Kako odabrati odgovarajuće fotelje za životni prostor

Fotelje su se tradicionalno birale za dnevnu sobu, i najčešće u kombinaciji sa prostorom za sedenjem – dvosedom, trosedom, ugaonom garniturom ili tabureima. I danas su popularne za ulepšavanje životnog prostora. Za razliku od nekadašnje kupovine za dnevnu sobu, danas se fotelje biraju i za spavaću sobu, ali se mogu videti i u kancelarijama, bibliotekama i drugim prostorijama. 

Pravo pitanje jeste, kako odabrati odgovarajuće fotelje za svoj dom? Iako deluje jednostavno za komforne prostore doneti odluku, nekada je važno angažovati profesionalca i odabrati nameštaj, a u okviru toga i npr. moderne fotelje,  koje će se najlepše uklopiti u ostatak uređenog prostora. 

Proverite dimenzije raspoloživog prostora

Iako su fotelje modeli nameštaja koji generalno ne zauzimaju mnogo mesta, to ne mora uvek da bude slučaj. Posebno ukoliko se radi o dodavanju fotelje u već okvirno uređen prostor, tada može biti važan svaki slobodan centimetar. Isto važi i u slučaju kada se fotelje biraju za praznu prostoriju, odnosno onu u kojoj je uređenje u toku. Danas postoje varijante veoma velikih dimenzija, sličnih dvosedima, i prosto je neophodno unapred kreirati raspored nameštaja, a u svemu tome i pronaći najbolje mesto za fotelje. U svakom slučaju, danas najveći broj proizvođača projektuje modele prema potrebama kupaca u pogledu dimenzija i dizajna. 

Odaberite adekvatan materijal i dezen

Fotelje su važan element estetskog doživljaja dnevne ili spavaće sobe, kancelarije, trpezarije, sale za sastanke ili bilo koje druge prostorije. Kada govorimo o uređivanju životnog prostora, fotelje treba odabrati tako da unesu svežinu i notu atraktivnosti u vaš dom. Pored toga, bitno je da materijal, boje, konkretne nijanse, dezeni i šare odgovaraju ostatku enterijera, ili planiranom uređenju. Nekada baš one mogu biti upečatljiv „detalj“, koji će imati boju kontrasta u odnosu na druge tipove nameštaja. Ipak, važno je da se odabere odgovarajući materijal. U tom pogledu, najčešće se vrši izbor između čuvenog štofa, elegantne kože, jeftinije varijante – eko kože, pliša, ili neke kombinacije navedenih materijala. Važno je prednost dati kvalitetu, i uvek odabrati proverene materijale, koji će imati trajnost i nepromenjivost izgleda, uz jednostavnost održavanja. 

Odlučite koji model fotelje vam je potreban

Kupovina fotelje – zar tu može biti nešto komplikovano? Ipak, može ukoliko razmatrate sve kriterijume pravilnog odabira. Jedan od njih je i pronalazak odgovarajućeg modela fotelje za vaš dom. Naime, postoje klasične fotelje koje imaju nogariće, udoban naslon za leđa i ruke, uz standardan oblik. 

Pored toga, danas su popularne i fotelje sa točkićima, mehanizmom okretanja, mogućnošću rasklapanja, kao i u varijanti za udobno ljuljanje. Iako možda točkići i bilo koji drugi pokreti asociraju na modele fotelje namenjenih za kancelariju, slični modeli  mogu se videti i u velikom broju savremeno opremljenih stanova i kuća. Ukoliko je vaš stil klasični, fotelja koja se može ljuljati je idealan izbor, još bolji ako govorimo o varijanti punog drveta i višeslojnih sunđera. Pored toga, za modernu dnevnu sobu, pravi užitak je kupiti model sa mogućnošću okretanja, ili rasklapanja, a drugi tip daje odlične funkcije pored sedenja – leškarenje i spavanje. 

Mnogo je različitih kriterijuma koji se mogu uzeti u obzir prilikom kupovine fotelje. Čak i kada se radi o online poručivanju, važno je uzeti u obzir osnovne parametre, kao što su: dimenzije, raspoloživ prostor, stil uređenja, preovlađujuće boje, potreban mehanizam i odgovarajući materijal. Na taj način, izbor će biti prvoklasan, a kupovina uspešna. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *