Zašto je Kalemegdan toliko primamljiv?

Ne postoji turista koji je bio u Beogradu, a da nije posetio Beograd. Svi oni koji žive u Beogradu sa zadovoljstvom vole da posete Kalemegdan, koji se po mnogo čemu izdvaja iznad svih ostalih mesta u Beogradu.

Teško je reći da Kalemegdan nekada može da dosadi. Bilo da ga posećujete u toku dana ili u toku noći kada ga krasi led rasveta, bilo da ga posećujete u toku zime, jeseni, proleća ili leta, uvek će imati posebnu draž. Ako ne volite gužvu, onda su jutra savršena za posetu Kalemegdanu i za primećivanje određenih detalja, koje možda i ne možete da primetite u toku dana, kada je malo više ljudi na ulicama.

Čuvar istorije

Naravno da je na prvom mestu Kalemegdan primamljiv svima zbog svoje istorije. Najčešće se za ovaj deo interesuju turisti, koje žele da čuju sve detalje o ovim prostorima, o značaju postojanja Kalemegdana i njegovoj ulozi o vekovima koji su iza nas. Pre svega, odavde kreće i priča o samom Beogradu, jer se oko prve tvrđave napravljene na ovom prostoru razvio Beograd. Ne zna se tačan nastanak tvrđave, ali su arheolozi pronašli tragove naseobina čak iz perioda neolita. Tvrđava je bila deo Istočnog Rimskog carstva. U godinama i vekovima nakon toga bila je rušena i građena iznova, preživljavala je različite napade i vladare. Verovatno jedan od najznačajnijih datuma jeste i 19. april 1867. godine, kada su nakon mnogo dugih godina turske vladavine na Kalemendanu konačno predati ključevi Beograda knezu Mihailu Obrenoviću od strane turskih okupatora. Tvrđava je bila značajna i za sukobe i velike ratove koji su se dogodili kasnije.

Nesvakidašnja lokacija

Pogled kakav se pruža sa zidina Kalemegdana teško je opisati rečima. To je pogled koji inspiriše, zadivljuje i koji vas uvek vuče da posećujete ovo mesto. Pogled na drugu stranu grada, na ušće Save u Dunav, pogled na predivne mostove Beograda. I najlepši – pogled na grad koji nikada ne spava, na ljude koji ga čine, na zvuke koje čujete i mirise koje osećate. Neverovatan je doživljaj posmatrati kako jedan grad živi. Sa ovog mesta na Kalemegdanu to je zaista moguće i zapravo je zaista poseban osećaj. Kalemegdan je mesto za romantike i za one koji to nisu. Kalemegdan je mesto za umetnike, putnike, slučajne prolaznike, dangube, mesto za sve. Kalemegdan je mesto gde svako može pronaći ono što mu se dopada.

Osvetljenje

Možda Kalemegdan ne bi bio to što je danas, da se u njega ne ulaže i da se posebno ne čuva. S obzirom na značaj koji Kalemegdan ima, naravno da je važno da se ovom prostoru posveti posebna pažnja. Verovatno rasvetu niste ni primetili, ali da je nema, onda biste shvatili nedostatke. Noćna šetnja Kalemegdanom ne bi bila ista da ne postoji noćna rasveta. Ove godine dekorativnu rasvetu dobili su Sahat kula, Stambol kapija i Sahat kapija. Rasveta doprinosi da ih bolje vidite i da se istaknu kao važni simboli Kalemegdana. Nemaju sve kapije na Kalemegdanu adekvatnu rasvetu, ali će to vrlo uskoro biti popravljeno, jer se očekuje da će se svaki deo  urediti, tako da će šetnja Kalemegdanom prerasti u još veći doživljaj. 

Možda će vas interesovati i Nekoliko sitnica za nezaboravno romantično veče

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *