Preventivni pregledi koje svaka žena treba da urati do svoje 50-te

Rutinski preventivni pregledi su od izuzetne važnosti za opšte zdravlje žene. Čak i ako se dobro osećate, trebalo bi da u određenom vremenskom intervalu, u zavisnosti od vaše starosne dobi, posetite svog lekara i jednostavno proverite da li je sa vašim organizmom sve u redu. Što se više budete brinuli o svom zdravlju to ćete imati duži i kvalitetniji život. 

Preventivni zdravstveni pregledi mogu otkriti mnoga opasna zdravstvena stanja u njihovom začetku, odnosno u trenutku kada je ogromna verovatnoća da se mogu izlečiti. Pa baš kao što zdravom ishranom vodite računa o holesterolu ili telesnoj težini, isto tako preventivnim pregledima možete sprečiti razvoj životno ugrožavajućih bolesti. Predlažemo vam nekoliko najznačajnijih preventivnih pregleda koje svaka žena treba da uradi do svog 50-tog rođendana.

#1 Skrining raka dojke

Redovni samopregledi dojki, a naročito profesionalno urađeni mamografski pregledi mogu spasiti život žene. Institut za javno zdravlje Srbije preporučuje da se ovaj pregled obavlja od 50. godine života. Ali ako pacijentkinja ima neke od specifičnih faktora rizika, kao što je genetska predispozicija, odnosno porodična istorija ove bolesti, onda i ranije. Dakle ako je neka ženska osoba u vašoj porodici imala zdravstveni problem ove vrste, onda je i kod vas povećana verovatnoća od nastanka ove opake bolesti. 

Takođe, od velike je važnosti da lekari edukuju svoje pacijentkinje kako da same izvrše osnovni pregled dojke, i da im ukažu na važnost redovnih samopregleda. Kada govorimo o medicinskim pregledima, mamografija predstavlja zlatni standard kada je u pitanju skrining raka dojke. 

Samo snimanje na mamografu traje svega nekoliko minuta a za ceo pregled će vam biti potrebno oko pola sata. Ako se pitate gde obaviti pregled, na internetu možete pronaći kontakte mnogobrojnih klinika koje rade mamografiju. Dovoljno je da u pretraživaču ukucate mamografija Zemun ili mamografija Beograd, i u pretrazi će se pojaviti brojne klinike koje pružaju ovu medicinsku uslugu. Na vama je samo da odaberete kliniku, pozovete telefonom i zakažete pregled. 

#2 Skrining raka grlića materice

Lekari obično preporučuju da se sa pregledima grlića materice počne od 25. godine života. Skrining raka grlića materice se radi pomoću Papa testa – citološkog brisa. Pregled je najpre potrebno ponoviti na 12 meseci, a nakon dva negativna nalaza u periodu od godinu dana, Papanikolau test je dovoljno raditi jednom u tri godine. 

Pre uzimanja brisa važno je da se pacijentkinja pravilno pripremi. Ovaj pregled naravno možete raditi u sklopu redovnih ginekoloških pregleda. Treba napomenuti da je Papa test jedna vrsta trijaže i ukoliko rezultati nisu negativni radi se kolposkopija ili HPV test ukoliko je to moguće. 

#3 Skrining raka debelog creva

Ovaj preventivni pregled je podjednako važan kako za žene tako i za muškarce. Statistika pokazuje da je kancer debelog creva treći uzročnik smrti od raka kada su u pitanju žene, a drugi kod muškaraca. U državnim medicinskim ustanovama analiza stolice na okultno krvarenje preporučuje se pacijentima koji su premašili 50 godina života. Međutim, sve više lekara je sagalno da ovu jednostavnu laboratorijsku analizu stolice uradite i ranije, sa napunjenih 45 godina, a ako imate porodičnu istoriju kancera debelog creva ili polipa, onda i pre. 

Skrining raka debelog creva takođe možete razmotriti ako imate faktore rizika kao što su anamneza inflamatorne bolesti creva. Preporuka je da ciklus skrininga bude na dve godine. Pregled se radi uz pomoć imunohemijskog testa (iFOB testa) a lekar ili medicinska sestra će vam dati uputstva kako da se pripremite i date materijal na analizu. 

Pregled debelog creva i abdomena možete uraditi i pomoću CT skenera. CT kolonografija je sofisticirana metoda, koja daje prilično detaljne informacije o stanju pacijenta. Sam pregled traje nešto duže od desetak minuta do pola sata i potpuno je bezbedan i bezbolan. Kada je u pitanju CT skener Zemun, Beograd, Novi Sad i Niš su gradovi gde postoji puno dijagnostičkih centara koji primenjuju ovu dijagnostičku metodu. 

#4 Pregled štitne žlezde

Problemi sa štitnjačom nisu retkost kod žena u svim starosnim grupama, pa su redovni pregledi ove žlezde veoma važni. S obzirom da se nalazi u prednjem delu vrata, štitasta žlezda se može pregledati opipavanjem i uz pomoć ultrazvučnog skenera. UZ skeniranje je neinvazivna metoda, dakle nema zračenja, pa je potpuno bezbedna i kada su u pitanju deca i trudnice. 

Čvorići koji nastaju na štitnoj žlezdi ne izazivaju uvek njenu povećanu ili umanjenu funkciju, pa se u najvećem broju slučajeva sasvim slučajno otkrivaju. Najčešće pri pregledu vrata pomoću CT skenera ili ultrazvuka štitne žlezde na koji su pacijenti poslati zbog drugih zdravstvenih razloga. Ne zaboravite da stres ima negativan uticaj na naše telo, pa tako i štitnu žlezdu. Da biste je zaštitili i omogućili njeno normalno funkcionisanje smanjite stres koliko god je to moguće.

Današnji tempo života često je opravdanje ženama da lako zanemare svoje zdravlje i odlože preventivni pregled kod lekara za neki period kada budu imale “više vremena”. Nažalost, to može imati jako loše posledice po zdravlje. Pružite sebi najbolju moguću šansu za dug, zdrav i kvalitetan život. Posećujte češće svog izabranog lekara i uradite preventivne preglede koje vam on bude preporučio! 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.