Nakit za muškarce i žene – burme

Tradicija prstenovanja na dan venčanja ne postoji par godina, već datira odavno. Ne zna se tačno vreme, kao i od koga je sve počelo. Mada, jedno se zna – burma nije imala isto značenje kao i danas. Rimljani su, zapravo, potpuno imali izmenjen razlog zbog kog su se burme nosile, kao i zbog čega je to bio samo nakit namenjen ženama. Odgovor se krije u tome da je postojalo verovanje da taj prsten predstavlja vlasništvo nad ženom.

Takođe, nije se venčani prsten oduvek nosio samo na domalom prstu. Tako je bilo sve dok Grci nisu počeli da veruju da do ovog prsta dolazi vena direktno iz srca („vena amoris“). Iako se danas zna da je ovo nagađanje netačno, tradicija nošenja burme na domalom prstu se nastavila.

Na kojoj ruci se nosi burma?

Da li ste pravoslavci, katolici, protestanti…i u zavisnosti gde živite, tako se i razlikuje običaj na kojoj ruci je pravilno nositi burmu.

Tako Jevrejke nose burmu na levoj ruci. I postoji praktičan razlog zbog čega treba baš na levoj da se nosi ovaj prsten. U pitanju je to što je većina ljudi desnoruka, pa bi im na toj ruci smetalo da stalno nose prsten.

Kod nas, u Makedoniji, Nemačkoj, Grčkoj, Kolumbiji, Danskoj, Poljskoj, Rusiji, Meksiku, Norveškoj, Peruu, Ukrajini, Venecueli i većem delu Španije se, pak, burma nosi na desnoj ruci. Smatra se da je to bolje jer je desna strana tela bolja, jer na desnom ramenu svaki čovek nosi anđela. Takođe, veruje se da je nošenje venčanog prstena na desnoj ruci počelo u vreme Rimljana. Tako reč desno znači spremnost, veštinu, spretnost…

Biranje burmi

Zadatak biranja i kupovine burmi za mladence se prepušta kumu. Takav je običaj. Ipak, danas je sve zastupljenije da mlada i mladoženja sami biraju venčano prstenje, s obzirom da će ga nositi do kraja života. Najbolje je tako, slažete se?

Ponuda burmi samo raste

Asoriman ovog prstenja je danas ogroman. Ne važi više pravilo da su burme od žutog zlata i okrugle. Danas možete da birate želite li burme od žutog ili belog zlata, platine, srebra… Kao i kog oblika vam se najviše sviđa da bude prsten koji ćete gledati do kraja života na svojoj ruci. Takođe, sve je modernije da se burme izgraviraju sa datumom venčanja ili nekom posvetom. Na ovaj način dobijate unikatan komad nakita koji će vas podsećati na nešto posebno.

Da burme budu kao nove

Spadate li u one osobe koje skidaju prstenje kada nešto rade, peru sudove ili mažu ruke kremom? Ako ne, počnite to da radite sa burmom, jer ćete je tako zaštiti od spoljašnjih uticaja. Tako će izgledati kao kada ste je kupili.

Narvno, postoji i drugi način da očuvate ovako bitne komade nakita. I to povremenim čišćenjem. To važi za čišćenje vašeg kompletnog nakita. Zato, za početak pripremite sredstvo za čišćenje. Izmešajte vodu i kašićicu praška za veš ili sudove. Zatim, ostavite vaš nakit da ostoji malo i posle ga dobro očistite četkicom za zube. Za kraj ga samo dobro isperite čistom vodom. I ta-da! Vaš nakit će biti čist i samim tim blistavo lep.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *