeni stub savija prema napred  tako da je deformacija kod sredine grudne kičme i onda se krivi kičma u donjem delu leđa. 

Anatomski rančevi za prvake 

Da bi se izbegli navedeni defermiteti kičme važno je da se odabere adekvatan školski ranac. Opterećenje na kičmu deteta je prilično veliko jer školski pribor nije ni malo lak. U obavezni školski pribor spadaju knjige, radne sveske, sveske, pernice iz tri dela, oprema za fizičko vaspitanje,..) i često tokom nedelje dete treba to sve da nosi na svojim ledjima. Važno je da roditelji provere detetu prvaka ranac pre nego što krene, da se ne desi da ponese nešto što mu ne treba za taj dan.  Sve u svemu važno je da školski ranac bude kvalitetan i anatomski. 

Bitno je da bude kvalitetan i da je napravljen od izdržljivog materijala koji ne propušta vodu.  Zatim, da ne bude težak (kad je prazan), da ima pregrade i džepove i da je čvrst. Važno je i da ima bezbedonosne elemente tj. fluroscentne delove i reflektujuće trake koji povećavaju vidiljivost pa samim tim i bezbednost deteta u saobraćaju

Anatomskim rančevima za djecu se čuvaju detetova ledja i ne ugrožava pravilan razvoj kičme. Anatomski ranac ima ojačanje za ledja, prednje kopče i kopče oko struka, mekane kaiševe i sistem za podršku ledja. Težina ranca se na ona ovaj način rasporedjuje ravnomerno i prenosi se na noge pa se rasterećuju ramena i ledja. Deo ranca koji leže na ledja je od aluminijskog rama i ima specifičnu konstrukciju pa vazduh struji. 

Postoje rančevi za različite uzraste deteta (od 7 do 11 godina). Ovi rančevi se mogu  prilagodjavati rastu deteta. Kako dete raste oni se modifikuju zahvaljući anatomskom sistemu podrške ledja. 

Rančevi za djecu dolaze u različitim bojama i dezenima i važno je da dete učestvuje u kupovini i da odabere neki koji mu se svidja. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *