Nega bebe kroz nekoliko osnovnih stvari

Kada beba dođe na svet, to je događaj koji donosi radost od koje ne postoji veća, ali i promene koje najčešće dešavaju u životu samih roditelja. Promene inače doživljavamo na drugačiji način, neko se lakše i teže suočava, ali ova situacija je nešto drugačije – ljudi se prilagođavaju svojoj ulozi roditelja i da ne primete. Jer, preokupirani su brigom o bebi njenoj nezi, koja je od prvih dana zahtevna, i zato je potrebno da znaju na šta da obrate pažnju. Pored ljubavi koja bebi, ali i svima, najviše treba, važna je i nega da bi beba bila srećna i zadovoljna.  

Šta podrazumeva nega bebe

Sa negom bebe se upoznajemo i pre njenog rođenja, onda kada krenemo u kupovinu da bismo imali sve spremno kada beba dođe. Polako ulazimo u materiju čitajući spiskove šta je od bebi opreme potrebno za prve dane, i u porodilištu i kod kuće. Postoje neki preparati i stvari koje će se upotrebljavati svakog dana, a među njima su pelene, vlažne maramice, zaštitna krema, šampon i kupka.

To će činiti svakodnevnu negu – redovno presvlačenje i menjanje pelena, brisanje vlažnim maramicama, nanošenje kreme na prevoje, i svakodnevno kupanje odgovarajućim kupkama. Sve to zvuči jednostavno, ali za svaku od navedenih stvari imamo toliko izbora, da se moramo u njih malo bliže uputiti. Pitanje je, dakle, kako izabrati odgovarajuće proizvode u apoteci.

Pampers pelene za bebe od prvih dana

Kod izbora pelena jako je važno da one ispunjavaju sledeće: da su pouzdane, da imaju veliku moć upijanja i da su odgovarajuće veličine. Može se reći i da one zauzimaju najvažnije mesto bebinoj svakodnevnoj higijeni – od toga kako se oseća u peleni često će zavisiti i njeno raspoloženje. Bebe su nervozne i plaču kada su mokre i kada im nije udobno, a situacija se pogoršava ako se zbog loših pelena pojavi i osip. Važno je izabrati veličinu i vrstu koja bebi odgovara.

Pampers pelene za bebe postoje u raznim veličinama – od onih za prevremeno rođene bebe, do onih velikih, za već stariju decu, odnosno za decu koja već hodaju. Svake imaju svoje specifičnosti, jer su specifični i uzrasti i potrebe u kojima se beba, odnosno dete nalazi. Tako su posebno nežne i osigurane pelene za novorođenčad, koje pružaju najviši nivo udobnosti. Zatim. Pelene za bebe koje počinju da puze i hodaju moraju biti posebno prilagodljive, izdržljive, odnosno da mališanu pružaju slobodu da se kreće i otkriva svet oko sebe.

Vlažne maramice – koristiti ih ili ne – dilema koja mnoge muči

S jedne strane imamo oštre protivnike upotreba vlažnih maramica, naročito kod novorođenčadi, ali s druge strane stoji to koliko su one u mnogim situacijama praktične i nezamenjive. U porodilištu obično ne postoje uslovi za drugačiju higijenu od brisanja maramicama. Kod kuće se možda i mogu koristiti krpice ili tupferi, ali su svuda ostalo maramice i dalje neophodne.

Tako je, na primer na putovanju, u šetnji, vrtiću i tao dalje. Vlažne maramice postoje i u raznim vrstama, pa su tu i one za osetljivu kožu, kao što je koža novorođenčadi, koje mnoge i nastave da koriste i kada beba malo poraste. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da se u moru različitih proizvođača izaberu one koje su kvalitetne, a to zavisi od karakteristika maramica, odnosno da ne sadrže štetne sastojke. 

Zaštitna krema za pelensku regiju

Postoje i oni koji kažu da je upotreba zaštitnih krema štetna, ali to se izgleda pogrešno interpretirala činjenica da nije dobro kada se sa upotrebom krema preteruje. Koži je potrebno da diše, bebinoj guzi, koja je najviše vremena u peleni, potrebna je zaštita koja se može dobiti samo kremom. Ipak, s kremom pažljivo – valja je nanositi samo u tankom sloju i obrisati višak nakon što malo odstoji, što i savetuju pedijatri. Kako je sve više dece sa atopijskim dermatitisom, odnosno ekcemom, ponekad je potrebno kreme koje su namenjene takvim tipovima kože. 

Kupke i šamponi za uživanje u brčkanju

Slično je i kada dođe vreme kupanja, koje treba da donese radost bebi jer je tada oslobođena pelena i može slobodno da uživa u vodi. Upotreba kupki i šampona mora biti ograničena – ne smeju se upotrebljavati velike količine, da ne bi uticale na prirodno stanje kože. Naravno, kupke i šamponi za bebe su posebni jer su blaže od onih za odrasle, i ne sadrže (ili bar ne bi trebalo) sastojke koji štete osetljivoj koži.

Najveću pažnju u izboru kupki posvećuju opet roditelji dece sa problematičnom kožom – to su onda uglavnom uljane kupke koje pomažu da koža ne bude suva. Nakon svake kupke, vrlo je važno i dobro osušiti bebu i naneti malo kreme gde treba.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *