Upotreba profesionalnih makaza za orezivanje voća

Za obavljanje poslova u voćarstvu ili vinogradarstvu, potrebni su specifični alati. Svaki od tih alata ima posebnu primenu. Smatra se da je rezidba umetnost i zadovoljstvo, a ne težak i naporan posao. U nju su uključene sve radnje, čiji je cilj poboljšanje rasta i plodnosti voća.

Potrebno je da se biljka adekvatno neguje, od same sadnje, pa sve do berbe plodova. Zato joj je potrebno obezbediti dovoljno svetlosti, uslova za sprečavanje oboljevanja i sve ostalo, potrebno za prirodan rast i razvoj. 

Profesionalci, koji se bave brigom o voću, zahtevaju prikladnu opremu za orezivanje. Između ostalog, oni najviše koriste profesionalne makaze za orezivanje voća

Kako bi se što više poboljšale metode i ubrzalo vreme za orezivanje voća, proizvođači alata idu u korak sa novim tehnologijama. Došlo je do široke proizvodnje mehanizovanih makaza za orezivanje voća. Poznate su pneumetske i električne makaze, namenjene za profesionalno orezivanje voća.

Ove makaze imaju više funkcija i dizajnirane su da budu izdržljivije od običnih makaza za orezivanje. Omogućavaju intenzivnu upotrebu i neuporedivo bržu rezidbu.

Pneumatske makaze za orezivanje voća

Ove makaze omogućavaju efikasan rad, tako što se povezuju sa vazdušnim kompresorima. Zbog toga, ovaj alat stvara veliku buku. Vazdušni kompresor, koji upravlja rad makaza, čini ih izuzetno preciznim i efikasnim alatom.

Pneumatske makaze imaju čelične oštrice, koje seku skoro sve vrste grana i stabljika. Pogodne su za rezanje snažnih i debljih grana, kod velikih stabala voća. 

Ako koristite ovu vrstu mehanizovanih makaza, bićete produktivniji u radu. Za veoma kratko vreme možete orezati više stabala voća. Prema tome, rad ovim profesionalnim makazama ne može se nikako porediti sa radom tradicionalnim makazama za orezivanje.

Ovaj tip makaza ima dve mogućnosti upotrebe – direktno u ruci ili na produžnom štapu. Ukoliko orezujete grane na nižim stablima, efikasnija je ručna upotreba pneumatskih makaza. Međutim, ako je potrebno da orezujete grane koje se nalaze na nedostupnoj visini, podesite pneumatske makaze na praktični, produžni štap. On će vam omogućiti lako orezivanje krošnje i na veoma visokim stablima.

Pošto su male težine, pneumatske makaze omogućavaju lako upravljanje, ali i odsustvo zamora prilikom rezidbe. Zaboravićete na bol u šaci, zbog stalnog otvaranja i pritiskanja običnih makaza za orezivanje. Ove profesionalne makaze imaju postavljen okidač, koji vam omogućava lagodan rad.

Električne makaze za orezivanje voća

Zahvaljujući električnom pogonu, napravljene su makaze za orezivanje voća, koje obezbeđuju produktivan i lak rad. Ovim alatima se seku stabljike i grane velikog prečnika, sa izuzetno velikom preciznošću.

Baterije, koje služe za napajanje, mogu biti montirane u električne makaze ili u ranac, koji se povezuje kablom sa uređajem. Baterija u rancu vam daje mogućnost da radite duže, ne osećajući pritom težinu uređaja.

Rad ovim alatima ne zahteva fizički napor. Imaju udoban rukohvat, na kome je okidač, koji se lako i brzo aktivira pri rezidbi. Takođe, njime makaze mogu da se zakoče, što vam daje dodatnu sigurnost. Zahvaljujući tome, nećete imati problema sa bolovima i utrnulosti šake i ručnog zgloba, nakon upotrebe električnih makaza.

Kao i kod pneumatskih makaza, moguća je upotreba električnih makaza u ruci ili na produženom štapu. Većina modela ovih makaza ima prilagođenu težinu, tako da su svakome jednostavne za upotrebu. Pored toga, imate priliku da brzo i lako orezujete voće, nezavisno od visine stabala. Korišćenjem ovih alata, uvek ćete imati uredne voćnjake i zdravo voće.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *