Kako i kada su nastali kuhinjski uređaji koji nam olakšavaju život?

Savremene kuhinje opremeljene su uređajima sa najnovijom tehnologijom koja u značajnoj meri olakšava pripremanje i čuvanje hrane. Većina ovih tehnologija u stvari je rezultat zajedničkog napora velikog broja pronalazača, inžinjera i naučnika tokom vekova. Hvala nauci i pronalazačima, jer bez ovih aparata pripremanje hrane bi danas bilo daleko manje efikasno i bezbedno! 

Ako želite da saznate nekoliko zanimljivih detalja o istoriji tehnologije i o tome kako su nastali neki od aparata koje danas svakodevno koristimo u svojim kuhinjama, pročitajte ovaj tekst do kraj. Predstavljamo vam kratku istoriju 7 kuhinjskih uređaja koji su promenili naš način života, olakšali nam posao i dali nam veći komfor. 

#1 Frižider – put od komprimovane vodene pare do freona

Danas teško da možemo zamisliti neko domaćinstvo u čijoj kuhinji ne postoji frižider, a mnoge kuće i stanovi opremljeni su i sa 2 ili više ovih korisnih rashladnih uređaja.  Ali kako su nastali frižideri i čija su ideja bili? 

Sa tehnologijom hlađenja hrane počelo se  krajem 18. i početkom 19. veka. Prvi uspešni pokušaji dizajniranja frižidera kakvog danas poznajemo su bili zasnovani na ideji kompresije vodene pare. Američki pronalazač Oliver Evans je 1805. godine osmislio prvi takav rashladni uređaj. Nažalost, sve se završilo samo na patentu, jer Evans kasnije nikada nije uspeo da izradi nijedan frižider. 

Tek kasnije, 1914. godine Nathaniel Wales je dizajnirao prvi električni frižider za kućnu upotrebu. Međutim zbog upotrebe amonijaka, sumpor-dioksida i metil-hlorida u procesu hlađenja ovi frižideri su bili veoma opasni. Kada bi procureli, oslobodile bi se hemikalije koje su mogle biti fatalne po ljude u njihovoj blizini. 

Zbog toga su se proizvođači frižidera Frigidaire, General Electric i DuPont, udružili kako bi stvorili sigurnije rashladno sredstvo – freon. Prvi rashladni uređaj za hranu koji je počeo masovno da se koristi nastao je u pogonima General Electric-a, 1927. godine.

#2 Mašina za pranje sudova – ko je bio tvorac uređaja koji čuva vaše ruke?

Današnji uređaji poput bosch ugradne sudomašine poseduju veliki broj funkcija koje ne samo da pružaju mogućnost boljeg pranja, već štede vodu i energiju koja je potrebna za pranje sudova. Sudomašine mogu biti različitih kapaciteta i dizajna, i lako se uklapaju u svaku kuhinju. Naravno, ranije, u vremenu kada su izmišljene prve mašine za sudove, nije bilo tako.

Prve ovakvi uređaji su se pojavili još sredinom 19. veka,  a dizajnirali su ih Joel Houghton i L.A. Alexander. Imali su drvene elemente, pa se nisu pokazali naročito praktičnim. Godine 1887, Josephine Cochrane je izumela uređaj koji je danas poznat kao mašina za pranje sudova, i mogla je brže da pere sudove nego što je to radila njena posluga, a istovremeno je štitila porcelan od oštećenja. Imala je posebne žičane odeljke za tanjire i šolje koji su bili smešteni u bakarnom bubnju koji se punio sapunicom.

Njen izum prikazan je na svetskom sajmu u Čikagu 1893. godine, a kasnije je osnovala i kompaniju KitchenAid koja je proizvodila upravo njene mašine za pranje sudova. Uprkos relativno ranom pronalasku i proizvodnji, sudomašine su postale popularni kuhinjski uređaji tek 50-tih godina prošlog veka.

#3 Električni šporet – lakši i čistiji način pripremanja hrane

Prvi zahtev za patent električnog šporeta podneo je još davne 1896. godine William Hadaway. Međutim kako su mnogi gradovi i sela u to vreme još uvek bez struje, električni šporeti su postali popularni kasnije. Tek krajem 1920-tih električni šporeti su postali konkurentni do tada neprevaziđenim šporetima na gas, a zahvaljujući jednostavnoj upotrebi i lakom održavanju brzo su ušli u domove mnogih porodica i doživeli popularnost koja traje i danas.

#4 Električna rerna – kombinacija šporeta i rerne

Izum i razvoj električne rerne ide uporedo sa izumom i razvojem električnog šporeta. Iako se njihove tehnologije rada razlikuju, oba aparata su se prodavala – i još uvek se prodaju – kao jedna celina. U današnje vreme se ovi uređaji mogu kupiti i odvojeno.

Prva električna rerna često se pripisuje Tomasu Ahernu čija je rerna korišćena u hotelu u Otavi još 1892. godine. Takođe iste godine Viliam Hadavej prijavljuje patent, koji je široko priznat kao prvi patent za električnu pećnicu.

Ovi uređaji rade pomoću dva grejača – jednog sa gornje strane i jednog sa donje strane rerne. Ventilator koji se nalazi unutar rerne samo služi da se pokrene cirkulacija vazduha, odnosno toplote.

#5 Blender – od mešanih pića do lekova

Prvi blender je dizajniran za potrebe mlečnih šejkova. Dizajnirao ga je Stephen Poplawski 1922. godine. Uređaj je imao elektromotor, nož koji je sitnio i mešao sastojke i bokal u kome su se stavljali potrebni sastojci, baš kao i današnji blenderi. I danas se blenderi koriste kao i za prvobitnu namenu, pravljenje raznih šejkova ali i drugih mešavina, posebno onih koje mogu da pomognu u dijeti i niskokaloričnoj ishrani.

Zatim je Fred Osius 1937. godine, pod pokroviteljstvom Freda Waring-a konsturisao Varing Blender, koji će postati sastavni deo medicinske opreme za miskovanje hemijskih jedinjenja i smeša.

Zanimljivo je da je uz pomoć ovog blendera dr Jonas Salk će stvoriti vakcinu protiv dečije paralize.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *