Zdrave navike čuvaju zube

Još od malena se deci konstantno ponavlja koliko je važno redovno pranje zuba i održavanje oralne higijene. Roditelji na razne načine pokušavaju da animiraju svoju decu, pa kupuju četkice za zube sa likom omiljenog crtanog junaka, paste za zube su najčešće sa ukusom nekog voća, poput jagode i maline i tako bi trebalo deca da se naviknu na svakodnevno redovno održavanje usne duplje.

Nema ko danas ne zna da je redovno pranje zuba osnova za očuvanje kvaliteta zuba, ali svakako treba imati na umu da veliku ulogu ima i genetski nasleđena predispozicija kada su zubi u pitanju. Zato je neophodno da se na vreme započne tretiranje nekih oboljenja poput upala desni ili sprečavanje nastanka karijesa, jer se zna da je prevencija pola zdravlja.

Čuvajte zube

Iako je danas stomatologija i te kako napredovala i mogu se uglavnom svi problemi rešiti, nemojte olako da shvatate očuvanje zuba, jer stomatolozi savetuju da što više čuvate svoje prirodne zube kako biste u kasnijim godinama života mogli bez mnogo muke da vam reše neki problem ako se pojavi u usnoj duplji. Mnogo je lakše na koren prirodnog zuba nadograditi bezmetalne krunice ili izmešu prirodnih zuba ugraditi implant, nego li brusiti i tako nepotrebno uništavati prirodne zube kako biste stavi most između njih. Danas se sve više ljudi opredeljuje za bezmetalne krunice, dok pojedini pribegavaju ugradnji implanta zuba. I bezmetalne krunice i zubni implanti su postali rutinski proces, jer je tehnologija odavno prodrla i u stomatološke  vode.

Zdrava ishrana, zdrave navike, zdravi zubi 

Naime, više nije nimalo čudno da se ugrađuju zubni implanti, a u ponudi se mogu pronaći i bezmetalne krunice, kao i različite proteze, ali i cirkoni, pa i različiti načini za izbeljivanje zuba. Ugradnja proteza, bezmetalne krunice ili implanta je nešto što se ne može izbeći, ali o izbeljivanju zuba se vode polemike.

Dok se izbeljivanje zuba ne preporučuje baš rado, pre se savetuje da se koriste prirodni izbeljivači. Imajući u vidu da u Srbiji još uvek kuburimo sa redovnim stomatološkim pregledima, onda se na vreme raspitajte da li postoje neke namirnice koje će vam pomoći da uklonite tamne mrlje od kafe koje se na zubima pojavljuju.

Jeste li znali da se mrlje na zubima mogu pojaviti i usled konzumiranja slatkiša? Osim kafe, negativan uticaj na zube i stvaranje tamnih mrlja omogućavaju namirnice koje sadrže skrob. Da biste sprečili upali desni ili neka druga ozbiljnija oboljenja, savetuje se da konzumirate namirnice koje će doprineti da vaš osmeh ponovo bude blistav i lep.

Sigurni smo da ćete neke namirnice imati pri ruci već sada, tako da zavirite u kuhinju i bacite pogled da li vam je ostalo šargarepe od pripremanja nekog obroka, jer upravo šargarepa može da pomogne pri izbeljivanju zuba. Sveža šargarepa će vas naterati da žvaćete više, tako da će doći do stvaranja veće količine pljuvačke koja sprečava pojavu enzima štetnih po zubnu gleđ.

Sir utiče na očuvanje zuba

Jeste li znali da vam i sir može pomoći u očuvanju zubne gleđi? Upravo minerali koje sadrži sir utiču na očuvanje zuba, pa ako volite da jedete ovaj mlečni proizvod, navalite slobodno. Ako ste ipak više ljubitelji morskih plodova, onda će vam masna riba pomoći da poboljšate količinu kalcijuma u organizmu i količinu vitamina D. 

Za ljubitelje zelenog povrća, spanać, zelena salata ili pak blitva su veoma korisne za očuvanje zubne gleđi, a ujedno i dobar izvor magnezijuma. Verovatno većina zna kolika je delotvornost jabuke na čišćenje zuba, a svakako je i odlična za uklanjanje mrlja na zubima, dok sprečavanje pojave bakterija takođe omogućavaju i jagode, pa ako volite ovo bobičasto voće, eto još nekih koristi od njega.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *