KAKO NAPRAVITI ŠUMADIJSKI ČAJ?

Čovek uživa u toplim danima, a priroda je življa. Ali kako se spuštaju temperature, padaju kiše i dani su sve hladniji, uvuče se neka tuga u našim domovima, našim srcima. Zgrčeni čekamo nov ciklus cvetanja livada, poj ptica i toplinu Sunca. Ništa drugo nam ne preostaje nego da se grejanjem strpimo do pucanja novog proleća. U okruženju svoje porodice, toplini svog doma, mirisa iz kuhinje, Srbi su od pamtiveka konzumirali tople, lekovite napitke u toku zime, čime su održavali svoju vitalnost, svoje zdravlje. Mi ponosno prenosimo s kolena na koleno onu našu „ bolje sprečiti nego lečiti“. Zbog toga ću vam predstaviti čuveni Šumadijski čaj, srpsko rešenje za razne bolesti u toku zime.

ŠUMADIJSKI  ČAJ NASTAJE  GREJANJEM  RAKIJE!

Naši stari veruju da nema te bolesti koju ne može da izleči „Šumadijski čaj“. Ne zaobilazan je u svim domovima kada spoljne temperature padnu ispod nule. Rakija je lekovita, što su potvrdila istraživanja, još ukoliko se  sprema sa medom, efekat je veći. Naravno, podrazumeva se umereno konzumiranje. Rakija je na daleko čuvena da je lek protiv bolova u grlu, gripa( naravno, nikako u kombinaciji sa lekovima ), loše cirkulacije, holesterola ( snižava nivo lošeg a poboljšava nivo dobrog holesterola u vašem organizmu ). Takođe, pozitivno utiče na organe kardiovaskulatornog sistema. Ljudi koji povremeno konzumiraju rakiju ređe oboljevaju od srčanih oboljenja, šloga ili povišenog pritiska. Rakija ubrzava razlaganje stvorenih trombova u organizmu, kao što i usporava stvaranje novih. Kad su prehlade u pitanju, nemaju nikakve šanse u borbi sa rakijom. Čak se i trudnicama preporučuje čašica , ali u vidu kuvane rakije. Šumadijski čaj okrepljuje organizam same trudnice a ne škodi bebi. Ima izreka da je ovaj čaj lek za dušu. Grejanje rakije, greje oko srca!

RECEPT  I  PRIPREMA  ŠUMADIJSKOG  ČAJA

Pre svega, ima jedna mala napomena! Za ovaj eliksir koristi se tzv meka rakija. U Srbiji se domaćini koji peku rakije, utrkuju čija je jača, a čija je pitkija, koja bolje klizi kroz grlo i koja se više oseća u grudima, koja ima kakvu aromu od lekovite trave, od koje ne boli glava, koja je bela a koja žuta, od kog je voća ( jer je to baza svake rakije!)… Vidi se da je izbor baš veliki. Napraviti Šumadijski čaj znači grejanje tzv meke rakije – rakije od 10 do 12 gradi ( osnovna merna jedinica snage rakije). Ukoliko ste kuvali jaču od 12 gradi, potrebno je dodati više vode i da je na kraju malo flambirate kako bi izgoreo alkohol. Ovo se radi pažljivo jer može da se desi paljenje i dok karamelizovan šećer prelivate jačom rakijom. Nego, evo šta je potrebno za šumadijski čaj – 4 supene kašike šećera, 250 ml meke rakije, 100 ml vode i kašika meda. Obično u metalnu džezvu, mada može i u drugu metalnu posudu koja vam je zgodna, stavite šećer. Savetujem, da se pre šećera ubaci kašika vode da se od zagorenog šećera( što može da se dogodi ) ne dobije gorka aroma. Šećer karamelizujemo. Čim se šećer karamelizuje, skloniti sa vatre i naliti vodu pa rakiju ( prvo vodu obavezno, jer u suprotnom nepotrebno  isparava deo alkohola ). Sve to sada pustimo da provri, da se šećer istopi. Dodamo kašičicu meda i poslužimo toplo uz neko meze tako da pršuta, kulen, sir moraju biti obavezni na stolu.  Poneko voli malo začiniti pa dok traje grejanje rakije, doda nekih 10 zrna bibera, ili pak na kraju doda, na vrh noža, cimet.

Živeli !!!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *