Šta je sito štampa?

Skoro svi znaju da je poseban oblik štampe upravo štampa na tekstilu. Međutim, i na drugim materijalima svoju primenu ima sito štampa. Osim za štampu na tekstilu, sito štampa se koristi i za dekorisanje metalnih predmeta, ali i predmeta nepravilnog oblika. Kada je reč o marketingu, sito štampa se koristi za reklamni materijal kao što su nalepnice, folije, upaljači, olovke i drugi gotovi predmeti koji imaju različitu namenu.

Sito štampa se naziva još i propusnom štampom, a osnovni proces štampanja podrazumeva štampanje pomoću specifičnog sita.

Prvo se priprema osnov za štampu, a osnov je u vidu specijalnog rama. Taj ram je najčešće drveni ili aluminijumski, a njegove dimenzije prilagođene su materijalima koje treba štampati.

Na već pripremljen ram zateže se tkanina koja se najčešće izrađuje od poliestera, a onda se specijalnom emulzijom premazuje sito. Pore na situ se zatvaraju kada se naneta emulzija osuši. Zatim se izrađuje motiv koji će biti štampan na paus papiru ili na specijalnom filmu koji se prisloni na sito koje je već pripremljeno. Onda se suši materijal, a sušenje se sprovodi pomoću UV zraka.

Nakon što se sito osuši, ono se od nanete emulzije ispira, a na situ ostaju rupice do kojih nije doprlo svetlo i to je upravo ostavlja otisak za štampu. Proces započinje tako što se sito stavlja na mašinu za štampanje. Da bi na određenom materijalu ostao otisak koristi se tzv. rakel nož koji se prevlači i čijim prevlačenjem boja kroz rupice u situ prolazi. Mašine koje se upotrebljavaju za ovu vrstu štampe nisu nešto posebno skupe, pogotovu ako se uporede sa cenama ostalih mašina koje se koriste za štampu. Treba imati u vidu da većina mašina koje se upotrebljavaju za sito štampanje zapravo imaju visok stepen automatizacije.

Zašto je popularna štampa na tekstilu?

Sito štampa je posebno popularna i zbog toga što se ovom tehnikom nanosi izuzetno debeli sloj boja što nije slučaj kod drugih tehnika štampanja. Preporučljiva je za štampanje većih količina, jer se tek tada vidi isplativost ovakve vrste štampe. Među najznačajnijim prednostima ove štampe ističu se povoljna izrada štamparskih formi, kao i brza izrada štampe.

Boje koje se koriste za sito štampu

Prilikom upotrebe sito štampe koristi se nekoliko različitih vrsta boja. Plastisol se koristi kada je štampa na tekstilu u pitanju, odnosno kada je tamna podloga odeće. Za razliku od plastisola koji služi kao štampa na tekstilu, PVC bez falata je jedna novija vrsta boja i nema toksične komponente, a zahvaljujuči ovoj boji postiže se izuzetno mekani osećaj štampanja.

Kada želite da otisak bude taman, a u pitanju je štampa na tekstilu svelte podloge onda je poželjna upotreba mastila na vodenoj bazi. Ako želite da postignete metalik efekat, onda je najbolje da koristite gliter.

Štampa na tekstilu moguća je i pomoću specijalne tehnike koja se naziva flok. Naime, ova tehnika podrazumeva postavljanje lepka na određenu tkaninu preko koje se stavlja sjajna folija ili flok. Ako želite da postignete efekat dodatnog sjaja, onda preko bilo koje boje može da se nanese lak boja, tj. providna baza.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *