Polaganje C kategorije iz prvog puta

Polaganje za C kategoriju nešto je složenije nego polaganje za A kategoriju ili B. Osim što kandidati moraju da prođu određenu proceduru, oni moraju i da ispune određene uslove. Polaganje za C kategoriju se znatno promenilo, jer su detaljniji uslobi koje vozači moraju da zadovolje.

A evo šta sve treba da sadrži obuka vozača i šta sve treba da znaju zainteresovani kandidati.

Uslovi koje moraju kandidati da zadovolje pre polaganja za C kategoriju

Polaganje C kaktegorije moguće je tek kada kandidati napune 21 godinu. Da bi se realizovao teorijski i praktični ispit, kandidati moraju da poseduju vozačku dozbolu B kategorije i to najmanje 2 godine. Uz važeću ličnu kartu i obavljen lekarski pregled koji nije stariji od godinu dana kandidat može da krene u realizaciju vozačkog ispita.

Teorijska obuka sadrži sedam časova, a onda se kandidati mogu prijaviti za polaganje ovog dela ispita. U toku dana kandidat najviše može da realizuje 3 teorijska časa. Testovi sadrže standardna pitanja zatvorenog tipa, ali i ilustracij mogućih situacija u saobraćaju. Tek kada kandidati polože teorijski deo, kreće praktična obuka vozača, a nakon toga i polaganje vozačkog ispita za C kategoriju.

Praktična obuka vozača za C kategoriju

Svaki kandidat mora da prođe časove vožnje koji se obavljaju po ulicama, otvorenim putevima in a obeleženim poligonima, a uz savete stručnog i profesionalnog instruktora kandidati stiču neophodna znanja i iskustva. Za obuku neophodno je da kandidati imaju položen teorijski deo i da poseduju važeće lekarsko uverenje.

Obuka vožnje za teretna vozila traje 15 časova, a u toku jednog dana najviše se mogu voziti dva časa. Nakon što se realizuju svi časovi vožnje sledi polaganje praktičnig ispita. Praktični deo zahteva i vožnju na otvorenom putu i na obeleženom poligonu, a tokom časova svaki put se bira različit praktični zadatak koji kandidat mora da savlada.

Kako se ocenjuje polaganje praktičnog ispita?

Nakon što kandidati tokom polaganja za C kategoriju sprovedu sve aktivnosti, stručna komisija procenjuje i analizira sposobnost kandidata i spremnost za dobijanje  dozvole. U komisiji se nalaze dva člana iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji daju ocene. Ako oba člana komisje daj u pozitivnu ocenu, onda je kandidat uspešno položio vozački ispit. Ako pak jedan član da pozitivnu, a jedan negativnu ocenu, kandidat nije prošao praktični deo i moraće ponovo da ga polaže.

Cena za polaganje vozačkog ispita

Polaganje vozačkog ispita podrazumeva brojne novčane izdatke, a cena polaganja se veoma malo razliku od jedne do druge auto škole. Svi kandidati zainteresovani za polaganje vozačkog ispita za C kategoriju moraće da izdvoje oko 450 evra, jer za teorijsku obuku treba negde oko 50 evra, a za praktično oko 300 evra. Uz to, neophodno je nabaviti materijale za teorijski i praktični deo ispita koji zajedno koštaju između 80 i 100 evra.

Svaki novi izlazak na polaganje košta, pa se zato kadidatima savetuje da kontinuirano uče i da odgovorno pristupe polganju vožnje. Zaboravite na kampanjsko pripremanje gradiva ako mislite iz prvog puta da položite vozački ispit, jer kada ste početnici u vožnji znanje treba da bude utemeljeno i da se stalno obnavlja. Jedino tako ćete steći neophodno iskustvo i rutinu kako biste uspešno položili vozački ispit.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *