Primer jelovnika za ljude sa povišenim holesterolom

Dijeta je reč od koji se mnogi plaše, posebno ako su primorani da zbog nekih zdravstvenih problema idu na dijetu. Kada se na dijetu ide dobrovoljno, onda postoji neki motiv i drugačije je.

Takođe, drugačije je kada znate da možete sa dijetom da prekinete kada god vi to poželite. Međutim, kada imate zdravstveni problem, kao što je povećan holesterol nekako vam se samo nameće da morate na neku vrstu dijete. Ne mora to da bude klasična dijeta, ali za vas će verovatno to biti, jer ćete morati da izbacite mnoge namirnice i morateće za nijansu da promenite vaše životne navike. Za nekoga ceo svet će se okrenuti, dok će drugi shvatiti značaj i neće im biti toliko teško. Bilo da poseban režim ishrane nazivate dijetom ili planom ishrane, imamo za vas predlog, kako treba da izgleda jedan vaš dan ukoliko imate povišen holesterol. Svakako se detaljno informišite i konsultujte sa svojim lekorom, a ukoliko vas interesuje prirodna pomoć u lečenju povišenog holesterola čitajte ovde.

Jutarnja aktivnost pre svega 

Pre doručka, ukoliko ste baš rešili da se suočite sa holesterolom, predlažemo da uradite neke vežbe. To može da bude laganiji trening. Na taj način vaše telo će vam biti zahvalno, jer je holesterol u neku ruku i posledica fizičke neaktivnosti, predugog sedenja i slično. Dakle, započnite jutro zdravim navikama, kako biste i vi bili zdravi, odmorni i čili da uživate u životu.

Doručak

Za doručak možete da jedete musli, ali bolje bi bilo da ih sami kupujete i miksate. Ovog puta nemojte dodavati kornifleks, zato što u njemu ima šećera, takođe nemojte ni suvo voće, zato što suvo i kandirano voće nije dobro za holesterol. Dakle, to mogu da budu ovsene pahuljice, sa svežim voćem, dobro bi bilo da ubacite neko seoznsko voće. To možete da prelijete čašom obranog mleka, nikako punomasnog. Ukoliko ne volite mleko, kašu ili ovsene pahuljice možete praviti i sa toplom vodom. Uz doručak možete da popijete i jednu ceđenu pomorandžu. Ukoliko niste navikli da jedete musli, onda vam savetujemo da jedte crni hleb, integralni hleb, proju sa jogurtom, hleb sa posnim sirevima, ćureća prsa, dimljenu šunku.

Ručak

Za ručak u obzir dolazi grilovana piletina, smeđ pirinač na primer uz nju, bez bilo kakvih masnih i začinjenih preliva. Za salatu možete uzeti paradajz, krastavac ili bilo koje drugo povrće koje volite, zato što je od povrća sve dozvoljeno sem krompira. Plava i bela riba su takođe dobra opcija za ručak, kao i kuvana govedina, a može da dođe u obzir i jagnjetina, kao i teletina. Grašak je takođe dozvoljen. Naravno trudite se da koristite maslinovo ili sojino ulje za pripremu ili eventualno kukurzno umesto običnog ulja. Svinjska mast i margarin nisu dozvoljeni. Najbolje bi bilo da sve to spremate na pari, odnosno da kuvate ili pečete hranu, koja to može da podnese i koja ima lep ukus kada se tako pripremi.

Večera

Za večeru bi trebalo da jedete nešto laganije opet, neke salatice sa tunjevinom, salate sa povrćem i slično. Dakle, večera bi trebalo da bude skroz lagana i naravno nemojte kasno da jedete.

Ima li užine?

Naravno, užina je i te kako poželjna. Za užinu možete jesti neko voće poput jabuke, kruške, pomorandže, mandarine, jagoda, kupina, borovnica, dunje.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *