Koji su najefikasniji načini grejanja

Grejna sezona je već uveliko u jeku. Ali nekako poslednjih dana smo svesni da je stigla prava zima, a sa njom i visoki računi za grejanje. Povećne račune posebno očekuju oni koji se greju pomoću TA peći. Međutim, postoje sistemi koji su mnogo isplativiji od TA peći, koji štede električnu energiju, a samim tim i vaš novac. U nastavku ćemo vam ukratko opisati najpopularnije i najekonomičnije grejne sisteme.

Etažno grejanje

Etažno grejanje je sve popularnije kod nas. Glavna prednost u odnosu na grejanje koje zavisi od toplana je u tome što vi sami možete da odredite temperaturu, kao i to koje ćete prostorije grejati. Druga prednost su niži troškovi u odnosu na klasično centralno grejanje. Naime, ovakvo grejanje plaćate samo u sezoni.

Mana ovog grejnog sistema je relativno visoka cena ugradnje. Naime, potrebno je izdvojiti dosta novca za kupovinu peći, sistema cevi i ostalih elemenata. Ali, oni koji imaju ovaj sistem grejanja kažu da je on veoma isplativ.

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe su grejni sistemi koji postaju sve popularniji u svetu i kod nas. Osnovna odlika ovih sistema je veoma malo trošenje električne energije. Naime, ove pumpe koriste toplotnu energiju vazduha, zemljišta ili podzemnih voda za zagrevanje prostorija. Ovakav sistem je potpuno eco friendly, što znači da nema apsolutno nikakav negativni uticaj na životnu okolinu. Osim za zagrevanje, toplotne pumpe se tokom leta mogu koristiti za hlađenje prostorija.

Nema puno mana ovih pumpi. Međutim, često se navodi visoka cena ugradnje. Ovakve pumpe i sistemi cevi koštaju nekoliko hiljada evra. Ali, oni koji su instalirali ovaj sistem kažu da su u potpunosti zadovoljni i da je ovaj sistem itekako isplativ.

Norveški radijatori

Ovaj sistem za grejanje se pokazao kao veoma efikasan i ekonomičan. Zbog toga se sve češće nalazi u domovima. Pravlnom procenom odgovarajuće površine radijatora možete čak duplo uštedeti za grejanje u odnosu na npr. TA peć. Pored toga, ovaj sistem dosta je povoljniji od prethodna dva jer ne zahteva prevelika ulaganja. Potrebno je samo da izdvojite novac za same radijatore, ali ne i za dodatne elemente.

Osim toga, ovi radijatori su idealni za one koji imaju alergiju na prašinu. Naime, pokazano je da oni ne utiču na stvaranje prašine i ostale prljavštine. Takođe, uvođenjem ovog sistema možete sami podešavati temperaturu koju želite. Čak, možete podesiti da u dnevnoj sobi bude viša temperatura, a npr. u spavaćoj niža. A što je najvažnije, ovaj sistem je veoma povoljan jer ne troši puno struje.

Uljani radijatori

Uljani radijatori su odlično rešenje ukolko želite da dogrejete prostorije. Grejanje pomoću ujlanih radijatora se pokazalo kao isplativo jer troše dosta manje električne energije u odnosu na TA peći. Ovakvi grejni sistemi mogu za relativno kratko vreme ravnomerno zagrejati prostoriju. Takođe, u zavisnosti od veličine prostorije trebalo bi da izaberete i veličinu radijatora.

Prednost ovih grejnih tela je u tome što su mobilni. Naime, gotovo svi modeli imaju točkiće tako da bez problema možete premeštati radijatore iz prostorije u prostoriju. Međutim, uljani radijatori imaju i nedostatke. Glavni problem je što oni moraju biti stalno uključeni kako bi temperatura u prostoriji bila konstantna. U slučaju da se isključe, prostorija će se relativno brzo ohladiti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *