Nudite stan za izdavanje? Evo kako da podignete cenu kirije

Želite da izdate nekretninu i zadržite stanare u lepom i funkcionalnom stanu? Spremite se, jer je za dobijanje i zadržavanje stanara potrebno malo talenta i pametnog ulaganja. Ukoliko je vaš cilj da date stan u zakup po višoj ceni, potrebno je da u prostor unesete elemente luksuza. 

Uređenje stana može biti kreativan, ali i zahtevan i skup proces. Međutim, uz dobro isplaniran budžet i nekoliko jednostavnih poteza možete da izvučete maksimum iz enterijera i tako podignete cenu kirije. 

No, imajte na umu da čak i opremanje luksuznog stana za izdavanje nije isto kao uređenje sopstvenog doma. Važno je da uredite nekretninu tako da ispunjava savremene stambene standarde, ali ne i da investirate previše svog truda i novca.

Donosimo vam nekoliko praktičnih saveta kako da uredite udoban, atraktivan i funkcionalan prostor za stanovanje koji će se dopasti potencijalnim stanarima, a vama doneti željeni prihod.

Isplanirajte budžet unapred

Da biste opremili stan koji privlači vrhunskim dizajnom i atrakivnim enterijerom, potrebno je da uložite i novac i vreme. Međutim, to ne znači da svako uređenje stana mora biti preskupo. Ako unapred odredite budžet i znate kojim novcem raspolažete biće vam lakše da napravite plan renoviranja.

Možda je adaptacija kupatila ili kuhinje prevelik zalogaj za vas, ali to ne znači da ne možete učiniti značajna poboljšanja krečenjem ili kupovinom novog tepiha za dnevni boravak, na primer. Ukoliko vaše ideje za uređenje predstavljaju veću investiciju, razmislite o podizanju kredita. Raspitajte se u kojoj banci su najpovoljniji keš krediti i aplicirajte za onaj iznos koji će pokriti sve vaše troškove. Uz pozajmicu od banke lakše ćete opremiti stan tako da ga možete brže izdati. Kasnije kredit možete i prevremeno isplatiti, ako izdvojite nekoliko kirija u te svrhe.

Renovirajte kuhinju 

Atraktivan dizajn kuhinje najjednostavnije se može ostvariti kupovinom novih kućnih aparata. Ulaganje u belu tehniku je uvek dobar potez i značajno podiže vrednost nekretnine, pa samim tim i visinu kirije. Odgovarajućim dizajnom šporeta, frižidera, mikrotalasne peći i sudomašine ostavićete upečatljiv utisak na potencijalne stanare. Za bolji izgled cele kuhinje opredelite se za uređaje istog brenda i u istoj boji.

Radi poboljšanja estetike stambenog prostora koji želite da izdate možete da napravite i neke manje korekcije na kuhinjskim ormarićima i radnim površinama. Ne morate da kupujete novu kuhinju, za sjajan efekat biće dovoljno da išmirglate postojeća vratanca ormarića i prefarbate ih u novu boju. Crni ili sivi tonovi su dobar izbor za umerenu dozu luksuza.

kuhinja-kućni-aparati
Foto: Unsplash.com

Ukoliko vaš budžet to dopušta, zamena keramičkih pločica je odličan način da osvežite kuhinjski prostor. Ugradnja radne ploče od granita i mermera je takođe veća, ali ujedno i isplativa investicija. Prirodni kamen je izdržljiv materijal, dobro podnosi toplotu, mrlje i ogrebotine. Prema tome, ne morate brinuti o tome da će neko od stanara oštetiti radnu površinu u vašoj kuhinji.

Preuredite kupatilo

Moderno i funkcionalno kupatilo sasvim izvesno predstavlja bitnu stavku na listama želja potencijalnih stanara. Zbog toga preuređenje kupatila treba da bude jedan od vaših prioriteta kada opremate stan za izdavanje. Ako ne možete priuštiti uređenje kupatila po meri ili zamenu keramike i dotrajalih sanitarija, ipak postoje načini da i sa manjim budžetom unesete promene koje vrede.

Neka od najlakših i najjeftinijih poboljšanja podrazumevaju kupovinu nove zavese za kadu, zamenu slavine, glave tuša ili daske za wc-šolju. Postavljanje otvorenih polica je dobar dizajnerski potez, jer ćete tako obezbediti više prostora za skladištenje i povećati funkcionalnost kupatila. Mašina za pranje i sušenje veša je takođe pogodnost koju stanari umeju posebno da cene.

Razmislite o novim podovima i tepisima

Ako treba da izaberete samo jednu stvar koju ćete zameniti u stanu da biste ostvarili privlačan dizajn enterijera, neka to budu podovi. Ništa ne daje nekretnini upečatljiv i otmen izgled kao kvalitetan pod. Umesto starih podnih površina možete, na primer, ugraditi laminat. Podovi od laminata nisu skupi, lako se održavaju i ne morate angažovati majstora da ih postavite – možete to za jedan dan uraditi i sami.

Neverovatnu promenu u enterijeru napravićete i ako jednostavno zamenite tepihe. Izbegavajte velike itisone u kojima se zadržavaju mirisi i prašina i koji se teže čiste. Manja podna prostirka ispod klub stočića u dnevnom boravku ili staze pored kreveta u spavaćoj sobi su sjajno rešenje za svaki prostor, a ne traže veliko ulaganje.

Izaberite neutralne boje za zidove

Kada birate boju za zidove u stanu koji želite da izdate, držite se neutralnih nijansi. Klasična bela, bež ili neki od pastelnih tonova su uvek dobar izbor, jer tako lakše možete uklopiti nameštaj. Sa druge strane, možete u dogovoru sa (budućim) stanarima ofarbati zidove po njihovoj želji, bilo da je u pitanju određena soba ili ceo enterijer.

dnevni-boravak-slika-kauč-jastuci
Foto: Unsplash.com

Ukoliko je vaš cilj da opremite luksuzan stan, pre krečenja ćete možda morati da napravite neke gipsane radove i korekcije poput spuštenih plafona, ugradnje rasvete i slično. Ovakve adaptacije takođe ne koštaju mnogo, a značajno poboljšavaju estetiku prostora za stanovanje.

Ne zaboravite na dekorativne detalje

Ogledala, umetničke slike, podne i stone lampe, ukrasne statue – sa ovim elementima dekora budite naročito pažljivi. Iako detalji imaju moć da povećaju atraktivnost enterijera i ostavljaju pečat modernog, rustičnog ili luksuznog stila, nemojte preterivati.

Kada opremate stan za izdavanje morate ostaviti stanarima dovoljno slobode da iznajmljenom prostoru daju lični pečat. Iako se po vašem mišljenju dekorativna vaza iiskulptura savršeno uklapaju na polici ispod televizora, možda će stanari želeti da tu postave svoje fotografije ili neke druge sitnice. Isto važi i za slike na zidu i njihov raspored – birajte neutralne i klasične motive koji odgovaraju svačijem ukusu.

Da li se opremanje stana za izdavanje isplati?

Možda se pitate da li uopšte vredi renovirati stan za izdavanje. Kupovina modernih kućnih aparata, postavljanje novih podova ili nešto jednostavno poput krečenja ili zamene slavine u kupatilu predstavlja veliku investiciju, ali isto tako može povećati prihod od zakupa.

Uređenjem stana zapravo izdvajate svoju nekretninu u odnosu na konkurente i povećavate njenu vrednost. Osim toga, nekim minimalnim ulaganjima kao što je postavljanje termostata na radijatorima možete smanjiti troškove komunalnih usluga, što je bitan faktor za većinu stanara kada biraju stan za iznajmljivanje. Takođe, novi kućni aparati su energetski efikasniji, zahtevaju mnogo manje održavanja, pa nećete morati često da mislite o kvarovima i troškovima za popravke.

Sve ove pogodnosti u velikoj meri utiču na zadovoljstvo stanara, čime se povećavaju šanse da će obnoviti ugovor o zakupu, što je na kraju krajeva cilj svakog stanodavca.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *