Zašto je Couchevima neophodna coaching akademija?

 

Coaching je nešto mnogo više od samog coachinga. To je način razmišljanja koji bi trebalo da se rasprostrani svuda – način razmišljanja gde je suštinska tema saosećanje prema svim ljudima i briga za prirodu, tj. za naš jedini dom ”-

Nepunih 10 godina u Srbiji su prisutne institucije, coaching akademije koje su deo ICF mreže. ICF federacija nastala je devedesetih godina (tačnije, 1995. godine) i i dan danas održava standard najjače mreže koja se bavi couchingom i priznanjima za profesionalne koučeve. Da bi postali profesionalni, tj. akreditovani, koučevi se moraju obratiti ICF organizaciji i aplicirati za sertifikate kojim će potvrditi svoju akreditaciju. 

Ovi sertifikati su od suštinskog značaja za koučeve, ne samo jer postaju priznati od strane profesionalne coaching zajednice, već i zato što omogućavaju kouču da dobije garanciju kvaliteta za svoje usluge, jer ne postoji jača garancija za jednog coucha od ICF sertifikata.  

Činjenice o ICF-u

Ukoliko razmišljate da i sami postanete couch, evo par činjenica koje bi trebalo da znate:

Coaching profesija raste iz dana u dan.

Sam koncept couchinga postaje sve traženiji.

Iako postoje mnogobrojni treninzi za buduće koučeve, veoma je važno da se odlučite za organizaciju koja je priznata, poput ICF-a.  

ICF omogućava koučevima širom sveta da dobiju akreditaciju i neprekidno se bavi samim unapređenjem coachinga kao takvog, tako da ćete jedino u ICF organizaciji dobiti sveobuhvatno i najsavremenije znanje i veštine koje su vam potrebne da postanete dobar kouč.

Da biste uopšte mogli da aplicirate za ICF sertifikat, neophodno je da prethodno imate završene sve treninge i edukacije, ali i iskustvo u radu. Detaljnu listu neophodnih zahteva možete naći na zvaničnom sajtu ICF-a. 

Sam sertifikat ICF-a je mnogo više od jednog papira. Ovaj sertifikat smatrajte vašom profesionalnom, ali i ličnom investicijom. Ne samo što ćete dobiti kredibilitet i priznanje od strane zajednice, prolazak kroz kompletan trening za coucheve dobrineće i vašem ličnom i mentalnom razvoju.  

Brojna istraživanja potvrdila su da koučevi koji imaju sertifikat imaju znatno veću potražnju nego što je to slučaj sa koučevima koji nemaju sertifikat. 

Koji je postupak dobijanja ICF sertifikata?

Kao što smo već naveli, da biste uopšte mogli da aplicirate za sertifikat, neophodno je da imate položene sve potrebne obuke i treninge. Sama praksa je takođe veoma bitna. Postoje dve vrste polaganja za akreditaciju: jedno se odnosi na pojedince koji žele da dobiju sertifikat profesionalnog kouča, a druga vrsta polaganja odnosi se na institucije. Pri tome, postoje i tri nivoa same akreditacije, a da bi dobili sertifikat profesionalnog kouča, neophodno je da tokom procesa dobijete priznanja za sva tri nivoa akreditacije. Nakon što jednom položite za kouča, to nije kraj vaše edukacije, već morate obnavljati sertifikat na sveke 3 godine. 

Polaganje u Srbiji

Kao što smo naveli na početku ovoga teksta, i u našoj zemlji postoje institucije koje su akreditovane od strane ICF-a i koje su ovlašćene da vrše edukaciju za polaznike, kao i testiranja za sertifikate. Svi programi u našoj zemlji usaglašeni su sa pravilima ICF.a tako da možete biti sigurni da ćete učiti i polagati po standardima najveće i najbolje organizacije koja se bavi coachingom na globalnom nivou. 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *