Najekonomičnije grejanje kuće i stana

Sa početkom grejne sezone kreću i polemike ko će najviše izdvojiti ove zime za grejanje. Da li će najviše plaćati oni koji imaju centralno grejanje ili oni koji se greju na gas, hoće li nešto manje platiti oni koji se greju na struju i kreće računanje i preračunavanje.

Ako se pitate koje grejanje je najekonomičnije, možemo s pravom reći da je to grejanje na struju, ali…

Imajte na umu da grejanje na struju može da bude i najisplativije, ali može i najviše da vas košta, sve zavisi od potrošnje, zato budite pažljivi. Mnogo je faktora koji utiču na cenu grejanja kada je grejanje na struju u pitanju, a pošto postoji nekoliko načina grejanja na struju i cene mogu biti različite.

Na cenu grejanja može da utiče i površina stana, pa su velike razlike između stanova manjih kvadratura koji se greju pomoću TA peći i stanova koji imaju preko 40 kvadrata, a takođe se greju pomoću TA peći. Još jedan značajan faktor koji može da utiče na ukupnu cenu grejanja jeste i to da li računate samo potrošenu struju ili sabirate i troškove instalacije sistema za grejanje. Dok neki sistemi za grejanje, poput TA peći nisu neka velika početna investicija, određeni sistemi za grejanje poput radijatora zahtevaju veća finansijska ulaganja.

Najpovoljniji sistemi za grejanje na struju – toplotne pumpe

Ako se u obzir uzme potrošnja i komfor, ali i tip grejanja najviše se isplati grejanje na struju pomoću toplotnih pumpi. Ugradnjom ovog sistema praktično dobijate 2 u 1 sistem, zimi grejanje, a leti hlađenje. I ne samo to.

Najvažnija prednost svih sistema na struju to što se potrošnjom 1kW energije dobija isto toliko energije. Ali za toplotne pumpe to nije slučaj! Njihova prednost je što daju više energije nego što je potroše i to daju 3 do 5 puta više energije. Kod nas su jako malo zastupljene, a razlog tome su početna ulaganja prilikom njihove ugradnje. Toplotne pumpe se koriste kako za grejanje kuce i stana, tako i kao industrijske klime.

Veoma isplative na duži rok

Kupovina i instalacija ovog sistema zahteva veće troškove, ali prema mišljenjima stručnjaka investiranje u ovaj sistem grejanja se i te kako isplati na duži rok. Mnogi smatraju da se za pet godina instalacija ove opreme višestruko isplati. Osim ekonomičnog sistema za grejanje zimi, toplotne pumpe su efikasan sistem koji može da raslađuje prostorije leti.

Rezime je sledeći. Toplotne pumpe su pametna investicija koja se višestruko isplati, ali za koju na početku morate da izdvojite veću količinu novca. Štede električnu energiju, a samo im je mana što instalacija košta, ali zapamtite i to se brzo vrati. Kada se sve sabere i oduzme toplotne pumpe su najekonomičnije grejanje na struju.

Ako pak nemate trenutno veću količinu novca za ugradnju toplotnih pumi, onda je bolje da se odlučite za neko drugo grejanje na struju. Ako živite u stanu manje kvadrature, preporuka stručnjaka jesu TA peći, čija je prednost u tome što po jeftinoj tarifi akumuliraju energiju, a mogu da je emituju onda čitavog dana. One su odlično grejno telo u stanovima koji imaju do 40 metara kvadratnih, ali znajte da potrošnja zavisi i od vremenskih prilika. Ukoliko je zima jaka i oštra, nemojte da vas iznenadi što ćete morati da punite TA peć i za vreme skupe tarife. Pa vi izračunajte šta vam se više isplati.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *