Saveti za ribolovce za početak sezone

 

Mnogi ribolovci se hvataju štapova za pecanje tek sa prvim lepim prolećnim danima, a čim zahladni vreme u jesen, tada ostavljaju opremu po strani do proleća. Međutim, ima i onih koji su uporni i kojki pecaju tokom čitave godine. A za te uporne ribolovce preporučuje se toplija oprema koja se sastoji iz moderne termo odeće, termo rukavica, čizmi i šatora i to dokazuje da nema lošeg vremena za pecanje, već postoje samo neadekvatno opremljeni ribolovci.

Naravno, osim opreme za pecaroše neophodna je i dobra oprema za pecanje, pa su odlični štapovi za pecanje sa mašinicom neizostavni, a ni mamci se ne smeju zaboraviti.

Na pecanje nikako bez šatora za ribolov!

Mnogi iskusni pecaroši potvrdiće da je nekoliko sati tokom hladnih zimskih dana ista avantura kao i za vreme letnjih dana.

Samo je pitanje koliko riba, uslovno rečeno želi da sarađuje sa ribolovcima tokom zime. Štuka, deverika i smuđ su posebno aktivne zimi, a sve je popularniji i lov na maniće tokom zimskog perioda. Njih je upravo najlakše uloviti u rashlađenim vodama. Zbog toga ne čudi što se na našim rekama mogu još uvek videti štapovi za pecanje i pokoji strpljivi ribolovac.

A šta je sa mirnijom ribom tokom zimskog perioda?

Ribe i druge vodene životinje nemaju stalnu temperaturu. Zbog toga mnogi životni procesi kod riba i zavise od temperature vode. Riba nikada u potpunosti nije pasivna, ali se tokom hladnih dana njihovi životni procesi, ishrana, kretanje kao i sposobnost reagovanja veoma usporavaju, ali njihova aktivnost ne staje.

Kada je niža temperatura vode riba se sporije kreće, sporiji im je krvotok i razmena gasova, kao i sve hemijske reakcije i varenje. Svi senzori su im usporeni, pa i reakcije na svaki stimulans. Na sve dodatno utiče i samo vodeno područje gde je riba nastanjena. Zbog toga riba traga za najboljim mestom za stanovanje na određenom vodenom području.

Ribama je posebno važna dubina i struja vode, nivo kiseonika i temperaturni slojevi. Podvodni biljni svet im pruža zaštitu od predatora.

Faktori za uspešan ribolov na početku sezone

Tokom zime ribama je smanjen metabolički proces. Iako se tokom čitavog zimskog perioda ribe normalno hrane, na njenu aktivnost najviše utiče temperatura vode. Zato treba znati da je upravo temperatura vode glavni faktor za uspešan ribolov. Doduše, nije presudan. Ako želie dobar ulov trebalo bi da razmotrite kako se riba hrani i kakav je vodostaj reke na kojoj pecate.

Postoji jasna veza između nivoa vode i njene temperature i to značajno utiče na kvalitet ribolova. Ako je u proleće normalana vodostaj reke, onda će već na 4 stepena Celzijusa riba postati aktivnija. Sa 7 stepeni se već svaki ribolovac može nadati dobrom ulovu. Pošto su u proleće noći još uvek hladne to značajno utiče na temperaturu vode, a samim tim i na aktivnost riba, jer su one tada pasivnije i slabije se hrane. Kako sunce počinje više da greje, tako i riba postaje aktivnija.

Zato je najbolje da se na vreme pripremite. Kupite najbolju opremu, nabacite dobre mamce, neka su štapovi za pecanje spremni i već sa prvim sunčanim danima krenite na reku.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *