ZAŠTO SVE VIŠE RODITELJA UPISUJE DECU U PRIVATNE ŠKOLE

Privatno školovanje u Srbiji je oduvek stvaralo sumnju kod mnogih, posebno kod roditelja svršenih osmaka koji treba da se odluče kojim putem dalje. Najveći razlog za tako nešto je upravo taj što se privatno školstvo plaća i nekako su to mnogi povezali sa tim da se diplome automatski dobijaju, bez imalo truda i zalaganja. Ovakvo opšte mišljenje velikog dela roditelja je ozbiljna zabluda zbog koje su sve privatne škole potpuno neopravdano na lošem glasu.

Republika Srbija danas postaje lider u regionu po broju, a pre svega po kvalitetu privatnih škola kojih je danas više od 50, počev od trogodišnjih srednjih škola za negu i lepotu, pa sve do medicinskih, ekonomskih, pa i gimnazija opšteg, jezičkog ili prirodno-matematičkog smera. Sve ove privatne srednje škole su priznate i akreditovane od strane Ministarstva prosvete i imaju sva prava i obaveze kao i druge državne srednje škole, odnosno i za njih važe odredbe Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Svi osnovci koji završavaju osmi razred mogu da konkurišu u bilo koju od pomenutih privatnih škola, jednako kao i za srednje škole iz državnog sektora, sa napomenom da pojedine privatne srednje škole ne zahtevaju obavezan položen prijemni ispit.

Zašto su privatne srednje škole bolje?

Možda i najbitniji razlog odabira privatne srednje škole za roditelje i svršene osmake jeste činjenica da pojedine privatne srednje škole na zahtevaju obavezan položen prijemni ispit prilikom upisa. Tačnije, iako su svi osmaci u obavezi da polažu “malu” maturu, bez obzira na osvojeni broj poena, zainteresovani roditelji mogu da upišu svoje dete u željenu privatnu školu. Procedura samog upisa je veoma jednostavna, dovoljno je da se prilikom upisa željenih srednjih škola navede u koju školu dete želi da se upiše.  Potom će predstavnici škole obaviti razgovor sa učenikom i roditeljima i upis je završen.

Jedna od škola koja ima ovakvu praksu upisa je i privatna medicinska škola Beograd. Iako položen prijemni ispit nije obavezan, diploma koja se stiče po završetku školovanja jednako je priznata kao i diploma državne srednje medicinske škole. Ova škola u svojoj ponudi ima različite obrazovne profile, kako za redovni sistem školovanja, tako i za vanredni. A svi zainteresovani đaci će imati jednake mogućnosti za školovanje kao i u svakoj drugoj državnoj školi.

Manja đaka u odeljenju, a više znanja

Jedna od glavnih odlika državnih srednjih škola su popunjeni razredi sa često po 30 đaka u odeljenju, gde je pred profesore postavljen ozbiljan izazov poklanjanja pažnje pojedincu u okviru odeljenja. I sami učenici su u takvim odeljenjima postali svesni da manji broj đaka ipak ima svoje prednosti i mnogo bolje funkcionišu kao kolektiv. Ponekad se to đacima možda i ne sviđa, ali u manjim odeljenjima profesori imaju dovoljno vremena da posvete pažnju svakom učeniku ponaosob, a posebno onima kojima je neophodna pomoć pri savladavanju određenog gradiva. I upravo to je jedna od najbitnijih odlika svih privatnih srednjih škola, opcija individualnog obrazovanja, odnosno direktan rad sa svakim učenikom ponaosob, kako bi pojedinac kojem je neophodna takva pomoć, uspešno savladao gradivo.

Ostale prednosti privatnog srednješkolskog obrazovanja

Privatne srednje škole su u Srbiji počele sa radom u poslednjih 15 godina i veoma su mlade, ali opet moderne škole koje tek grade svoju tradiciju. Pored toga, sve privatne srednje škole poklanjaju puno pažnje na obezbeđenje svojih đaka i školske imovine, na uređenje škole i školskog dvorišta, a mnoge od njih u sklopu škole imaju internat gde borave đaci iz drugih gradova, kao i menzu u kojoj svi zainteresovani učenici imaju obezbeđen obrok. Jedna od veoma bitnih specifičnosti privatnih srednjih škola jeste i nastava na stranim jezicima i opcija nostrifikacije diplome u državama Evropske Unije. Ovo se prevashodno najčešće odnosi na srednje škole zdravstvenog usmerenja među kojima prednjači privatna medicinska škola Beograd.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *